Różyczka i inne choroby ogrodowe - część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różyczka i inne choroby ogrodowe - część 3

Post »

Margolcia_K pisze: Nie pijemy - bo religia nam zabrania
nie chodzimy do kościoła - bo mąż jest ateistą,
Jeszcze ten buddyzm to by uszedł, ale jak mężowi religia zabrania, jak on ateistą jest :shock: . Może pójdę spać, bo coś mi wysiada zdolność logicznego myślenia ;:224 :;230 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Margolcia_K
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Edyta1 pisze:
Margolcia_K pisze: Nie pijemy - bo religia nam zabrania
nie chodzimy do kościoła - bo mąż jest ateistą,
Jeszcze ten buddyzm to by uszedł, ale jak mężowi religia zabrania, jak on ateistą jest :shock: . Może pójdę spać, bo coś mi wysiada zdolność logicznego myślenia ;:224 :;230 .
Oj, sie czepiasz! Ale nic Ci nie wysiada! ;:306

Moja religia mi zabrania (choć to nie prawda jest do końca, nie zabrania, zostawia to mojemu wyborowi, choć zaleca wstrzemięźliwość w tym zakresie), a on jako dobry mąż szanuje moje zasady i się do nich stosuje.
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo się cieszę, ze ktos zagląda pod moją nieobecnośc do forumowego ogrodu... :wink:
Margolciu - zazdroszczę Ci prostych odpowiedzi na trudne sąsiedzkie pytania...nam właściwie nikt pytań nie zadaje, co nie oznacza, ze ich nie mają...raczej sądzę, ze odpowiadaja sobie sami, jako ze nie do końca jesteśmy z daleka, bo M pochodzi z pobliskiego miasta i wiem, że ma w związku z tym różnych znajomych znajomych.. :).
Amelio witaj, miło mi, że zagladasz :D
Romciu, dziękuję za miłą recenzję mojego ogrodu :)
Marzenko, u mnie przesadzanie w pełni - o czym za chwilę :D

No a ja...po prostu pracuję i niewiele jestem w domu, a w ogrodzie właściwie prawie wcale :( jeśli wpadam, to na krótko, cos tam zadysponuję M-owi i tyle.
W tych krótkich momentach na szczęście zdązyłam posadzić cebulki, chociaż ostatnią partię tuplipanów po prostu juz pomieszałam, wiec będę miała bardzo różnokolorowo...stało się tak dlatego, że moczyłam je w środku przeciwgrzybiczym i gdybym miała każdy gatunek moczyć osobno, to przy tej pracy zastałaby mnie noc - więc nie było wyjścia...
Powiem Wam, ze bardzo nie lubię tych jesiennych prac - zimno, mokro, ciemno, brrr! :roll:

Jakoś dziwnie udało sie przesadzić właściwie wszystko, co było do przesadzenia - nie ukrywam, że w głównej mierze Dzięki M-owi, mój udział w wiekszości ograniczył się do powbijania patyczków w miejsca docelowe i potem zdalnych instrukcji, co gdzie :D Zdalnych - czyli telefonicznych, nie obeszło się więc bez pewnych niezaplanowanych pomysłów, ale juz nie marudzę, bo i tak odwalił dużą robotę....chociaż powiedzcie mi proszę, jakie uzasadnienie może mieć posadzenie perukowca okolo 1 m przed huśtawką, albo pigwy - drzewka na brzegu rabaty bylinowej???

W każdym razie ogród Dzięki tej akcji wyglada jak teren wykopalisk - bo jeszcze trzeba dodać, ze M wprawdzie robi co trzeba, ale sprzątanie zostawia na potem ( chyba na wiosnę???), więc po wykopanych roslinach zostaja dołki, a obok jeszcze wykopana darń, kapmienie i inne skarby...
Ale sobie użyłam :evil: bo przecież głównemu adresatowi nie zgłoszę również tych uwag... bo naprawdę akcja przesadzeń była w tym roku wielka - na nowe miejsca powędrowało sporo róż, wiele krzewów i drzewek ( o bylinach nie wpominam, bo to drobnica). Cała ta akcja związana jest z nowym pomysłem - oczywiście moim :D - na zagospodarowanie "terenu zielonego" tak, aby bylo go mniej.
Zdjęć z tego pogromu niestety brak :(
Nawet zrobiłam kilka podczas ostatniego pobytu na wsi, ale nie zdążyłam ich wczytać do laptopa przed wyjazdem, więc zostały w domu w aparacie :wink:
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

To, że gruz i inne skarby zostają obok rośliny to standard, dobrze, że kopie. Mój M jak coś ma zrobić to zabiera się do tego jak pies do jeża :? . Większość prac wykonuję sama, a on jeszcze stroi ostatnio fochy, że nie siedzę w domu :evil: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Wyobraziłam sobie tego perukowca przed huśtawką i pomyślałam,że może mąż chce stworzyć jakiś intymny kącik do odpoczynku,więc na pewno coś tam jeszcze dosadzi ;:306 Ostatecznie przestawicie huśtawkę ;:224 Ulżyj sobie Ewciu przy nas,jemu się nie narażaj,tyle roboty ci odwala ;:215 Ja,niestety,zaliczam się do tych,co to co wymyśli,musi zrobić sama :|
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

