Storczyki Callanthe :)

Zablokowany
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Callanthe :)

Post »

Dziękuję Kasiu ;:168 Maluszki rosną jak na drożdżach :lol:
Janeczko - dziękuję ;:168
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Przed chwilą zauważyłam, że otworzył się drugi pączek u cytrynowego ;:oj Od razu chwyciłam za aparat i ;:177

Tak wygląda najnowszy kwiatek :
Obrazek

A tak dla porównania kwiatek , który rozkwitł 10 dni temu:
Obrazek

Jak widać całkowicie różnią się kształtem płatków i starszy jest już lekko przebarwiony. Nowy jest o wiele mniejszy od tego starszego.
Tak wybarwiają się kwiaty od początku do końca:
Obrazek

Ale już niedługo będę mogła oglądać kolejne jego kwiatki Obrazek, bo postanowił wypuścić z oczka i przedłużyć dwa pędy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
sprzedam
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Cały czas Cię intryguje, zaskakuje, ciekawa roślinka. Przynajmniej się nie nudzisz ;:306
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Janko ja jestem bardzo ciekawska to co chwilę coś nowego zauważę ;:306
sprzedam
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Oj, chyba nie jesteś wyjątkiem Pati. Ja też ciągle podglądam swoje storczyki, a prawdopodobnie one tego nie lubią ;:306
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Oj, ja tez im spoglądam pod listki ;:131 Ostatnio zauwazyłam na teczowym dwa zalążki pędów (jeden dokładnie w tym samym miejscu, w którym teraz jest kwitnący pęd ;:oj ) i na Phal. Sweet Sigrid jeden malutki zalążek, ale u obu stoją w miejscu :( Może kiedyś się uaktywnią? A może nic z tego nie będzie ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Super kwitnienie cytrynka Pati. Pięknie wygląda z tą kontrastującą warżką. Fajnie, że wypuszcza odgałęzienia, uwielbiam takie obfite kwitnienia. Bardzo lubię multiflory bo one właśnie potrafią wypuścić kilka takich odbić na jednej gałązce.
Co do podlewania miniaturek w shagnum nie należy ich namaczać, bo mech bardzo mocno nasiąka i długo później schnie. Najlepiej podlewać przez przelewania albo spryskiwaczem o takim wąskim rozprysku (strumyczku wody).
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Dufin - na pewno się ruszą nowe zalążki ;:333
Andziu - właśnie ja moje storczyki w sphagnum też przelewam. Nie moczę ich we wodzie, a jednak ten mech tak nasiąkł, że kwiatki prawie w nim pływały. No nie potrafię wyczuć tego nowego sphagnum ;:151
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to przelewaj odrobinkę, nawet jak widzisz, ze mech miejscami jest suchy to zostaw, niech się woda rozejdzie, bo zauważyłam, ze u mnie jak mech po przelaniu plackami zostaje suchy to po kilku godzinach już cała doniczka jest mokra :) Mam nadzieję, ze wiesz o co mi chodzi :D Zawsze łatwiej dolać wody niż ująć ;) A jak nie to tylko spryskuj podłoże obficie zraszaczem :) U mnie też wilgotność mchu zależy od temp. w pokoju, od tego czy stoją na parapecie blisko ciepłej szyby czy w głębi pokoju, gdzie po dwóch tygodniach nawet mają mokro. Staram się też uchylać okno aby ruch powietrza szybciej je osuszył :)

Pozdrawiam Ania!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Właśnie teraz przy następnym podlewaniu wypróbuję metodę zraszania mchu :) , a jak to nie wyjdzie to spróbuję sposób z podlewaniem odrobinę. Żeby te placki zostały :D Najgorszy z tych dwóch jest ten mech co wygląda kolorem jak ciemna kasza... Koszmarny, chyba będę musiała kupić sphagnum, bo to to jakieś nieporozumienie jest ;:185 Nawet tego dziada nie mogę z pomiędzy liści wyjąć :evil:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

powiem Ci, ze jeden u mnie po namoknięciu wygląda podobnie, ale jak przesycha to jest normalny :) a może Ty masz za dużo tego mchu i dlatego tak długo trzyma wilgoć?

Pozdrawiam Ania!
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Hej Pati ,Ania moze miec racje ,oni tak ubijaja ten mech ze biedna mini nie ma czym oddychac ,wiec to moze byc przyczyna
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Ale ja połowę tego co wpakowali w niego w sklepie już wyrzuciłam, to naprawdę jest minimum ;:218
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hmmm.. to może faktycznie zmień to sphagnum i kup nowe. Niewiadomo ile ono już ma lat, może straciło swoje właściwości czy coś.. A może lepsza byłaby drobniejsza kora przemieszana ze sphagnum jeśli boisz się, ze zgnije do tego czasu? Chyba, ze sphagnum kupisz na dniach no to nie ma sensu wtedy stersować kilka razy storczyka :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmm, moje doświadczenia z mini nie są zbyt dobre, ale ktoś mi kiedyś napisał, że mini lepiej trzymać w sphagnum. Wszystkie moje storczyki są w korze, stąd ciężko było mi się przestawić na inne podłoże. Na Twoim miejscu albo wymieniłabym to sphagnum, albo przesadziłabym to mini w drobną korę (wiem, że np. OS ma do wyboru podłoże z grubą korą, albo z taką drobniejszą). Będzie na pewno szybciej przesychać, ale z tym sobie można radzić zraszaniem, albo po prostu częstszym namaczaniem kory... Daj znać, na co się zdecydowałaś i jak Ci idzie! :D
Pozdrawiam,
Marta
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”