Płodozmiany.Zmianowanie upraw.Uprawy współrzędne

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
spagusia
200p
200p
Od: 4 maja 2010, o 21:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sąsiedztwo roślin- oddziaływanie

Post »

Ciesze się, że tu trafiłam! Ja wysiewam aksamitki jako obrzeże warzywnika. Dziękuję za pomocne tabelki!
Agnieszka/Adzia
Duc in altum!
Adziowa Chwaszczoria
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Idę za waszą radą i wsadzam gdzie się zmieszczą aksamitki mam ich sporo nasturcja się sama rozsiewa tylko z tego robi się nie mały busz tego mój M nie lubi ale jak dostanie z 5 odmian pomidorków to może przeżyje to niezadowolenie .Pisze o 5 bo z dziesięciu połowa może się uda jak na razie zabierają się dożycia a już myślałam że nic z nich nie będzie,słoneczko wszystko załatwi. ;:138
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

LaViol pisze:Tabelka allelopatyczna z książki, niestety niedostępnej już na rynku, "Ogród inspirowany naturą". J. Stawicka, M. Szymczak - Piątek, J. Struzik
https://picasaweb.google.com/1178605859 ... qc7r-YHdTw#
Funkcja "pobierz" pozwala na ściągnięcie zdjęć w rozmiarze oryginalnym.
Okazało się, że "pobierz" dotyczy tylko osób zalogowanych na picasie :/
Zdjęcie pomniejszone można mieć poprzez "złapanie" i zrzucenie zdjęcia na pulpit. Ewentualnie proszę o adres maila na PW wtedy prześlę w rozmiarze oryginalnym.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
spagusia
200p
200p
Od: 4 maja 2010, o 21:40

Post »

Można pobrać nie mając Picassy- tylko każde zdjęcie otwieramy i zapisujemy pojedynczo - ja tak zrobiłam.
Agnieszka/Adzia
Duc in altum!
Adziowa Chwaszczoria
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Dostałam sygnał o kłopotach z pobraniem. Wylogowałam się, weszłam na zaprzyjaźnione konto i nie mogłam użyć "pobierz", a po zalogowaniu znowu mogłam. To już nic nie rozumiem. Ale nigdzie nie ma przepisu, że wszystko muszę rozumieć :D
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
spinka911
50p
50p
Od: 2 cze 2013, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Również i u mnie nagietki, aksamitki i nasturcje w warzywniku to podstawa :)
Pozdrawiam, Basia

Moja działka w ROD
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Mam takie pytanie ,czy jeśli konwalia wyrosła w cebuli /a jest trująca /to czy to jakoś wpłynie na cebule .Podejrzewam ,że nie ,ale wolałabym się upewnić.Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam Teresa :wit
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Wszystkie części konwalii są trujące i liście i kwiaty. Zetnij ją, by usunąć rozłogi konwalii musiałabyś zrujnować grządkę bo rozłogi są głęboko, z tym poczekaj aż wyrwiesz cebulę. A tak przy okazji; skąd Ci się w cebuli wzięła konwalia? Masz je obok? Czy może wcześniej tam rosły?
Pozdrawiam! Gienia.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gienia 1230 konwalia rosła obok w kwiatach,ogólnie to przeszła od sąsiadki.Na jesieni likwidowałam kwiaty, żeby powiększyć warzywnik i widocznie nie do końca się jej pozbyłam.Bardzo Ci dziękuje za odpowiedż.

Pozdrawiam Teresa :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli rośnie obok, musisz wkopać plastikowe obrzeże, (to wyższe, widziałam też niższe-ale to za płytkie) prawie równo z poziomem ziemi. Też miałam problem z konwalią, ograniczyłam i był święty spokój. Jednak przy budowie domku na działce została wyeksmitowana, rozłogi podsuszone i spalone bo w kompoście pewnie by dalej rosły.
Pozdrawiam! Gienia.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też myślałam ,że się jej pozbyłam.Dziękuję za pomoc :wit
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

Chciałam zapytać jaką rośliną mogę zneutralizować negatywny wpływ na siebie papryki, pomidora i ogórka?
wygląda to tak, że mam mały tunelik i upchnęłam do niego wszystko (pomidory, ogórki, paprykę, melona i oberżynę) i blisko siebie są pomidory ogórki i papryka :?
czy np, jak posadzę między nimi rządki aksamitki to ona zneutralizuje ich niekorzystny wpływ na siebie?
Pozdrawiam,
Kasia
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Latami uprawiałam (jeszcze w 70-tych latach) w jednym tunelu pomidory i ogórki, nie zauważyłam jakiegoś złego oddziaływania tych roślin na siebie wzajemnie. No bo gdyby nawet , to zerwałam te pół kilo ogórków mniej i jakie to ma znaczenie. Ani ogórki, ani pomidory nie uschły ( o mączniaku nikt jeszcze wtedy nie słyszał). Z bakłażanem nie mam doświadczenia, w Polsce nie uprawiałam. Ludziska, nie panikujcie, wyluzujcie. Hektary tego macie czy co? A aksamitki powodują, że nicienie stają się bezpłodne i nie rozmnażają się.
Pozdrawiam! Gienia.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Ja też wszystko tak jak Ty kasienkar upchnęłam w szklarni:) tylko papryka jest oddzielona od pomidorów chodnikiem bo w poradniku szklarniowca przeczytałam, że te dwa warzywa nie powinny być razem a inne to tylko kwestia innego nawilżenia i odżywiania myślę więc, że jak trochę zadbamy o nasze warzywa w tym kierunku to nie będzie źle:)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ja też w swojej szklarence hoduję papryki i melony - z jednej strony 2 rządki papryki, z drugiej 1 rządek papryki i przy ścianie melony. Negatywny wpływ jest jedynie taki, że papryki przy melonach są mniejsze i mają mniejsze owoce. A raczej miały. Po prostu melony (inne dyniowate też) mają długie korzenie i kradną jedzenie paprykom. Odkąd doszłam do takiego wniosku, bogaciej zasilam te papryki i melony i wszystko jest w porządku.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”