Ogród za borem - Danio
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na pożegnanie przed urlopem troszkę kolorowych wrzosów

Zabłąkany słonecznik w winogronach

Tulipanowiec zmienia kreację na jesienną

Mam ostatnio wielki problem z gryzoniami. W chatce grasują myszy, próbowały dobrać się do cebulek tulipanów. Na działce natomiast pełno nornic. Pozwalam mojej suni kopać w warzywniku, bo tam już nic nie zniszczy, może je trochę przepłoszy.
Wydaje mi się, że to zwiastuje ostrą zimę, zwierzęta chcą narobić sobie zapasów. Trzeba się i nam dobrze przygotować.
A teraz żegnam się na tydzień, jadę w ciepłe kraje wygrzewać się na plaży. Będę tęsknić, choć może uda mi się zajrzeć na forum, bo wg oferty dostęp do internetu jest w cenie pobytu.
Do zobaczenia

Zabłąkany słonecznik w winogronach

Tulipanowiec zmienia kreację na jesienną

Mam ostatnio wielki problem z gryzoniami. W chatce grasują myszy, próbowały dobrać się do cebulek tulipanów. Na działce natomiast pełno nornic. Pozwalam mojej suni kopać w warzywniku, bo tam już nic nie zniszczy, może je trochę przepłoszy.
Wydaje mi się, że to zwiastuje ostrą zimę, zwierzęta chcą narobić sobie zapasów. Trzeba się i nam dobrze przygotować.
A teraz żegnam się na tydzień, jadę w ciepłe kraje wygrzewać się na plaży. Będę tęsknić, choć może uda mi się zajrzeć na forum, bo wg oferty dostęp do internetu jest w cenie pobytu.
Do zobaczenia

Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Dorotko, piękne masz wrzosy !
Czy długo u Ciebie już rosną, bo moje z każdym rokiem kwitną mniej obficie
Czy długo u Ciebie już rosną, bo moje z każdym rokiem kwitną mniej obficie

Pozdrawiam Wiola !
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4196
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4196
- Danio
Witam wszystkich serdecznie. Wróciłam i przywiozłam wam trochę śródziemnomorskiego słońca, oby starczyło go na długo.
A to ogród z tureckiego miasteczka, zamiast pocztówki. Nawiasem mówiąc, gdy fotografowałam ogrody, miejscowi dziwnie na mnie patrzyli

Wczoraj zrobiłam mały rekonesans na działce, a za chwilę jadę zbierać ostatnie pomidory na przecier i sadzić tulipany, bo dzień zrobił się bardzo krótki, a pracy przede mną cała masa.

Powojnik przy wejściu

Pierwsze chryzantemy, pozostałe dopiero w pąkach. Coś im się nie spieszy...

Karczoch z kardem /karczoch zakwitł i pójdzie do suchego bukietu /

Dzika róża obsypana owocami

Początki kącika wypoczynkowego
Dalszy ciąg nastąpi po powrocie z działki
A to ogród z tureckiego miasteczka, zamiast pocztówki. Nawiasem mówiąc, gdy fotografowałam ogrody, miejscowi dziwnie na mnie patrzyli

Wczoraj zrobiłam mały rekonesans na działce, a za chwilę jadę zbierać ostatnie pomidory na przecier i sadzić tulipany, bo dzień zrobił się bardzo krótki, a pracy przede mną cała masa.

Powojnik przy wejściu

Pierwsze chryzantemy, pozostałe dopiero w pąkach. Coś im się nie spieszy...

Karczoch z kardem /karczoch zakwitł i pójdzie do suchego bukietu /

Dzika róża obsypana owocami

Początki kącika wypoczynkowego
Dalszy ciąg nastąpi po powrocie z działki
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Danio
Wiolu cieszę się, że podoba ci się u mnie. Staram się, żeby stosować naturalne materiały do dekoracji, większość z nich pochodzi z chatki, którą kupiłam razem z wyposażeniem. Poza tym za piwniczką odkryłam sporo wyrzuconych żeliwnych garnków, więc staram się je wykorzystać.
Wiolu oglądałam kiedyś film o wrzosach. Pokazywano w nim, że bardzo ważne jest przycinanie wiosną, w miejscu gdzie kończy się kwiatostan /na naturalnych wrzosowiskach robią to owce /. Po przycięciu nawoże nawozem o przedłużonym działaniu dla kwaśnolubnych. I to w zasadzie wszystko. Moje wrzosy są zaszczepione szczepionką mikoryzową, bo rosną w skrajnie niekorzystnym środowisku / gleba gliniasta, odczyn obojętny do zasadowego /
Jolu kapusta jest rośliną dwuletnią i jeżeli przetrwa zimę, to w następnym roku zawiązuje nasiona. Ja jednak co roku kupuję nowe, bo nie wiem, czy powtarza cechy, ale może warto spróbować?
Wiolu oglądałam kiedyś film o wrzosach. Pokazywano w nim, że bardzo ważne jest przycinanie wiosną, w miejscu gdzie kończy się kwiatostan /na naturalnych wrzosowiskach robią to owce /. Po przycięciu nawoże nawozem o przedłużonym działaniu dla kwaśnolubnych. I to w zasadzie wszystko. Moje wrzosy są zaszczepione szczepionką mikoryzową, bo rosną w skrajnie niekorzystnym środowisku / gleba gliniasta, odczyn obojętny do zasadowego /
Jolu kapusta jest rośliną dwuletnią i jeżeli przetrwa zimę, to w następnym roku zawiązuje nasiona. Ja jednak co roku kupuję nowe, bo nie wiem, czy powtarza cechy, ale może warto spróbować?
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Danio
Joluś,ale one w następnym roku nie są już zbyt piękne, wyglądają mniej więcej tak, jak kwitnąca rzodkiewka 

Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2