Rośliny domowe, tarasowe i ogrodowe u Anki.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
jusbar39
50p
50p
Od: 20 paź 2012, o 09:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny domowe, tarasowe i ogrodowe u Anki.

Post »

No nieźle dajesz po oczach od rana ,ale i dobrze przy tych jesiennych szarościach przyda się jakiś inpuls do działania . ANIU takie małe pytanie bo zdania są podzielone z tego co czytam na ten temat .Otóż podlewasz jakimś specjalnym nawozem te fiołeczki że mają tak obfite kwitnienie ?czy to tylko sila twoich rąk...Pozdrawiam i miłego dzionka . JUSTYŚ
Justyś i jej kwiatki :sprzedam ,poszukuję
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 71&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Justynko, skrętniki i fiołki nawożę Biohumusem, ale przede wszystkim podlewam je wywarem z pokrzyw i mniszka lekarskiego ( zawierają potas, magnez i żelazo), aby mieć zapasy na zimę latem suszę różne zielsko. Skrzyp polny też zawiera dużo soli mineralnych. Wszystko, co z naturalnych źródeł, ponoć lepiej się wchłania. Niektóre zioła uodparniają rośliny na choroby grzybowe i odstraszają robale. Mieszkam na wsi więc nie trudno o zielsko. Pokrzywy mam zaraz pod płotem na sąsiedniej działce :heja
Hibiskusy i inne kwitnące podlewam wodą w której wcześniej wymoczyły się obierki po ziemniakach (muszą być zdrowe i raczej te z przydomowych upraw) , zawierają dużo potasu potrzebnego do kwitnienia. Skórki po bananach też, ale one nasączone są różnymi chemikaliami, więc zrezygnowałam z nich.
Pozdrawiam.
jusbar39
50p
50p

Post »

Dziękuję za obszerną odpowiedź , ja też mam chaszcze za płotem i też mieszkam na wsi ,ale takiej wiedzy zielarskiej mi brak .Wiem jak w ogrodzie podlewać gno.... z gospodarstwa ,lub pokrzyw ale nie wpadłam na to że i w domu tak można . Ja dużo pomidorki karmię takimi specyfikami pochodzenia naturalnego ,bo po co się truć . JUSTYNA
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 71&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jeszcze są skorupki jaj :wink: do pomidorków jak ta lala i nie tylko do nich :D
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gnojówka z pokrzyw też się nadaje, ale w dużym rozcieńczeniu, nie polecam w domu. Raz tak podlałam , to myślałam, że mnie wszyscy zjedzą, o mało nie wylądowałam z pupilkami za drzwiami. ;:306
Piszesz o pomidorkach, na pewno je podcinasz, te zdrowe niepotrzebne pędy też wykorzystuję, wrzucam je razem z pokrzywą do beczki i zalewam, mają multum potasu. Mam zapas takiego pachnidełka na wiosnę. Roślinki można także podsypywać popiołem drzewnym, on też ma potas. Stosuję tylko takie naturalne nawozy, bo niestety krówki ani kurek nie mam.

Asma - potłuczone drobno skorupki jaj (wiejskich, nie z farm) dodaję do ziemi w której sadzę oleandry i bugenwille.

Miłego dnia.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Aniu, w czym roznica z jakiego jaja skorupka?
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu no fiołeczki pokazałaś cudowne ;:oj uwielbiam te kwitnące bukieciki ;:138
bardzo proszę oto opis Twojego fiołka:
APACHE WATERCOLOR - (JC Munk/Lenora Munk) - Semidouble light lavender blossoms with darker blue-lavender veins. Dark green scalloped foliage with crown variegation of dark green, white, and pink. Standard.
a zdjęcie tylko takie znalazłam ;:174
http://violets.ru/photos/violet.php?apache_watercolor

z przyjemnością pomogłam bo ja też lubię wiedzieć co mam ;:215

A za podpowiedź o dokarmianiu kwiatów wielkie dzięki,zastosuję go na pewno. Aniu Ty mieszasz pokrzywę z mniszkiem czy podlewasz raz jednym a raz drugim. jak widzę niezła zielarka z Ciebie. Ja teraz mam wywar z wrotyczu i podlewam nim co jakiś czas kwiaty bo on właśnie ma właściwości owadobójcze a także działanie grzybobójcze.
jusbar39
50p
50p

Post »

Tak ,tak skorupki piękna sprawa ale ja je raczej gniotę i zaraz wędrują na rabatkę wapienną czyli ciemierniki ,przylaszczki ,martagony... kiedyś chyba przewapniuję ten skrawek ogrodu ,hi..hi.. a kompost jaki jest niezastąpiony!!!tylko jak to odkazić do upraw domowych ,ponoć słyszałam że mikrofala zabija wszelkie robactwo ,albo piekarnik i wysoka temperatura przed posadzeniem . Nie próbowałam . JUSTYNA
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Crazydaisy - Kurki na wsi karmią pszenicą, a na farmach paszami .

Krzysiu - ja stosuję wrotycz razem z jaskółczym zielem, też ma właściwości grzybo i bakteriobójcze.
Pokrzywę mieszam razem z mniszkiem, razem je zalewam wodą. Czasem robię nawóz na zimno, a czasem
zagotowuję. Sama nie wiem jak jest lepiej.
Bardzo dziękuję za pomoc w identyfikacji fiołków, w nazwach też robię błędy, bo czasem ciężko odczytać, a w necie
nie chce mi się sprawdzać. :oops:

Pozdrawiam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Skorupki mam,mam tez badylki olków do wsadzenia więc skorupki powędrują do doniczki.Wczoraj woda z zalanych skorupek podlewałam ciemierniki i trawy:)
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Dzięki, juz rozumiem - "dodatki" do wapnia. :roll:
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Jak zwykle bardzo ładne zdjęcia fiołeczków - piękne, żywe kolorki to jest to, co lubię ;:63

Poza tym bardzo ciekawych rzeczy można się u Ciebie Aniu dowiedzieć ;:108 Przepis na nawóz ;:333
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Piękne fiołki ;:oj ;:219 .Gratuluję ;:303
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

:wit
Śliczne masz rośliny . Szczególnie fiołki - piękne są .
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03

Post »

Aniu , piękne te Twoje fiołeczki i skrętniki ...(chyba powrócę do fiołkomanii z dzieciństwa)......wileki ;:180 uklon dla Ciebie również za śliczny zadbany ogródek..widać że roślinki otaczasz dużą troską ;:63
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”