Roślinnik balkonowy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Roślinnik balkonowy

Post »

Cześć, Marta, melduję się u Ciebie na wiosnę :wit . Tak patrzę na Twoją fotkę i chyba trochę żałuję, że nie spróbowałam przechować przez zimę żadnej pelargonii, no ale cóż.. i tak miałam mało miejsca na parapecie :wink: . Może następnym razem... Mam pytanie co do ostróżki: próbowałaś ją wcześniej na balkonie uprawiać? Ciekawa jestem, jak wielkiej donicy potrzebuje...
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Witaj Marto. Nareszcie jesteś ;:136 Pięknie rusza grudnik. I calle jakie duże ;:138
Powodzenia w nowym sezonie.
emka29
200p
200p
Od: 8 lip 2012, o 17:54

Post »

Basiu witaj! moje pelargonie spędziły zimę w piwnicy, podlałam je może raz czy dwa, w zeszłym tygodniu przyniosłam do domu, przycięłam uschnięte gałązki i tyle - dopiero teraz zajmują mi miejsce na parapecie, jak tylko poczuły słońce, to puszczają świeże zielone listki jak szalone - od razu lepiej na duszy :D :) a ostróżek miałam już kilka, każdą traciłam po 2 zimie u mnie, nie wiem dlaczego, ta jest zeszłoroczna, rośnie w niedużej doniczce, 22cm chyba, może później ją przesadzę, ale bardziej ze względów organizacyjnych - będę upychać co się da na moim minibalkonie :D
Madziu dobrze być z powrotem:) na zimę zrobiłam sobie szlaban na forum, z braku czasu głównie, pełnoetatowe macierzyństwo plus praca zawodowa wieczorami zajmowały mi cały czas, no ale już od stycznia palce swędzą, żeby siać, sadzić i babrać się w ziemi, więc czas wracać :D a kalle mają u mnie rok ostatniej szansy, jak nie zakwitną w tym sezonie, to się pożegnamy :wink:
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobrze że już jesteś ;:196
To sezon balkonowy uważam za otwarty ;:304
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ech, tyle jest roślin, które chciałabym mieć...Do tej pory byłam przekonana, że ostróżki tylko w gruncie uprawiamy, a tu proszę, jakie zaskoczenie... Czy ta hoja z Twojego zdjęcia to carnosa? Mam taką prawie dziesięcioletnią, ale nie zakwitła ani razu, wiesz może, co jest tego przczyną?
emka29
200p
200p

Post »

Monia ja widzę, że Wy już dawno sezon balkonowy zaczęliście :wink: dobrze być tu z powrotem, będę powoli nadrabiać zaległości :D
Basiu ach te nasze chciejstwa... :D hoja to zwykła carnosa, w zeszłym roku opisywałam moje z nią perypetie, nie kwitła mi przez ładnych parę lat, aż w zeszłym roku na wiosnę się zdenerwowałam i ją przycięłam, żeby szczepki rozdać, a ona chwilę później zakwitła i kwitła nieustannie przez całe lato, także polecam strzyżenie :D
Słonecznego dnia!
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Strzyżenie? Ale jak, kiedy? Jak bardzo mam ją przystrzyc? Nie mam, niestety, fotki na podorędziu, bo roślinę mam w pracy, ale całkiem rozrośnięta jest. Hm... Właściwie nic nie tracę, jeśli przytnę ją nawet w połowie, bo przecież i tak nie kwitnie... A co mi tam! Niech się jutro tylko do niej dorwę! :wink:
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Post »

Witam Marto na Twoim balkonie :wit
Muszę przyznać że jestem pod WIELKIM wrażeniem ;:oj
Chyba niektóre sklepy ogrodnicze nie mają tyle roślin co Ty, cudownie ;:180
Mam pytanie czemu nie masz skrzynek wiszących też na zewnątrz balkonu?
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
emka29
200p
200p

Post »

Na dobry początek bratki posadzone przy pomocy prawie dwuletniego Potomka (cud, że coś z nich zostało ;:306

Obrazek

Emilio witaj u mnie :D co do Twojego pytania, to u nas jest bardzo wietrznie - jak to nad morzem :wink: , śmiejemy się, że mieszkamy na wichrowym wzgórzu, już wiele razy doniczki mi się przewracały na balkonie, wolę nie ryzykować, że jakaś skrzynka poleci w dół.

