Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Post »

Magda, chyba się mi Twój wątek zapodział............Ale to co zobaczyłam kilka stron wcześniej doprawdy mowę mi odjęło....no kurde spać nie będę mogła... ;:306 Akcja z kamieniami totalna! Ogród ma całkiem inny wymiar! A zdradź tajemnicę co będzie pośrodku tego zakola? No doczekać się normalnie nie mogę ;:65 ;:63 O żesz !
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Madziu, półokrąg mnie powalił ;:180
Nie wiem jak ja wytrzymam do wykończenia go ;:65 ;:65 ;:65
Strasznie dużo pracy już wykonaliście :D O perypetiach z fachowcami też przeczytałam .......nie zazdroszcze tych nerwów ;:168
Uspokajacz w formie buka ..... ;:167
Jaka pogoda u ciebie ?
Pozdrawiam.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Borowino dziękuję. Naprawdę czuję to zmęczenie i jak nie odpocznę przede wszystkim psychicznie to żaden pomysł się nie zrodzi ;:oj

Kasiu, dziękuję :oops: To bardzo miłe z Twojej strony, że tak piszesz.

Reniu, kochana pogoda niestety przepiękna ;:223 Na szczęście mam podlewanie nastawione na 2 razy dziennie, czyli aż takiej tragedii nie ma, ale i tak wolałabym żeby było zimno i padało. Wiem, że to egoistyczne, ale mimo wszystko taka ładna pogoda mnie denerwuje, bo nie sprzyja nowo posadzonym roślinom :lol:
Bardzo się cieszę, że podoba się Tobie mój ogród po zmianach ;:196 Fachowcy jak czytałaś fantastyczni :roll: Na szczęście ekipa Pani P i Koparkowy rewelacja ;:215

Kochani moi, w związku z zapytaniami odnośnie Kamiennego Kręgu pragnę poinformować,
że będzie on tylko kamiennym kręgiem, po prostu :D
To jest moja świątynia dumania, wgłębnik, który jest po prostu ustronnym miejscem na działce, położonym niżej niż reszta poziomów na niej.
Oprócz trawy, ławki, stolika i roślin na jego obrzeżach nie będzie w nim nic szczególnego :wink:

Od dzisiaj rusza Akcja - Trawa ;:224
I nie, nie taka trawa ( chociaż po ostatnich ekscesach może byłaby wskazana? I przy okazji wgłębnik miałby nowe przeznaczenie) :wink:
Chodzi o trawnik na pobojowisku.
Pani P twierdzi, że trawa typu:Uniwersalna wystarczy. Ale Pani P jest zwolenniczką traw w stylu ogrodów angielskich i w tym przypadku podejrzewam ją, mimo ogromnego do niej szacunku, o stronniczość na rzecz idealistycznej wizji trawnika u mnie :wink: Jak myślicie? Zastanawiałam się nad trawnikiem z koniczyną lub trawa typu Oaza. Macie jakieś sugestie? Zaznaczam, że mlecze i inne takie na trawie kompletnie mi nie przeszkadzają :wink:

Donice tarasowe nadal bez pelargonii i na dodatek na niebiesko :lol: No cóż, chyba jednak przeproszę się z tym kolorem :wink:
Obrazek

Obrazek

Moja "poprababcina" róża już pewnie dzisiaj zakwitnie spora ilością kwiecia ;:167

Obrazek

Obrazek
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Madziu, masz rację. Nie daj się wkopać w angielski trawnik. Mlecze, stokrotki i inne wiosenne urozmaicacze i pozimowe pocieszacze, kiedy jeszcze nic nie kwitnie na rabatach są niezbędne.

Na temat wykonanej pracy zamilknę, bo słów mi brak. E.... nie zamilknę. Schodki to strzał w 10. ;:215
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Magda ale mnóstwo pracy wykonane , wielkie te kamloty .

Jak zakończysz to chyba zaprosisz na kawkę i ;:136 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Magda, sialiśmy u siebie trawę firmy Barenbrug, odmiana Sahara, płacąc za oryginalne nasiona masę pieniędzy. Kiedyś kawalątek został dosiany zwykłą, przypadkiem kupioną za grosze i okazało się, że obydwie są równie dobre ! Przemyśl sprawę, moim zdaniem nie warto wydawać pieniędzy niepotrzebnie :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Magda, polkole z zaglebieniem jako oaza spokoju przeznaczona do medytacji to wlasnie to co najlepiej pasuje w tym miejscu. Bron Boze basen, to tak jakby lysy grzywka o parapet walnal.
Nie wiem jak to widzisz ale do medytacji potrzebne jest jakies legowisko, jeśli nie w pozycji lezacej to przynajmniej w pollezacej, Ty wiesz co mam na mysli :wink:
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
Malgolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2010, o 14:16