gajowa pisze:Edyta, dzięki! :D
Krysiu, niesamowita ta Twoja szałwia! Ja juz mam, więc na razie dziękuję, ale moja jest duzo, dużo mniejsza...napisz, proszę, gdzie rośnie Twoja i w jakich warunkach? Moze moja ma za mało słońca?
Tesiu, wiesz, ta "nasza" wieś jest dość specyficzna ...przede wszystkim bardzo mała - 15 czy 16 domów - i w dodatku dosłownie prawie wszyscy jakoś spokrewnieni czy spowinowaceni... tylko my jesteśmy ludnością napływową :wink: i praktycznie zadarcie z jedną rodziną to narażenie się wszystkim...już na samym początku naszej wiejskiej kariery mieliśmy taką nieprzyjemną sytuację i chyba nie jesteśmy gotowi, by to powtórzyć :cry:
Ewa czy Ty czasem nie mieszkasz u mnie w wiosce :;230 Jak wchodzę do sklepu rozmowy milkną ,ale wszyscy wszystkim dzień dobry itd
Jak czytam co piszesz o swoich z wioski to tak jak u nie , pozdrawiam i trzymajmy się ;:162
Pooglądałam i poczytałam co prawda tylko ostatnią część , ale wrócę :wit
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Twoje oczko Ewuniu, jest ładne.
Te trawy dodają mu uroku i delikatności. :)
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Ewa to ja napiszę jako ludność rdzenna (może nie rdzenna bo nie całe życie mieszkałem w tej wsi ale jednak mająca tu korzenie). Wieś rozbudowała się na początku i na końcu, część środkowa (tu mieszkam) raczej nie ale nikt na nowych uwagi nie zwraca bo ich po prostu nie zna. Każdy żyje swoim życiem, jest co prawda jedna baba, która wsadza nos w nie swoje sprawy i chciałaby każdego pouczać ale każdy się z niej śmieje jej prosto w oczy więc jest w mniejszości. Piszesz, że każdy z każdym jest jakoś spowinowacony, więc każdy do każdego coś ma - przez lata im się nazbierało - a Ty masz czystą kartę więc myślę, że nie narazisz się nikomu nawet próbując wyznaczyć granicę zgodnie z mapami z geodezji. Oderwij się trochę od pracy żebyś w pracoholizm nie popadła :lol: i skrobnij czasem co na forum albo jakie zdjęcie pokaż :D
Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Ewuniu przyszłam się przywitać i zajrzeć co u Ciebie a tu taka cisza :(
Gdzie się podziewasz ??? co słychać ??
Pozdrawiam :wit :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

Ewciu dawno mnie nie było,zaglądam ciekawa nowych fotek,choćby nawet wspomnień lata,a tu cisza jak makiem zasiał :roll:

Pozdrawiam cieplutko ;:196
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

No jestem :D
Dziękuję Wam za odwiedziny - Amelio, Tereniu, Michale, Ewo, Mariolu, Mirko, Edyto - wybaczcie, że juz się nie odnoszę indywidualnie do Waszych wpisów, jako że odpowiedzi byłyby i tak juz bardzo nieaktualne :roll:
U mnie wszystko w porządku, tylko...pracuję... :wink:
Święta się zbliżają, więc pobędę już trochę w domu.
W ciągu ostatnich 2 miesięcy więcj byłam bowiem poza domem - a więc i poza ogrodem - niż w nim. Podczas krótkich powrotów wpadałam na wieś, usilowałam cos tam zrobić, wydać dyspozycje M-owi i ...z powrotem.
Ostatnio na poczatku miesiąca, zaniepokojona zblizającą się prawdziwą zimą - no bo przez kilka dni tak przecież wygladało - zdołałam jakimś nieludzkim zrywem zrobic różom kopczyki...a tu tymczasem zapowiada się, że moga wcale nie być potrzebne :)

Wtedy też zrobiłam kilka zdjęć, które oddają stan ogrodu po przesadzeniach, a przed uporządkowaniem...oto on :)

Obrazek

Obrazek

Nie wiem, czy to widać, ale te przesadzone rośliny mają utworzyć linię przyszłej rabaty, która zmniejszy trochę obfity teren zielony i jednocześnie będzie stanowiła brzeg takiej jakby drogi, prowadzacej do sadu.

A oprócz tego było wtedy tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

U mnie ani sniegu ani mrozu, witaj Ewciu, wpadłam na chwilke.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Teraz widzę, jak długo mnie nie było :( Mnóstwo stron nowego wątku i ani jednego mojego wpisu...A przyda mi się informacja o właściwościach ołówka stolarskiego :D
Podziwiam, ile zrobiłaś. Ogród masz "dojazdowy" i mnóstwo spraw załatwionych. Mój zaraz za progiem, a leży odłogiem od bardzo długiego czasu :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Mój eM też by inaczej nie pomyślał ;:108 Nie ważne jak będzie, ważne że posadzone ;:306 ;:306 Ewo cóż poradzisz ja mam chociaż możliwość kontrolowania ,a nawet robienia wszystkiego razem ;:108 Jak czasem sam coś zrobi to później poprawiam i to jeszcze tak żeby nie widział ;:306
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ewo, chyba już nie żałujesz kopczyków? U mnie dziś -10 zapowiadają na noc a będzie chyba więcej bo już jest -8.
Na szczęście biało, całkiem sporawo napadało. Krajobraz piękny.....jak się siedzi przy kominku ;:306
Pozdrawia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”