Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

A ja ponownie zachwycę się zdjęciami. Fenomenalne - wręcz pocztówkowe! naprawdę podziwiam oko i umiejętność kadru.
PS. Fajną masz brykę :D Mój Synek ma podobną ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
pawel1988
100p
100p
Od: 1 wrz 2013, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trochę mnie zaskoczyło to nowe Gymnocalycium, stare zresztą też. Sądziłem, że to starsze jest malutkie, a to całkiem spory okaz, w porównaniu do nowego. Oba są piękne. Niestety wadą czerwonych kaktusów jest ich nietrwałość. Dlatego chciałbym Cię zachęcić do spróbowania zaszczepienia czerwonego odrostu na innym kaktusie, który będzie bardziej trwałą podkładką niż Hylocereus. Odrost to nic innego niż to co określiłeś wcześniej naroślą/kwiatem :)
Posadzony w ziemi niczym zwykła sadzonka nie przeżyje ani się nie ukorzeni, ale zaszczepiony na odpowiedniej podkładce może cieszyć oczy całymi latami.
Podoba mi się połączenie czerwonych Gymnocalycium ze świątecznymi serwetami w poinsencje. Pierwszy raz takie widzę, ale nie mogę się na to napatrzeć.
Reszta roślin też ;:138 Hippeastrum takie duże, że przez chwilę się zastanawiałem czy to taka spora roślinka czy taki mały laptop na biurku :) Też kiedyś miałem na biurku autko z tej serii co Ty, tyle że białego fiata 126 p
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Arku, piękne to Twoje Hippeastrum ;:oj Zdjęcia jak zawsze rewelacyjne ;:138
Ja też będę czekać na rozkwit tulipanów i hiacyntów ;:215
Pozdrawiam cieplutko :wit
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu - Możemy sobie podać rękę bo ja też jestem niecierpliwy i chciałbym,żeby wszystko rosło w mgnieniu oka ;:108
Miło poczytać jak doskonale rozumiecie się ze swoją Córką,życzę Ci aby wszystkie nasionka jeżówek-bardzo je lubię-
powschodziły,rosły zdrowo i ładnie kwitły :uszy

Tereniu - Jak mogę tak się staram,żeby wklejać jak najwięcej zdjęć z nowościami i nie tylko i już to robię- dziś coś dla humoru ;:306

Szymku - I vice wersa ;:108

Krzysiu - Tulipanki i hiacynty zgodnie z zaleceniami na opakowaniu w sobotę po dziesięciu dniach przetrzymywania ich w chłodnym
pomieszczeniu przeniosłem do pokoju o wyższej temperaturze i ja również niecierpliwie czekam na ich wzrost i kwitnienie ;:65

Żanetko - Tą bryką to mnie tak ubawiłaś,że aż się popłakałem ze śmiechu a poza tym sprawa się rypła bo w swoim chłopięcym
hobby nie jestem osamotniony-czytaj post Pawła 1988 :;230

Pawle -Nie da się ukryć,że w temacie kaktusy jesteś mocno obcykany i odnoszę wrażenie czy aby nie jest to Twoja profesja albo
po obronie pracy nią będzie-podziwiam Twoje wiadomości na ich temat a terminologię masz w jednym paluszku.
Nie planowałem hodowli kaktusów ale być może skuszę się do zaszczepienia ich odrostów a wtedy poproszę na PW o wska-
zówki jak to się robi :?: ;:136 A propos naszych autek to dziewczyny mają chyba rację twierdząc,że mężczyźni to duże dzieci ;:306

Alinko - Niech no tylko zakwitną.....tulipany i hiacynty to zaraz znajdą się w kadrze,na zdjęciach i w wątku :heja

Waszą wizytą i przemiłymi i bardzo życzliwymi postami znów sprawiliście mi multum radości za co ;:180 ;:180 ;:180
mam nadzieję,że znów niebawem zaszczycicie mnie Wy,Forumowicze i Goście swoją obecnością w moim wątku za co już z góry bardzo a bardzo Wam dziękuję i serdecznie zapraszam i pozdrawiam :wit

Do tego co dziś chcę Wam pokazać sprowokowali mnie Żanetka-Piasek Pustyni i Paweł,no i czy chcę czy nie chcę muszę się
przyznać do kolejnego hobby a mianowicie kolekcjonowania modeli aut ale jak na razie tylko rodzimej produkcji.Jest to dosłownie kolekcyjka bo skończyła się na pięciu modelach bo chyba nie mam szans na kupienie Mikrusa a modelu Pandy jeszcze nie spotkałem?
Autka dostałem w prezencie na moje życzenie sukcesywnie jak się ukazywały w sprzedaży no i bardzo je polubiłem bo są wiernymi kopiami produkowanych w owym czasie aut osobowych,no i koniecznie nowe i z otwieranymi drzwiczkami!!!
Państwa Moderatorów proszę o przymrużenie oka na mój dzisiejszy post i wklejone zdjęcia bo robię to dla urozmaicenia i zabawy-chociaż tematyka zdjęć a konkretnie kolaży nie odbiega tak całkowicie od treści jaką powinien zawierać wątek- bo są kwiatki?,są - mimo iż to dwuznacznik ;:306
Miłej zabawy życzę :;230

Obrazek

Czyż te modele nie są jak kwiatki?

