Różyczki u Ewki
- daysy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Różyczki u Ewki
Ewuniu a jak zabezpieczasz tulipany przed nornicami?
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie zabezpieczam
, stąd hurtowa ilość posadzeń.Ale pan w sklepie oferował koszyczki, twierdząc, że posadzone w nich tulipany będą ochronione przed nornicami. Może i prawda, ale nie miałam ochoty wkładać do ziemi plastyku,już taka ze mnie miłośniczka ekologii, co oczywiście jest sprzeczne z środkami ochrony roślin, których używam, a które nie są ekologiczne. Ot, taki paradoks.

- daysy
Ewo, żeby tylko takie paradoksy w zyciu istniały, to byłby raj na ziemi 

- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17

- daysy
Jak tam Ewuniu tulipanki posadzone
U mnie jeszcze nie, czekam aż M zrobi koszyczki

- ewka36jj
Mateuszu, miło mi Cię gościć. To, co tu pokazuję to tylko część tego, co mam do pokazania, ale ciągle nie mam czasu. Choćby dlatego, że tak lubię spędzać czas w ogrodach innych Forumowiczów, a od pewnego czasu goszczę i w Twoim ogrodzie
i bardzo mi się w nim podoba.
Daysy, tulipany czekają na wiosnę. Masa kolorów bez ładu i składu albo zachwyci albo przerazi. Może powinnam była pogrupować tulipany kolorami
, ale co tam - to dopiero będzie dyskoteka
Tymczasem jesienne zakupy nie tylko dokonane, ale po części już są w ziemi. Kilka róż zakupionych zostało w doniczce, inne z gołym korzeniem odebrałam ze szkółki i rękoma M. posadziłam. Teraz czekam na te z Florybundy.
Nie wiem , jak to się stało, ale mimo dokupienia iluś róż, znów wypatrzyłam miejsce na następne, te które mogłabym kupić wiosną. JESTEM CZARODZIEJKĄ...

Daysy, tulipany czekają na wiosnę. Masa kolorów bez ładu i składu albo zachwyci albo przerazi. Może powinnam była pogrupować tulipany kolorami

Tymczasem jesienne zakupy nie tylko dokonane, ale po części już są w ziemi. Kilka róż zakupionych zostało w doniczce, inne z gołym korzeniem odebrałam ze szkółki i rękoma M. posadziłam. Teraz czekam na te z Florybundy.
Nie wiem , jak to się stało, ale mimo dokupienia iluś róż, znów wypatrzyłam miejsce na następne, te które mogłabym kupić wiosną. JESTEM CZARODZIEJKĄ...

- daysy
Ewa tulipany jak byś nie posadziła zawsze ładnie wyglądają
A z różami tak jest im więcej masz tym więcej chcesz 

- ewka36jj
To są piękne kwiaty i warto je kochać
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Też tak wypatruję u siebie miejsca na nowe różane zakupy....ogród nie z gumy, ale zawsze coś się da upchnąć...
Czego się nie robi dla swoich ukochanych różyczek.... trochę trawnika się dziabnie i już jest nowe miejsce 

- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Szkoda że u mnie nie da się tak dziabnąć betonu 

- ewka36jj
W ogrodzie widać przyda się i dziabka( gwarowo, nie znam ogólnopolskiej nazwy) i młot pneumatyczny. Ja na przykład zaproponowałam M. zakup piły elektrycznej. Długo nie musiałam go namawiać, co więcej , M. był zachwycony moją propozycją. Nie przewidział, że dzięki pile zdobedę miejsce na róże. Jakie to takie proste... wystarczyło wyciąć jedno czy dwa drzewa owocowe, a kolejne szykuję do wycięcia.
- daysy
No i to się nazywa dyplomacja

- ewka36jj
Oto moja Gloria Day ( ? ), tak kiedyś myślałam, ale patrząc na Wasze zdjęcia zaczynam mieć wątpliwości.
Pierwsze zdjęcie jest z pierwszego czy drugiego kwitnienia, kolejne to zdjęcie póżniejsze, a potem foto z dziś . Czy to może być ona?

-- 3 paź 2014, o 20:36 --
Kolory nie są podbarwione, pierwsze i kolejne zdjęcia należą do tego samego krzewu, choć kolor jest zupełnie inny.
Pierwsze zdjęcie jest z pierwszego czy drugiego kwitnienia, kolejne to zdjęcie póżniejsze, a potem foto z dziś . Czy to może być ona?

-- 3 paź 2014, o 20:36 --
Kolory nie są podbarwione, pierwsze i kolejne zdjęcia należą do tego samego krzewu, choć kolor jest zupełnie inny.
- ewka36jj
Nela w czerwcu zasugerowała, że moja czerwona NN to może być DAME de COEUR . Ma przepiękny i mocny zapach, a śliczny kwiat osadzony jest pojedynczo na sztywnych łodygach. Może ktoś ma jeszcze jakąś sugestię? Zastanawiam się, bo gdzieś czytałam, że Dame ma średnio wyczuwalny zapach, a ta pachnie na piątkę.