Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 4

Post »

Witam, kupiłam w Lidlu papryczkę pod nazwa ' Snacking", podłużna dł. ok.7 cm. w 3 kolorach. W necie nie ma takiej, jest słodka i nadaje się
do faszerowania. Czy ktoś wie co to jest? Może warto wydłubać nasionka?
pozdrawiam Karina
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pouder też oglądałam te papryczki-śliczne,nasionka z takiej na pewno wzejdą szybko.Siej....
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

Wydłubałam nasionka, wysieję i wysadzę po 15 maja może dojrzeją.
pozdrawiam Karina
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Post »

Pomijając temat protez i innych wynalazków :;230 , wkońcu ten wątek po to jest by dzielić się doświadczeniami :) chciałam przedstawić moje śliczności paprykowe, nie było wczesniej czasu, w związku z czym nadrabiam letnie zaleglości :)

Buketen 50- moja ulubienica, odmiana bułgarska piekielnie ostra, efektowna, i łatwa w uprawie- choć zwykła Capsicum annuum

Obrazek Obrazek

Piekielnie ostra, niestety nie oznaczona :( stara odmiana, przypuszczam, że w chwili obecnej już nie uprawiana- w mojej rodzinie w uprawie od 50 lat, spadek po dziadkach, moja faworytka - capsicum annuum nie ma chyba ani jednej o tak niepowtarzalnym zapachu ja ona ;:167

Obrazek

Trakijska shpika, odmiana półostra, bułgarska, o grubym mięsistym perykarpie, moja faworytka do konserwowania, szczególnie jako opalana z czosnkiem i wekowana w oleju - również zwykła Capsicum annuum

Obrazek Obrazek

-- 14 sty 2015, o 20:08 --
pouder pisze:Wydłubałam nasionka, wysieję i wysadzę po 15 maja może dojrzeją.
Wysiać proponuję pod koniec lutego, chyba, że masz możliwość naświetlania, inaczej wybuja za bardzo, w tunelu foliowum papryki można wysadzać po 15 maja, do gruntu ok 10 czerwca w naszym klimacie!!! papryka nienawidzi chłodu..., później wysadzona daje większy plon :)
Awatar użytkownika
Marla54
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 18:13

Post »

Obrazek
Morango ;:180 toż to u ciebie cała 'fabryka' - ja będę miała papryczki tylko w donicach i może w kastrach budowlanych (po kilka sztuk). Ogródek malutki więc i miejsca mało. Czekam na nasionka z Akcji, i z tego co piszesz powinnam je wysiać pod koniec lutego - a wysadzić do donic po 10 czerwca (w naszym klimacie). Dobrze kombinuję?
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Biotit- zgodnie z Twoją sugestią, poprawiłam błędy ortograficznę ;:108 dziękuję za korektę ;:180 byłby z Ciebie dobry Moderator

Marla54- w brew pozorom, nie mam tak wielkich upraw, jak wszyscy kombinuję, robię doświadczenia, z czegoś rezygnuję na korzyść innej roślinki, ale nawiązując do tematu, papryki, tak najlepiej wysadzać po 1 czerwca, wszystko zależy od pogody, najbezpiecznej wysadzać po 10 czerwca, wówczas wysiewasz ok 8 marca, w dniu kobiet hahah :) Jeśli masz jakieś pytania szczegółowe to zapraszam na pw :)
Awatar użytkownika
Marla54
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 18:13

Post »

Dzięki Morango, na pewno nie raz będę potrzebowała waszej porady. Czekam na nasionka z Akcji (chili i pomidorków) a że jestem 'początkującą' ogrodniczką w części warzywnej potrzebuję dużo wskazówek. Kłopotem dla mnie był wybór nasionek - ale przez to już przebrnęłam. Teraz magazynuję składniki potrzebne do OW i HT, podłoże do siewu i pikowania, wielodoniczki itp. Jak już przyjdzie czas na wysiew będę szukać wskazówek. W międzyczasie dużo czytam i robię notatki. Pozdrawiam.
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wracając do peter pepper ;:oj
U mnie też najwcześniejsze były czerwone, potem udało mi się pod folią parę dojrzałych zerwać w kolorze pomarańczowym, reszta dojrzała w doniczce. Ale za to żółta dojrzała dopiero po "przeprowadzeniu" się do doniczki na parapecie, strasznie długo się zbiera.. a wysiane były w jednym terminie. Nie wiem czemu, może tak ma. Uchwyciłam za to na zdjęciu jedynie czerwoną i pomarańczową :)
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Świetne są z nich suszki, albo nadziewane serkiem ;:173
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresa
kiedy wysiałaś nasionka, a kiedy był zbiór ?
Moje wątki
Festina Lente
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ale słodziaki ! :lol:
Teresko,ja nasionka miałam od Ciebie ;:196 ,wiec u mnie podobne obserwacje. Zółte i pomarańczowe bardzo późne,pewnie dałyby radę wcześniej dojrzeć,gdyby je mocno ciąć i usuwać większość pąków. Nie ma jak to redy! ;:215 I ostrość przystępniejsza dla podniebienia ;:306
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ja zachowałam sobie jednego żółtego Petera do przezimowania, w nadziei, że taki już 1 roczny szybciej ruszy i doczekam się owoców. Nie wiem tylko czy się uda z tym zimowaniem, na razie parapetowa wegetacja, można powiedzieć wegetuje :D I papryki nie dają oznak życia, myślę, że za jakiś miesiąc spróbuję je obudzić - nawożąc, przestawiając w ciepło i z lepszym światłem :)
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko- u mnie piwniczna wegetacja :wink: ,ale obiekcje mam te same. Dawno do nich nie zagladałam,może juz tam mam świeże owoce ? ;:306
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Amanita
Krynka

papryczne nasionka od Was, już na kielkowniku, czekam na pierwsze kiełki, i już jestem :tan :tan :tan

;:196
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To trzymam kciuki,zeby moje nasionka nie przyniosły mi wstydu ;:oj :lol:
monika 2014
200p
200p
Od: 14 kwie 2014, o 16:28

Post »

Proszę niech ktoś napisze jakie kupić nasionka chilli na balkon,nie trudne w uprawie,.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”