Ogród w sercu Borów - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w sercu Borów - cz. 2

Post »

Marysiu, będę zbierać nasionka od dziewanny białej i chętnych obdzielę, a dla Ciebie to zdjęcie
Obrazek

Aniu, czy masz właśnie taką firletke
Obrazek

Olku, skrętnik od Ciebie a zdjęcie dla Ciebie - i jak oceniasz
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uleczko jesteś " WIELKA " ;:180 ;:180 ,mój zasechł i nie było nadziei na pędzik kwiatowy ,może teraz u Ciebie wyrosną nowe skrętniczki . :?:
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na prośbę Tereni, a do pooglądania dla wszystkich odwiedzających trochę zdjęć lilii.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

z nasion
Obrazek

a ta to chyba Lilia Trąbkowa African Queen, pachnie wyjątkowo, cudownie
Obrazek

Kochani, jeśli ktoś wie, jak nazywa się ta żółta miniaturka, to proszę o podpowiedź
Obrazek

nazwy tej też nie znam (Tereniu, o tej Ci mówiłam)
Obrazek

z nasion - ma swoja premierę, 4 rok od wysiania, też pięknie pachnie, a jeszcze kilka innych ma pąki :heja
Obrazek

a to tegoroczne zakupy
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz trochę różności
Obrazek

Obrazek

Pelargonie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Ula...zakochałam się w tym roku w liliach, w ich zapachu...
Masz je prześliczne, podobnie jak liliowce. Jedną z lelijek to nawet ja jako totalna tabula raza rozpoznaję...mowa o Lancon. To pierwsza lilia, która u mnie zakwitła. Dostałam ją od Tereni, za co jeszcze raz bardzo wielkie dzięki, Tereniu ;:138 .
Mam je na balkonie ( całe 4 sztuki) , jesienią przesadzę do gruntu.
Zdarzało mi się krzątać po balkonie jakby bez powodu...a po czasie zorientowałam się, że to przez ten zapach ;:224 .
Nawet pokusiłam się o zapylanie ;:173 . Teraz czekam więc na nasionka ;:65 .
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne różności
pełna beczka komeliny
Obrazek

Obrazek

wiesiołki dwuletnie też dość wysokie w tym roku, pięknie pachną a kwiaty otwierają się wieczorem albo jak pada deszcz lub jest silne zachmurzenie
Obrazek

Dziewanna omączona ? Verbascum bombyciferum
Obrazek

cykoria
Obrazek

i pajęcznica
Obrazek
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, witaj, czy Ty też nie śpieszysz się do ;:19
Część lilii mam oznaczone, zwłaszcza nowo zakupione. Z nasion ma sporo, życzę Ci powodzenia w zapylaniu i potem w sianiu. Trochę trzeba czekać na kwitnienie, 3-4 lata. Jeśli uzyskasz nasionka, to przed sianiem sprawdź, czy są dobre, a nie "puste". Kupiłyśmy z Terenią sporo lilii w tym roku i ja już chyba więcej nie będę dokupywać, ale czy ja mam silną wolę, chyba nie w zakresie dotyczącym roślin.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p

Post »