Pozdrawiam przedweekendowo!
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
emilijaie
200p
200p
Od: 18 lut 2014, o 08:28

Post »

Kurcze to jeszcze bardziej podziwiam ten Twój balkon, skoro w takich "sztormach" takie roślinki wyhodowane. ;:215
Pozdrawiam
Emilia

Ogród warzywny na balkonie
emka29
200p
200p

Post »

Witam piątkowo!
Potomek ma swoją drzemkę, więc na szybko sprawdziłam, co się dzieje u moich balkonowych roślinek (bo tak to mały aż za bardzo rwie się do pomocy, co mogłoby się kiepsko skończyć :wink: czosnek niedźwiedzi coraz większy, spod ziemi wyszły i zapachniały mięty, dojrzałam kły mojej wielkiej hosty :tan , wiciokrzew puszcza listki, zakwitło "coś" na skalniaku, więc jest dobrze. Są też straty, nadal nic nie widzę na powojniku, wiec pewnie nic z niego nie będzie, muszę przemyśleć kwestię nowego pnącza na dół roślinnika.

A w domu balkonowce nabierają siły i czekają na swój czas.
Obrazek

Kalle sprzed tygodnia już mają liście, w tej drugiej doniczce fioletowe kalle, o których zapomniałam, do towarzystwa dostały cebulkę lilii (to przez Ciebie Magdalleno :D uważny obserwator dostrzeże z tyłu moją balkonową "szklarenkę" ;:306

Obrazek

Kolejne bratki i piękna prymulka, prezent od Ł. ;:196

Obrazek

A tu z tyłu hartuje się groszek cukrowy i widać moje zeszłoroczne goździki, wygląda na to, że przetrwały zimę, puszczają nowe listki, jeszcze mi się to nigdy nie udało, zobaczymy co będzie dalej :)
Obrazek

I wracający do życia skalniak :D
Obrazek

Życzę nam wszystkim słonecznego pierwszego weekendu wiosny!
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam Martuś z nową wiosną. ;:196
Pięknie się u Ciebie Ona wystroiła. ;:215
Kalle mają już spore przyrosty liści, ale zaskoczeniem jest kwitnący obficie grudnik. ;:oj
Zachwyciła mnie szczególnie niebieska prymulka. ;:226
Jutro idę poszukać prymulek takiego koloru.
Widziałam ich u nas sporo, ale wystrojone w różowości i zółtości.
Słonecznej, ciepłej wiosny życzę i obfitych kwitnień. ;:3
;:197
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
mrowak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2015, o 23:00

Post »

Nieśmiało wychylam się zza swojego okna balkonowego przyznając, że dopiero trafiłam na ten wątek. Przeczytawszy od deski do deski za pierwszym posiedzeniem nadal zbieram szczękę z podłogi! Jestem pod ogromnym wrażeniem roślinnika balkonowego. Pod wrażeniem tym większym, że sama właśnie zabieram się za wymyślanie czegoś podobnego. Byłabym bardzo wdzięczna za opis powstania tej konstrukcji wraz z użytymi materiałami i odstępami od poszczególnym pięter.
Mój balkon jest równie powalających rozmiarów, a miejsce na podłodze niebezpiecznie się kurczy i próbując cokolwiek zrobić w roślinkach jakie tam stoją muszę każdorazowo grać w taką gierkę polegającą na nieustannym przesuwaniu jednego elementu na miejsce kolejnego coby w wolnym kwadraciku postawić jedną nogę własną. A gdzie miejsce na drugą nogę własną? No właśnie nie ma, dlatego kwietnik/roślinnik powstać musi i kropka! :)
Marto, będę ogromnie wdzięczna za podpowiedzi w kwestii budowania takowe konstrukcji.
Pozdrawiam wszystkich nieśmiało.
Ola
emka29
200p
200p