Post »

Witaj Madziu, ale będzie cudnie, co ja piszę już jest, kamienie rewelacja ;:108 , już nie mogę się doczekać września kiedy będziesz miała wszystko obsadzone, będzie naprawdę super
miłego wieczoru :wit
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Ewunia, masz rację ;:108 Przy powierzchni trawnika ponad tys. metrów kw. to stokrotki sa wręcz wskazane :D

Geniu, oczywiście, że tak ;:40

Marysiu,
dziękuję za fachowa opinię, zwłaszcza, że masz duży trawnik i piach dookoła ;:196 Potwierdziłaś moje przypuszczenia, że trawa uniwersalna to jest najlepsze rozwiązanie przy takim areale :D

Januszu z tym basenem to taki żart był :wink: Wczoraj M powiększył nieco placyk i już stoi tam stara-robocza ławka. Na urodziny w sierpniu M dostanie nową-ładną :wink: Oczywiście placyk jest na tyle duży, że zmieści tam cały komplet ze stołem i kilkoma krzesłami, ale docelowo planuje tam tylko ławeczkę i stoliczek Obrazek

Wieczorem siedziałam w Kamiennym Kręgu dumając i stwierdzam, że jest to najpiękniejsze i najbardziej ciche, przytulne miejsce na działce do wieczornego i wczesnoporannego posiedzenia ;:167
Muszę tam posadzić leśne aranżacje za kamieniami, pomiędzy brzozami i wtedy już całkowicie będę odizolowana od wzroku innych osób, mając jednocześnie baczenie na to, co się wokół domu dzieje. Z ławki widzę całą działkę, będąc jednocześnie niewidoczną. Założenie nasadzeń w tym miejscu to las, czyli powtórzenie natury zza płotu w tym zakątku. Pod brzozami posadziłam parzydło leśne, tawliny, paprocie, naparstnice, złotlin, buk, pieris, kokorycz, mozgę ( jako trawa ozdobna :wink: ) Teraz sukcesywnie będę dosadzała różaneczniki, azalie, funkie, żurawki, paprocie, berberysy, pęcherznice, ostrokrzewy, tawuły, derenie, trzmieliny, kalina, czeremcha, jarząb pospolity, pięciorniki, słoneczniczki, rudbekie, naparstnice, trawy ozdobne, konwalie, bergenie.... i takie tam :wink: Na granicy pomiędzy rabata leśną a skalniakiem powstanie wrzosowisko, ale to za dwa-trzy sezony, bo na razie czekam na wzrost brzóz :D

Stwierdzam, że to moje miejsce jest i koniec. Altana wcale mnie nie kręci a ten zakątek brzozowy bardzo ;:167

Kochani, pozdrawiam serdecznie :wit

Biegnę googlać sprawdzonego producenta trawy uniwersalnej, bo sianie najprawdopodobniej dziś wieczorem. Może Wy macie jakieś propozycje?
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Madziu normalnie nie wiem co powiedzieć........ jestem szczerze zachwycona, powstaje u Ciebie bajkowy ogród.... wszystkie pomysły i ich realizacja zapierają dech w piersiach..... wielkie uznanie ;:180
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Madziu tak magicznie opisałaś to miejsce że aż chcę tam być i z Tobą przysiaść na ławeczcie...cudne miejsce ;:170

;:196
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja szybciorem w kwestii trawy: skoro pola golfowego nie chcesz mieć, to może wsiać w trawnik nasiona róznych takich łąkowych: maków, chabrów, rumianków. Przy planowanym lesie (cudne założenie, nie mogę się doczekać zdjęć, jak to wszystko będzie już rosło!), może fajnie się spasować i będzie jak w Nad Niemnem czy innym Panu Tadeuszu (jeśli swierzop i dzięcielinę dosiejesz :) )
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Co masz do niebieskiego? to bardzo ładny kolorek, zresztą mój ulubiony ;:333
Na trawnikach się nie znam, u siebie mam tylko taką leśną trawkę, którą ciapałam nożycami do żywopłotu :;230
Ale zbieraj doświadczenia, przydadzą się może niedługo...
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Madzia, a co ty chcesz od niebieskiego? To cudny kolor w donicach i na rabatach...,a pelargonii nie ma bo? Z angielskim trawniczkiem będziesz miała przerąbane przy takich hektarach i ze zwierzyńcem który posiadasz. No chyba, że ktoś z zewnątrz będzie dbał o niego. Mnie się podoba stokrotka na trawniku, widziałam ostatnio u Gosi Nutki ;:333 Czy w kamiennym kręgu będzie również ognisko? :D
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Wizja nasadzeń w okolicy kręgu brzmi imponująco. Juz prawie widzę jak pięknie będzie u Ciebie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”