Obrazek

Takiego auta mimo iż to marka zachodnia nie kupiłbym w życiu-nie dość,że na głowę kapie to i silnika patykiem tak jak u Malucha nie odpalisz ;:306

Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Arku ale jest śliczny ;:215 i czerwony :;230 :;230 ;:306
jak zabawa to zabawa ;:112
Pozdrawiam :wit :wit
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Arku ;:3 ,
To nabrzmiałe na hipeastrum to na 100 % zawiązane nasionka. Smyrałeś pędzelkiem czy samo się zapyliło ?
U mnie zapylenie nastąpiło po trzech kwiatach, ale sama zapylałam...tata różowy leciutko, a mama czerwona. Oczywiście nazwy odmian znam :lol: . Torebki nasienne zaczynają u mnie dojrzewać, robię się zeschnięte a potem pękają. I to jest doby moment do zawieszenia pod nasiennikami jakiejś tuby z papieru, aby nasiona nie rozsypywały się gdzie popadnie. Ponoć wysiewa się je krótko po zbiorze ;:108 . Gratuluję więc, będziesz miał żłobek hipeastrowy ;:333 .
Co do samochodów...wybieram białą limuzynę :tan .
Komfort ponad wszystko ;:306 .
I ja czekam na fotki ceramicznych cudeniek po zakwitnięciu ;:224 .
pawel1988
100p
100p
Od: 1 wrz 2013, o 17:10

Post »

Arku - faktycznie pokazałeś kwiat polskiej motoryzacji :D nawet kolory tak dobrałeś, od dołu do góry, że zielony polonez jest na dole niczym łodyga. Co do modelu Pandy widziałem w sprzedaży tylko jej nowszą wersję, wprawdzie inny producent, ale jakość podobna :)
Model cabrio mimo wszystko nie pasowałby do kolażu z rodzimymi autkami. Przez parę lat podobne stało pod moim blokiem i przykryte materiałowym dachem było użytkowa także w zimie ;:oj
Trochę Cię może zawiodę, moje wykształcenie nie jest z roślinami związane, zupełnie inna branża i chyba wcale nie wiem aż tyle na temat roślin jakby się mogło wydawać. Ale jakbyś chciał się dowiedzieć czegoś odnośnie szczepienia czy innych rzeczy to śmiało pisz na PW - bo pracy nie piszę non stop :wink:
Myślę, że szczepienie to fajny eksperyment - zwłaszcza jak i tak już masz dorodne rośliny z odrostami.
Sam miałbym chęć się w to pobawić u siebie, ale od dłuższego czasu nie mogę nigdzie dostać Gymnocalycium w dobrej kondycji.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

:wit Arku
Śliczne wiosenne zakupy ;:138 Sama zastanawiam się czyby nie wprowadzic teraz nieco wiosny do domu pod postacią
np. prymulek, pantofelnika lub kilku roślinek cebulowych :tan
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
kasiuta74
500p
500p
Od: 1 sty 2012, o 21:21

Post »

:wit Arku
Kolejny raz muszę pochwalić Twoje umiejętności fotograficzne ;:138 .Oglądać Twoje zdjęcia to wielka przyjemność.
A co drugiego hobby to ja też zbierałam modele samochodów .Była kiedyś w kioskach taka kolekcja ?kultowe auta PRL-u? . Mnie się udało zebrać kilkanaście sztuk a wszystko zaczęło się od uroczego malucha :)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Arku! Przepiękna kolekcja motoryzacji! I pomyśleć, że każdym z tych modeli miałam okazję jeździć, ba - widzieć niemal codziennie na ulicach...Och, ale mnie zabrałeś w przeszłość, albo ja taka stara już jestem, że mnie sentyment bierze :;230
A przy okazji dziś nie tak bezinteresownie: czy z nasion cytryny, zwykłej z warzywniaka, jest możliwe wyhodowanie własnej roślinki? Pytam, bo to zupełnie nie moja działka, a moje chłopaki się uparli, że też coś zasadzą. Jeśli możliwe, to jak mają to zrobić? Mogę poprosić o jakieś wskazówki tak bardzo ciepło...? :oops:
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Arku u Ciebie jak zawsze sliczne zdjecia tym razem tez modeli ,moj M nawet posiada takie auto 4 z kolekcji,tylko jego ma kolor kremowy,
;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tereniu - Pewnie,że to czerwone cabrio śliczne,żartowałem a równocześnie marzyłem o takim ;:224