Post »

Witam wszystkich!
Jakiś pechowy ten początek wiosny dla mnie, pogoda u nas byle jaka, nie chce się na balkon wychodzić, bo albo zimno, albo pada albo wieje niemiłosiernie - właśnie dzięki wichurze straciłam moje marcowe rozsady, hartowały się już ładnie na balkonie, w domu nam się rozpanoszyły choróbska, wiec nie miałam jak się z nimi nosić no i efektem były połamane groszki i fasolki, jakie ujrzałam pewnego poranka w zeszłym tygodniu. Odechciało mi się na chwilę tej całej roboty, ale już nowe wysiane i parę innych rzeczy, liczę, że pogoda będzie coraz lepsza:) na pociechę mam bratki, które jakoś sobie radzą w tych warunkach i ślicznego narcyza, którego dostałam na poprawienie nastroju od Ł ;:196
Obrazek
No i zakwitł oleander, nie może się już chyba doczekać werandowania :wink:

Obrazek

A na parterze roślinnika pnącza rosną w siłę - wiciokrzew się pięknie zieleni, a powojnik, który już spisałam na straty, też puścił parę listków, coś z niego będzie :tan

Obrazek

A w najbliższy weekend tradycyjnie wybieramy się na Targi Żuławskie do Starego Pola, znowu wrócimy w pełnym bagażnikiem, no ale trzeba czymś obsadzić te hektary nasze ;:306

Ewuś, witaj ;:196

Mrowak wybacz, że dopiero Ci odpisuję, ale nie miałam czasu na forum. Jeśli chodzi o nasz roślinnik, to polecam, naprawdę sprawdza się to rozwiązanie. My trochę przesadziliśmy z rozmiarem, wysokość 2,20 niestety uniemożliwia porządną pielęgnację najwyższego piętra, powinniśmy byli zrobić niższą konstrukcję. Wymiary to 80cmx40, wymuszone wielkością balkonu, dopasowały nam się do tego idealnie kastry budowlane, na dole 60l, a wyżej 40l. Podstawą konstrukcji są 4 kantówki, do nich umocowane są odpowiednio docięte płyty nie wiem jakie, dostałam od Taty już wycięte, tylko skręcać :) mam nadzieję, że pomogłam, chociaż wymiary i materiały to najlepiej dopasować do swoich warunków :)

Udanego balkonowania!
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
emka29
200p
200p

Post »

Wczoraj udało mi się w tempie ekspresowym posadzić trochę zakupionych w Starym Polu roślinek, a dzisiaj zrobione na szybko w przerwach między ulewami zdjęcia.
Zielnik (wszystkie zioła nowe z sadzonek, jedynie melisa jest przezimowana, do towarzystwa dosadziłam im pomidorki Koraliki, zobaczymy jak sobie będą radzić w tym miejscu) a w tle obiecująco wyglądający powojnik :)

Obrazek

Parter roślinnika, niestety wypadł po zimie iglak, dosadziłam powojnikowi w nogi trochę roślinek wykopanych mamie z ogródka :wink:

Obrazek

Kły przezimowanej hosty :tan

Obrazek

W mini-lasku zakwitł szczawik :D

Obrazek

Obłędnie pachnące narcyzy i spółka

Obrazek

I jeszcze parę sadzonek czeka na swoją kolej, moją wolną chwilę i sprzyjającą pogodę :wink:

Obrazek

A teraz już czas się do pracy zbierać, udanego dnia wszystkim życzę!
Pozdrawiam, Marta
Roślinnik balkonowy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”