McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

Początkowo, po zalaniu pokrzyw wodą ma miejsce fermentacja mlekowa identycznie jak przy kiszeniu kapusty czy produkcji kiszonek na paszę. Trwa to tak długo dopóki są obecne cukry, w tym skrobia . Koniec tego etapu następuje w momencie, kiedy nastaw zaczyna śmierdzieć.
W tych rozważaniach o gnojówkach roślinnych proszę wziąć pod uwagę , że roznosicielem m.in Salmonelli są wszędobylskie muchy , więc bakterie te mogą być obecne wszędzie
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

I w tym wypadku polecam do przykrycia pojemnika, materiału przewiewnego, jednak o zagęszczonych oczkach, który sam stosuje przy przygotowywaniu gnojówki.

-- 23 gru 2014, o 21:07 --

A mama krzyczała: Najlepsze firanki!! ;:306
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

BobejGS Ja używam takiego nawozu w proszku, co po rozpuszczeniu zabarwia wodę na różowo. Nie pamiętam nazwy, jednak mam go w piwnicy i będzie mi służył i w przyszłym roku :wink: W sumie do pozostałych warzyw mam też inny nawóz w płynie. W tym roku szukam będę się starał nawozić naturalnie (jedną z nielicznych chemii będą opryski przeciw ZZ, jednak z chęcią przeszukam forum i znajdę coś bliżej natury :D ).

forumowicz No właśnie, muchy :? Mam jeszcze takie czysto chemiczne pytanie odnośnie tej gnojówki. Mianowicie piszesz, że zachodzi fermentacja mlekowa. Z tego, co wiem to dochodzi do niej przy odcięciu dostępu powietrza. Czy w przypadku gnojówki odcięciem powietrza jest zalanie pokrzyw wodą (bo raczej nie uszczelniamy pojemnika, w którym takowy specyfik powstaje) :?:

I jeszcze jedno: ile gnojówki wlewa się na litr wody?
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

I wyjaśniło się :D, no niestety u mnie muchy zawsze były (ale i nigdy nie były zlewane owoce) ;/ krzywa pokrywka z dużego garnka to się dostawały...czas zrobić gęsty czepek na te mendy :D...a co do śmierdzenia pokrzywowej...najgorzej wali gdy się pieni :lol:.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To same pokrzywy unosząc się na wierzch, tworzą swego rodzaju barierę przed dostępem tlenu, dlatego zalecane jes jaknajczęstsze mieszanie.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Uwierz mi Ginka, już kilka razy przechodziłem przez robienie gnojówki. Rzeczywiście, zapach jest wprost powalający ;:306

BobejGS O, no to już wszystko jasne :wink: A powiedz jeszcze z czego masz pojemnik do robienia gnojówki :?:
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beczka plastikowa. w zależności od tego ile zbiorę, taką dobieram beczkę.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Aham :wink: A jaka jest "żywotność" tej gnojówki? I ile na litr wody się jej wlewa :?:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

McMArchewka pisze:Czy w przypadku gnojówki odcięciem powietrza jest zalanie pokrzyw wodą
Odpowiem pytaniem. Kisiłeś kiedykolwiek ogórki ?. Jeśli tak, to wiesz, że je też zalewa się wodą. Uprzedzając ewentualne następne pytanie powiem, że do kiszenia ogórków czy innych warzyw dodaje się sól po to, by wytworzyć ciśnienie osmotyczne w wyniku którego wydobywamy sok z materiału, który poddajemy kiszeniu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Hah ;:306

No, ja od wczoraj robię sobie dziennik ogrodniczy na następny sezon. Poza tym biorę się już za wybieranie odmian sałaty. Potrzebuje jakieś odmiany liściaste oraz zawązujące główki (z tych drugich biorę Bonę) :wink:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tylko nie syp przypadkiem soli do tej gnojówki z pokrzyw :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gorączka świąteczna także nie miałem kiedy odpowiedzieć. Ja rozcieńczam biorąc litr pokrzywówki i dodając 9l wody. Co do żywotności, to czytałem gdzieś, że dwa miesiące, jednak pewności co do tego nie mam. U mnie idzie ona jak yyy woda ;:oj W zasadzie gdy jedna robi się gotowa, to nastawiam kolejną.
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

McMArchewka, dzięki za plan. Ja muszę coś podobnego zrobić, oczywiście góra będzie pod skosem żeby deszcz spływał. Użyjesz folię czy okna?
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Folii, folii, okna jeszcze używam ;:306 Myślę jeszcze nad konstrukcją już nie ścian bocznych, a samego zadaszenia. Nie wiem czy zbudować je pod skosem, czy jako półkole :?
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

Ja zaczekam i będę wzorowała się na Twojej osłonie. Młodzi mają dobre pomysły. Jak już będziesz miał gotowy plan samej konstrukcji osłony to poproszę pięknie o zdjęcie. :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”