No i zrobiło się zimno

Czego jednak wymagać końcem listopada... Góry pięknie się zabieliły.
Co jeszcze zdążyłam pokazać wcześniej - zmarło. Poza różą White Cover, która z zimy sobie nic nie robi. Zabezpieczyłam zatem moje dwie You're Beautiful, które rosną w donicach na tarasie. Każda z donic została owinięta filcem, a następnie - jutą. Zostały także postawione na styropianie. A dziś dodatkowo zyskały świerkowe stroisze. I na razie wyglądają tak
A potem uzupełnię je o ozdoby świąteczne

Słowem, donice z różami zmienią się w bożonarodzeniowe kompozycję.
Przed domem stanęła też zimowa panienka
W kuli w gwiazdki można postawić świece. Zacznę je palić w okolicach Mikołaja, bo już wówczas można zacząć okres przedświąteczny.
A lustro w przedpokoju zyskały dzwonki, kupione w Warszawie w czasie ostatniej delegacji.
Jakiś czas temu w Y&M kupiłam natomiast odlotową świnkę - baletnicę na choinkę
Mateuszu (mati1999)! Teraz po ostatnich mrozach faktycznie został tylko Okami

Na razie jednak pokaże to, czego jeszcze nie zdążyłam
Marcinki w listopadowej szacie
Grażynko (kogra)! Faktycznie góry zbielały. Był moment, że i w dolinie leżał śnieg, jednak rozgrzana ziemia zrobiła z nim porządek. Teraz jak zrobiło się znacznie zimniej, to może możemy liczyć na biała kołderkę

? Dziś jakby coś padało... A Okamiego to musiałam różnymi sposobami zachęcać, by spojrzał w moja stronę. Zainteresowany to on nie był
Ostatni kwiat You're beautiful. Dziś go ścięłam
Stasiu (stasia_ogrod)! Już po wszystkim. Mróz zrobił swoje, choć przyznam, że część róż nadal nieźle wygląda. Kiedyś myślałam, że róże są bardzo wrażliwe, a okazało się, że to terminatorki. Z oczami lepiej, ale miałam nadzieję, że zmętnienia całkiem znikną. Może jednak trzeba jeszcze poczekać?
Prymulki o tej porze roku lubią kwitnąć
Jagi! U mnie teraz znowu słonecznie, ale mroźno i wietrznie. A mnie marzy się śnieg

Choć zaraz mnie inni napadną za takie marzenia

Okami też brudzi w domu oraz znosi na futrze liście, gałązki i nie tylko. Tak to jest, jak się ma zwierzątka
Gartnerfreude nadal, mimo mrozów, nadal świetnie wygląda
Aniu (Patiann)! Może się pomieszać, bo w forumowych ogrodach jest dosłownie wszystko

Róże spokojnie można zadołować. Wiele osób tak robi.
Nasiona języczki pomarańczowej
Ewo (ewaw)! Cieszę się

Jakoś dawno Cię nie było na forum...
Planten un Blomen
Elu (Ellebelle)! Faktycznie zamarznięte róże nadal ładnie wyglądają. Niestety chryzantemy wyglądają już fatalnie. Byle do wiosny! ''
Nasiona clematisa McKenzi
Jagódko! Okami już przywykł do tego, że mieszkamy tylko w dwójkę. Ale chciałabyś zobaczyć jak cieszy się, gdy przyjedzie Aga. Po prostu szaleje, a skacze na wysokość 160cm. A ja? Też trochę przywykłam. Wbrew pozorom mam sporo pracy, bo cały dom na mojej głowie. Najgorzej przy czynnościach, przy których przydałaby się pomoc np. wczoraj przy wiązaniu zabezpieczeń na różach. A za odśnieżaniem nie tęsknie, co nie znaczy, że kocham jak jest biało. Zatem niech pada. Tylko bez przesady.
Berberysy pięknie się czerwienią w słonku
Bogusiu (bwoj54)! Czyli niedługo znowu będziemy siać

Teraz po mrozach w ogrodzie niemal wszystko zmarzło. Ale w końcu mamy zimę

To niepopularne, ale wolę taką prawdziwą - białą. Lubię porządek. Także w porach roku.
Wrzosiec nadal wygląda znakomicie
Teresko (tesia39)! A wiesz, jak cudnie wygląda słonko skrzące się w śniegu? A Okami też uwielbia śnieg.
Planten un Blomen
Jadziu (e-babcia)! To razem czekamy na białą kołderkę
NN
Gosia (Margo2)! Przesadziłam tylko 2 kaliny i krzewuszkę. A poza tym NIC

Zastanawiam się nad przerobieniem jednej z rabat, ale to już wiosną. Jakoś strasznie zarosła i mam wrażenie bałaganu. A tego nie lubię

Ale kupić to już zupełnie NICZEGO nie kupiłam. I jestem z siebie niezwykle dumna.
Ostatni kwiat Pomponelli. Niestety już zmarzł
Madonno! Marysiu (Maska) To nie ja wyrzuciłam wpis, ale to już wszystkie wiemy
Planten un Blomen jeszcze raz
Pastella
Justynko (justyna_gl)! To jest nas więcej. A moja Aga, choć nieco większa od Twojej Basi, też czaka na śnieg
Pąki Lady of Megginch nie zdążyły się rozwinąć
Andrzeju (any56)! To teraz zdradź, jakie róże mają rosnąć na nowej różance
Czy dobrze pamiętam, że robiłaś jakąś nalewkę z owoców berberysu?
Justynko (duju)! Odpowiedź dostałaś na pw. Zatem Twoje róże pewnie już zimują
Azalie w jesiennej kolorystyce
Magdo (MID2006)! Cieszę, ze nadal się Ci się u mnie podoba. Stokrotki afrykańskie kupuję jako sadzonki. Drogie nie są, a i nigdzie nie widziałam jej nasion. To na prawdę fajna roślina. Kwitnie całe lato, jesień aż do przymrozków. Okami
Bratek - to dziecko moich wiosennych bratków