Magnolie kwitnienie
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- krzysiek86
- Kontakt:
- krzysiek86
- Kontakt:
ja swoja magnolię kupiłam z 6 lat temu,posadziłam ją od wschodu siedziała 3 lata,owszem miała kwiaty ,ale nie rosła,więc przesadziłam ją na stronę zachodnią i nadal nie rośnie.Nadmienię ,że nie jest z rodziny karłowatych,u znajomej sięga już ok 2m.Proszę doradźcie mi co mam zrobić,żeby zaczęła rosnąć.Pozdrawiam
- krzysiek86
- Kontakt:
Teraz żałuję, że nie kupiłam jednak tej żółtej
Śliczna jest, może na targach w kwietniu kupię sobie. U tego ogrodnika była okazja bo likwidował sklep i kosztowała spora 65 zł.
Krzysiek nie jestem pewna czy ją dobrze posadziłam, chyba muszę ją czymś osłonić, czy to może być np.jakiś iglak. Posadziłam w kwaśnym torfie 25 l. Nie chcę czekać na kwiaty jak Małgosia 6 lat i co sypać nawóz? Czy to musi być jakiś specjalny? Mało wiem o magnoliach, o innych roślinach też niewiele
Wiolinka ja jedną magnolię kupiłam ""z biedronki" i mam ją 2 lata i jest taka maleńka, że nie wiem czy kiedyś urośnie a o kwiatach to nawet nie marzę ale szkoda jej wyrzucić.Taka bidula.
Trzeba mieć nadzieję.
Dobranoc- Grażyna.

Krzysiek nie jestem pewna czy ją dobrze posadziłam, chyba muszę ją czymś osłonić, czy to może być np.jakiś iglak. Posadziłam w kwaśnym torfie 25 l. Nie chcę czekać na kwiaty jak Małgosia 6 lat i co sypać nawóz? Czy to musi być jakiś specjalny? Mało wiem o magnoliach, o innych roślinach też niewiele

Wiolinka ja jedną magnolię kupiłam ""z biedronki" i mam ją 2 lata i jest taka maleńka, że nie wiem czy kiedyś urośnie a o kwiatach to nawet nie marzę ale szkoda jej wyrzucić.Taka bidula.
Trzeba mieć nadzieję.
Dobranoc- Grażyna.
Pozdrowionka
- krzysiek86
- Kontakt:
Słuchaj to ja może zaproponuję Tobie abyś zajrzała do poradnika o magnoliach, może ziemia w której rośnie jej nie odpowiada.
Niestety nie znam się za dobrze na tych pięknych roślinach
Spróbuję jeszcze coś poszukać, jak znajdę dam Ci znać.
Myślę że zastosowanie igliwia na zimę jest dobrym pomysłem, spróbuj może to coś da. A może ta magnolia rośnie w miejscu gdzie są mroźne wiatry albo za silne?

Myślę że zastosowanie igliwia na zimę jest dobrym pomysłem, spróbuj może to coś da. A może ta magnolia rośnie w miejscu gdzie są mroźne wiatry albo za silne?

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli wkopiesz ją w ogrodzie i na zimę okryjesz kopczykiem z ziemi, torfu, drobnej kory itp. to nie powinna zamarznąć. Jeśli zostawisz doniczkę z magnolią na balkonie bez ocieplenia - tak, może zamarznąć, a najczęściej - wyschnąć na wiór :/
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Najważniejsze u magnolii w doniczce jest zabezpieczenie korzenia.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;