Kwiatowo-owocowy balkon Moni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Izolek
200p
200p
Od: 26 lut 2014, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiatowo-owocowy balkon Moni

Post »

Hej hej jestem z rewizytą ;:7
Bardzo kwiatowo u Ciebie kochana, jeszcze trochę i nie będzie gdzie nogi postawić jak tyle kwiatów się rozrośnie ;:215
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p
Od: 2 kwie 2014, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

welkam malina, borówka, poziomka, truskawki, jagoda goi, cytryna i mandarynka ;:306 wszystko mam 1 sezon, malina, jagoda goi i borówki będą stały normalnie na balkonie (doniczki owinięte agrowłókniną i włożone do drewnianych skrzynek). Jeśli będą duże mrozy to pędy też owinę włókniną (mam nadzieję, że tyle wystarczy). Zamierzam też zimować na balkonie konwalie :roll:

Izolek witam witam :wit jeszcze się znajdzie trochę miejsca na nowe roślinki ;:108
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p
Od: 8 mar 2014, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam w Twoim wątku! Ciekawość mnie zżerała, jak napisałaś u mnie o swojej calamondin więc przyszłam sprawdzić jakie to cuda masz u siebie.. ;:65
Ależ zazdraszczam Ci dużego balkonu, na dodatek jest przepiękny! Masz świetny gust i pięknie to wszystko się komponuje :)
W sumie to śpieszę też z dwoma pytaniami, otóż w Twojej mandarynce i cytrynie widzę sam keramzyt.. To tylko tak posypane z wierzchu czy całe roślinki w nim trzymasz? Pytam, bo ja wymieszałam ziemię z keramzytem, na sam spód dałam też jego grubą warstwę, ale teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłam ;:173 Chociaż ta moja wypuszcza wciąż nowe listki i już drugi raz wypuściła dwa kwiatki (wcześniej jeden, ale chyba źle się zabrałam za zapylanie bo nic z tego nie wyszło :( ) więc chyba nie jest jej tak najgorzej w tym podłożu jakie ma obecnie :)
A drugie pytanko - jak to zrobilaś że masz takie wspaniałe storczyki? Ja mojemu ucięłam gdzieś w grudniu pęd bo był zdrewniały, no i nic się nie ruszyło, widzę tylko że wypuszcza nowe korzenie, a ja chcę kwiatka !! :evil:
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p

Post »

KarinaX dziękuję bardzo ;:168 moja calamondin to maleństwo :roll: ma już mały owocek ;:108 mam nadzieję, że szybko się rozrośnie. Większość doniczek na balkonie mam podsypane z wierzchu kermazytem (ziemia nie wysycha tak szybka i jak pada nie rozbryzguje się). U ciebie rośnie przepięknie więc myślę, że też jest dobrze, skoro służy roślinom to po co zmieniać.

Storczyki hmmm właściwie to nic, nie były nigdy przesadzane ;:204 ja je czasem zapominam podlać, kot je szturcha, stoją ściśnięte (11 kwiatów na parapecie) choć zauważyłam, że rosną pięknie w salonie, w sypialni nie pasuje im miejsce. Jedyne co z nimi robię o raz na miesiąc przecieram im wilgotna ściereczką liście i 2 razy do roku kąpię w wannie :roll: tak robię ze wszystkimi kwiatami (nawet nie wiem czy tak się powinno robić ale moja mama zawsze tak robi i jakoś mi tak zostało). Podlewam wodą z mała dawką biohumusu. A i one nie mają bezpośredniego nasłonecznienia (okno jest północne).
Odczekaj trochę, jeśli puszcza nowe korzenie to powinien też puścić nowe pędy. Może miejsce albo woda mu nie pasuje :?
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p

Post »

Prawde mówiąc to podlewam ją tylko kranówką lub przegotowaną, z miejscem to różnie raz stoi na balkonie, raz na parapecie w sypialni ale mam okna tak ułożone, że nie ma wcale słońca, na balkon zaś słońce pada dopiero po 14 i utrzymuje się do wieczora. W sumie to nigdy jej nie nawoziłam, jakoś tak za złe mam jej, że nie chce mnie obdarować kwiatkiem :D No ale chyba dziś coś kupię i jej trochę pomogę :)
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p

Post »

KarinaX nawożenie to dobre rozwiązanie :wink: może ustaw go na dłużej w jednym miejscu ;:218 sprawdziłaś czy nie masz żadnych szkodników na nim?
Ja jakieś 3 lata temu miałam przędziorka i marniał mi storczyk (niestety nie odratowałam ;:174) i nie wiedziałam dlaczego.
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p

Post »

Raczej nie ma żadnych szkodników, nie zauważyłam ich bynajmniej na wierzchu, z resztą przy przesadzaniu też na korzeniach nei było żadnych zmian.. Tutaj masz mój wątek o nim, są zdjęcia :)
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p

Post »

KarinaX twój Phalaenopsis nie wygląda źle :) nie wiem przypadkiem czy te wyrostki to nie są zaczątki pędów
Awatar użytkownika
KarinaX
200p
200p

Post »

Oby, oby bo w końcu coś się ruszylo po roku czasu :twisted:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p

Post »

KarinaX bądź dobrej myśli, mi hoja nie wypuściła żadnego nowego listka 1,5 roku a teraz chyba się obudziła :roll:

Zapatrzona w kanne Magdalleny nie mogłam się oprzeć na wczorajszych zakupach i nabyłam takie coś

Obrazek

Przy okazji 2 niecierpki (jeszcze nie wiem gdzie je zawieszę ale myślę że zmieszczą się jeszcze na kratkę ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53

Post »

Bardzo ciekawy wąteczek,kolorowy i bardzo barwny ;:224. Będę częstszym gościem,jeżeli pozwolisz ;:196
Śliczny kolorek niecierpka,ja niestety nie mogę go mieć, bo u mnie na werandzie nie ma słonka. Miałam go w zeszłym roku,
i nie przetrwał :( .On jednak kocha słoneczko ;:108
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Bardzo dorodna canna, Moniko ;:oj Wiesz może, w jakim kolorze zakwitnie? Pamietaj - ona lubi słońce, ale u Ciebie to żaden problem.
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p

Post »

maja79 dziękuję i zapraszam ;:168
Ja mam słońce do 13, niecierpek właściwie stoi bardziej w cieniu, u mnie pięknie rośnie po wieczornym zraszaniu ;:oj w tej chwili mam 3 niecierpki już :roll:
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p

Post »

Magdallena były bardziej rozwinięte w kolorze różowawym ale i takie czerwone, ale były za duże żebym dała je radę przywieźć nienaruszone do domu. A cena bardzo zawrotna 12 zł. :roll: Liczę, że niedługo będzie kwitła. Nie wiem tylko jak z zimowaniem ;:131
Mam nadzieję, że to słońce niedługo wyjdzie, bo ostatnio pada ;:174
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Za taki okaza to normalna cena. Widziałam mniejsze na Bakalarskiej po 10 zł, wiec nie przepłaciłaś ;:63
Zimowanie takie, jak większości kłączy/bulw - w trocinach lub piasku i w przewiewnym, suchym miejscu. Może być ciemna piwnica lub garaż, byle tylko temperatura nie spadała poniżej zera. Ja trzymałam swoją w korze (nie mam trocin) w papierowej torbie na rozszczelnionym oknie, co jakiś czas (raz na 2-3 tygodnie) spryskując wodą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”