Kasiu-Oxalis - Nie smyrałem pędzelkiem,samo się zapyliło ale widać słabo bo torebka mimo podlewania zwiędła i z nasionek nici.
Może nie ma tego złego bo fachowcy radzą by nie dopuszczać do zawiązania się nasionek ponieważ osłabia się cebulka?
Ja wybieram Malucha,komfort żaden ale to autko dla majsterkowiczów a ja uwielbiam majsterkować ;:306

Pawle - No,podbudowałeś mnie tym kwiatem polskiej motoryzacji ;:136 a tak przy okazji-mamy wśród nas również kolekcjonerkę autek-czytaj post Kasiuta74 A propos Twojej profesji,to masz u mnie tym więcej
punktów odnośnie wiedzy z zakresu hodowli roślin ;:138

Elu - Pewnie,że tak bo po przyniesieniu do domu takich kolorowych roślinek robi się od razu raźniej i jakby wiosennie :tan

Kasiu-Kasiuta74 - Dzięki za uznanie ale wiesz te moje zdjęcia są takie sobie ;:224 Poza tym witaj w klubie kolekcjonerów modeli aut ;:138

Żanetko - Stary Żanetko jest koń a człowiek,zwłaszcza kobieta-jest wiecznie młoda :tan Odnośnie wyhodowania cytrynek z
pestki,to nic prostszego jak zebrać świeże dorodne-większe pestki z cytryny i wsadzić najlepiej każdą z nich do malutkiej
doniczki by nie trzeba było później pikować ich sadzonek co spowalnia dalszy ich wzrost,gdyż jest to naruszanie systemu
korzeniowego,czego nie lubią cytrusy zwłaszcza.Wsadzić do torfu z piaskiem-pół na pół.Stanowisko słoneczne,podlewanie
umiarkowane.Nawożenie większej już siewki umiarkowane wg ulotki najlepiej nawozem Substral Citrus.Ja podlewałem Bio-
florinem z konieczności,ładnie rosły moje kalamondynki ale proporcja składników odżywczych w Substralu jest dużo
wyższa.Nakrywanie namiotem foliowym i codzienne wietrzenie konieczne.Owocowanie za około 11-15 lat,jeżeli tafią się
pestki wielozarodnikowe/z jednej pestkiwyrastają dwa kiełki/,owocowanie już za 5-7 lat.Ja przed wsadzeniem do podłoża
trzymałem pestki w wodzie,ponieważ szybciej miękną osłonki pestki i zaczynają,co widać w słoiczku-kiełkować.
Wybujałe siewki-krzaczki trzeba w przyszłości przycinać by rozrastały się na boki.To kwintesencja,życzę udanej hodowli.

Dorotko - Wszelki duch.....myślałem,że już do mnie nie zajrzysz ;:138 Mężowi przekaż,że witamy Go w klubie kolekcjonerów autek ;:63

No i kolejną swoją wizytą oraz bardzo miłymi postami sprawiliście mi wiele,wiele radości za co bardzo a bardzo Wam dziękuję i zapraszam Was,Forumowiczów i Gości do kolejnych odwiedzin ;:180 ;:180 ;:180

Dziś moje kolejne roślinki-trzykrotka-tradescantia,rosnące tulipany w "filiżance" oraz hodowane z pestki avokado.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tulipany w parę dni po posadzeniu i po trzynastu dniach-czy też zakwitną???

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Avokado z pestki od zanurzenia w wodzie po pęknięcie i kiełkowanie do małej roślinki,czy też będzie rosło dalej czy obumrze jak roślinka
wyhodowana z pestki owocu mango.Po przesadzeniu do podłoża ze zmielonej skorupy orzecha kokosowego-moje nowe doświadczenie- pęd
avokado zaczął b.szybko rosnąć,aktualnie ma już 26cm wysokości,rozpiętość liści 15cm a ich długość 6cm.

Pozdrawiam Wszystkich :wit
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Bardzo ładne Awokado z pestki. ;:215
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Awokado mnie zaskoczylo ;:138 niespodziewałam sie takiego okazu :wit
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Arku trzymam kciuki aby teraz tulipany pięknie Ci zakwitły bo zapowiadają się ciekawie ;:138 Trzykrotka tradescantia ma cudowne listeczki i co najlepsze to każdy jest inny, jeden ma trochę więcej bieli inny nieco mniej a wszystkie się tak fantazyjnie skrzą ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”