Zapyliłam, a potem poczytałam ;:224 , powinnam dać radę ;:170 . Posieję nasionka lilijek wiosną, a potem posadzę do gruntu. Tam w ciszy i spokoju mogą sobie siedzieć nawet 3-4 lata. Po doświadczeniach z tego roku wiem jednak, że muszę w hurtowe ilości niebieskich granulek się zaopatrzyć :;230.
Ta nasza słaba silna wolna robi sobie z nas, miłośników roślin, jaja... ;:170. Taka stanowcza zawsze byłam...a teraz muszę się tego uczyć od nowa...na działce sporo miejsca, ale na parapetach ;:222 . Przynajmniej kreatywność się pobudziła...jak tu jeszcze cosik upchnąć ;:306 .
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Witaj Uleńko :wit .
Serdecznie dziękuję za wspaniałą gościnę ;:180 ;:196 i " papugę " - , która dojechała do Małopolski cała i ma się dobrze ;:108 .
Zobaczyć Twój ogród na żywo - przeżycie niezapomniane - warto żyć dla takich chwil - chciało by się rzec...chwilo trwaj - w nieskończoność .
Bogactwo nie tylko flory , ale też fauny - urzeka swą naturalnością - siedlisko wymarzone - gratuluję stworzenia oazy , gdzie nie tylko rośliny , ale i zwierzęta czują się ' u siebie ' .
Dziękuję raz jeszcze ;:196 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 i Twojemu M też ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Uleńko stworzyłaś kwiatowy raj ;:196 . A spotkania pozytywnie zazdroszczę :D
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Ula, dziękuję. ;:196 Ta omączona dziewanna też bardzo ciekawa. :)
Lilie piękne. Ja je wolę od liliowców, bo pięknie pachną i potrzebują mało miejsca. ;:306
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Iwonko i ja trochę zazdroszczę dziewczynom spotkania....no cóż ogród Ulki znam ale opatulony śniegiem :;230
Bardzo żałuję że nie mogę teraz zobaczyć tych wszystkich zieloności. ;:224
Lilie i liliowce piękne/jak to się stało że na południu jeszcze nie wszystkie rosną?/,zresztą każda jedna dorodna roślina u Ciebie warta jest grzechu. ;:306
Lilia o której mówiłaś jest piękna ale i kolejna fotka z białą też fajna.Z kolei ta o której ja mówiłam to Myth ,a dziś kwiaty pokazała CONCA d OR ...cudeńko.Kwitnie też z nowych nabytków Saltarello,Satisfaction,Flashpoint i prawie czarna Mapira.Jest jeszcze kilkanaście odmian na kwitnienie których czekam niecierpliwie ;:65
No tak pomyśleć kto ćwiczy silną wolę...nie będę palcem pokazywać tego który namawia do zakupów...ale z drugiej strony bardzo namawiać nie trzeba było :wit
Pozdrawiam.Teresa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was dziewczyny
Kasiu, zobaczysz jaka to radość jak zakwitnie roślina, którą sama wyhodujesz, to fajna przygoda. Ja mam dwa iryski zapylone :heja
Jagódko, mnie też było miło gościć Ciebie i Twoją rodzinę, było miło, ale zbyt krótko. Teraz już znacie drogę, więc zapraszam zawsze jak tylko będziesz w moich stronach. Dobrze, że zabrałaś "papugę" bo przecież nie można było takiego miłego gościa wypuścić bez kwiatka, prawda ;:196
Iwonko, spotkanie z Igunią mile wspominam, ale to zawsze zbyt mało czasu, aby się nagadać, chciałoby się więcej. Podglądam co u Ciebie, masz ogrom odmian liliowców, a ja to głownie z nasionek, ale kilka odmianowych też mam, no i te od Ciebie.
Marysiu, jak się da pozbierać i z tej dziewanny to też dostaniesz. Tz. jak zawiąże nasionka. U mnie też lilie pachną, ale tych pachnących mam może ze 3 gatunki, mało, zbyt mało.
Tereniu, Ty chyba więcej odmian lilii w tym roku nabyłaś, bo jakoś mi się te nazwy nie kojarzą, ale co tam, ja mam ich trochę z lat poprzednich. Już myślę o ich przegrupowaniu, ale czy to się uda, stale coś przesadzam i przenoszę, czy to już się nie zmieni. Nie wiem kiedy ja zdążę postawić sobie leżak i odpoczywać wśród roślin, podziwiać i oglądać. Dzisiaj to aż się nie chciało opuszczać ogród, bo lilia tak pięknie zaczęła pachnąć pod wieczór, o ta poniżej, to chyba lilia trąbkowa African Queen, ta jako nieliczna pozostała z tej moje kolekcji z przed 4 lat. Conca d OR też miałam, oj ile to ja ich miałam, chyba ze 150 odmian, już do takiego stanu nie wrócę, ale cieszę się z tego co mam.

Obrazek

a to już kilkuletnie nasadzenia
Obrazek

Obrazek

Liliowce dzisiaj wieczorem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tereniu, czy dałam Ci wiesiołka, jego kwiaty też ładnie pachną, a dodatkowo rozjaśniają rabaty, bo otwierają się pod wieczór, czasami do tych kwiatów przylatuje fruczak gołąbek.
Obrazek

Co niektóre pelargonie tez już obficie kwitną
Obrazek
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p

Post »

Ula...masz cudnie w ogrodzie i basta ;:108 . Tyle czarujących miejsc i tyle cudnych roślinek ;:138...
Jadę za niedługo na wakacje ( 19.07)...na Kaszuby...więc gdyby Terenia coś dla Ciebie miała albo Ty dla Tereni, to chętnie w kuriera się pobawię ;:215 i roznosiciela genów ;:306 .
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Uleńko bardzo lubię lilie i z zachwytem obejrzałam Twoje ;:138
Też czekam na kwitnienie kilku nowości, ale kilka sztuk mi wypadło wiosną ;:223
Pozdrowionka od rodziców ;:196
Pozdrawiam, Monika :)