Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Re: Papryka do gruntu. Część 4
Witam, kupiłam w Lidlu papryczkę pod nazwa ' Snacking", podłużna dł. ok.7 cm. w 3 kolorach. W necie nie ma takiej, jest słodka i nadaje się
do faszerowania. Czy ktoś wie co to jest? Może warto wydłubać nasionka?
do faszerowania. Czy ktoś wie co to jest? Może warto wydłubać nasionka?
pozdrawiam Karina
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pouder też oglądałam te papryczki-śliczne,nasionka z takiej na pewno wzejdą szybko.Siej....
Wydłubałam nasionka, wysieję i wysadzę po 15 maja może dojrzeją.
pozdrawiam Karina
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Pomijając temat protez i innych wynalazków
, wkońcu ten wątek po to jest by dzielić się doświadczeniami
chciałam przedstawić moje śliczności paprykowe, nie było wczesniej czasu, w związku z czym nadrabiam letnie zaleglości
Buketen 50- moja ulubienica, odmiana bułgarska piekielnie ostra, efektowna, i łatwa w uprawie- choć zwykła Capsicum annuum

Piekielnie ostra, niestety nie oznaczona
stara odmiana, przypuszczam, że w chwili obecnej już nie uprawiana- w mojej rodzinie w uprawie od 50 lat, spadek po dziadkach, moja faworytka - capsicum annuum nie ma chyba ani jednej o tak niepowtarzalnym zapachu ja ona

Trakijska shpika, odmiana półostra, bułgarska, o grubym mięsistym perykarpie, moja faworytka do konserwowania, szczególnie jako opalana z czosnkiem i wekowana w oleju - również zwykła Capsicum annuum

-- 14 sty 2015, o 20:08 --

Buketen 50- moja ulubienica, odmiana bułgarska piekielnie ostra, efektowna, i łatwa w uprawie- choć zwykła Capsicum annuum

Piekielnie ostra, niestety nie oznaczona

Trakijska shpika, odmiana półostra, bułgarska, o grubym mięsistym perykarpie, moja faworytka do konserwowania, szczególnie jako opalana z czosnkiem i wekowana w oleju - również zwykła Capsicum annuum

-- 14 sty 2015, o 20:08 --
Wysiać proponuję pod koniec lutego, chyba, że masz możliwość naświetlania, inaczej wybuja za bardzo, w tunelu foliowum papryki można wysadzać po 15 maja, do gruntu ok 10 czerwca w naszym klimacie!!! papryka nienawidzi chłodu..., później wysadzona daje większy plonpouder pisze:Wydłubałam nasionka, wysieję i wysadzę po 15 maja może dojrzeją.

- Marla54
- 100p
- Od: 3 mar 2012, o 18:13

Morango

Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
- MORANGO
- Kontakt:
Biotit- zgodnie z Twoją sugestią, poprawiłam błędy ortograficznę
dziękuję za korektę
byłby z Ciebie dobry Moderator
Marla54- w brew pozorom, nie mam tak wielkich upraw, jak wszyscy kombinuję, robię doświadczenia, z czegoś rezygnuję na korzyść innej roślinki, ale nawiązując do tematu, papryki, tak najlepiej wysadzać po 1 czerwca, wszystko zależy od pogody, najbezpiecznej wysadzać po 10 czerwca, wówczas wysiewasz ok 8 marca, w dniu kobiet hahah
Jeśli masz jakieś pytania szczegółowe to zapraszam na pw 

Marla54- w brew pozorom, nie mam tak wielkich upraw, jak wszyscy kombinuję, robię doświadczenia, z czegoś rezygnuję na korzyść innej roślinki, ale nawiązując do tematu, papryki, tak najlepiej wysadzać po 1 czerwca, wszystko zależy od pogody, najbezpiecznej wysadzać po 10 czerwca, wówczas wysiewasz ok 8 marca, w dniu kobiet hahah

- Marla54
- 100p
- Od: 3 mar 2012, o 18:13
Dzięki Morango, na pewno nie raz będę potrzebowała waszej porady. Czekam na nasionka z Akcji (chili i pomidorków) a że jestem 'początkującą' ogrodniczką w części warzywnej potrzebuję dużo wskazówek. Kłopotem dla mnie był wybór nasionek - ale przez to już przebrnęłam. Teraz magazynuję składniki potrzebne do OW i HT, podłoże do siewu i pikowania, wielodoniczki itp. Jak już przyjdzie czas na wysiew będę szukać wskazówek. W międzyczasie dużo czytam i robię notatki. Pozdrawiam.
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wracając do peter pepper
U mnie też najwcześniejsze były czerwone, potem udało mi się pod folią parę dojrzałych zerwać w kolorze pomarańczowym, reszta dojrzała w doniczce. Ale za to żółta dojrzała dopiero po "przeprowadzeniu" się do doniczki na parapecie, strasznie długo się zbiera.. a wysiane były w jednym terminie. Nie wiem czemu, może tak ma. Uchwyciłam za to na zdjęciu jedynie czerwoną i pomarańczową

Świetne są z nich suszki, albo nadziewane serkiem

U mnie też najwcześniejsze były czerwone, potem udało mi się pod folią parę dojrzałych zerwać w kolorze pomarańczowym, reszta dojrzała w doniczce. Ale za to żółta dojrzała dopiero po "przeprowadzeniu" się do doniczki na parapecie, strasznie długo się zbiera.. a wysiane były w jednym terminie. Nie wiem czemu, może tak ma. Uchwyciłam za to na zdjęciu jedynie czerwoną i pomarańczową

Świetne są z nich suszki, albo nadziewane serkiem

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teresa
kiedy wysiałaś nasionka, a kiedy był zbiór ?
kiedy wysiałaś nasionka, a kiedy był zbiór ?
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ale słodziaki !
Teresko,ja nasionka miałam od Ciebie
,wiec u mnie podobne obserwacje. Zółte i pomarańczowe bardzo późne,pewnie dałyby radę wcześniej dojrzeć,gdyby je mocno ciąć i usuwać większość pąków. Nie ma jak to redy!
I ostrość przystępniejsza dla podniebienia 

Teresko,ja nasionka miałam od Ciebie

Pozdrawiam serdecznie- Ela
Ja zachowałam sobie jednego żółtego Petera do przezimowania, w nadziei, że taki już 1 roczny szybciej ruszy i doczekam się owoców. Nie wiem tylko czy się uda z tym zimowaniem, na razie parapetowa wegetacja, można powiedzieć wegetuje
I papryki nie dają oznak życia, myślę, że za jakiś miesiąc spróbuję je obudzić - nawożąc, przestawiając w ciepło i z lepszym światłem 

- krynka
Dominiko- u mnie piwniczna wegetacja
,ale obiekcje mam te same. Dawno do nich nie zagladałam,może juz tam mam świeże owoce ? 

- MORANGO
- Kontakt:
Amanita
Krynka
papryczne nasionka od Was, już na kielkowniku, czekam na pierwsze kiełki, i już jestem

Krynka
papryczne nasionka od Was, już na kielkowniku, czekam na pierwsze kiełki, i już jestem

- krynka
To trzymam kciuki,zeby moje nasionka nie przyniosły mi wstydu

-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę niech ktoś napisze jakie kupić nasionka chilli na balkon,nie trudne w uprawie,.