Storczyki Marty :)
Re: Storczyki Marty :)
Ja sobie tez chce tak wsadzic kilka ,zobaczyc czy beda sie dobrze mialy wiec porownamy bo te Madzi sa po prostu mistrzowskie 

- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mi rady Actus uratowały dwa storczuchy
Dzisiaj zauważyłam w pierwszym moim reanimku,że wypuszcza już drugi listeczek,chociaż dopiero co wyszedł jeden

Mój storczyk po kąpieli w Topsinie i przesychaniu wylądował w keramzycie tak jak mi radziłyście. Oto efekt końcowy:

Mam nadzieję, że będzie mu dobrze. Zgodnie z poradami Magdzi nie będzie podlewany przez 10-14 dni, ograniczę się do zraszania górnej warstwy keramzytu ze względu na temperatury.
Mój różowy storczyk z żyłkami wypuścił 3 pędzik, który rośnie jak na drożdżach!

Mam nadzieję, że będzie mu dobrze. Zgodnie z poradami Magdzi nie będzie podlewany przez 10-14 dni, ograniczę się do zraszania górnej warstwy keramzytu ze względu na temperatury.
Mój różowy storczyk z żyłkami wypuścił 3 pędzik, który rośnie jak na drożdżach!

Pozdrawiam,
Marta
Marta
Pieknie Martusiu to zrobilas!!!! Wielki szacun
.Na pewno bedzie mu dobrze i z tego co widze ,to on wcale nie jest w zlym stanie ,a teraz jak sie pozbylas tego calego bajzlu ,ktory mial w doniczce ,wystrzeli jak rakieta
Twoj rozowy to chyba jakis mutant 

Dufin, znowu przeinaczyłaś moje imię, ale co tam... w sumie też jest na M
Actus, dziękuję!! Te dziurki nie są zbyt ładnie wycięte, ale nie mam wprawy, ani manualnych zdolności.
W sumie nie ma się źle, rosną nowe korzonki i listek... Ob tylko to paskudztwo się znowu nie pojawiło... 

Actus, dziękuję!! Te dziurki nie są zbyt ładnie wycięte, ale nie mam wprawy, ani manualnych zdolności.

Pozdrawiam,
Marta
Marta
Kichac na dziurki ,wazne ,ze sa!!! Liczy sie dobra kondycja storczyka przede wszystkim
.Bardzo ladnie to wyglada ,ja tez moze jutro tak dwa wsadze ,takie mam plany 

Actus, powiem Ci, że bardzo mi się podoba ten keramzyt jako podłoże... Jeśli się to u mnie sprawdzi, może przesadzę do niego więcej roślinek... Faktycznie jest bardziej estetyczny niż kora i pewnie też bardziej przewiewny. Zastanawiam się tylko, skąd mam wiedzieć kiedy mam podlać roślinkę
A ten różowy jest niezmordowany. Szkoda tylko, że kwitnie na jednym pędzie, a drugi najstarszy jest łysy. Teraz pewnie będzie kwitł na trzecim, a dwa starsze będą bez kwiatów...

A ten różowy jest niezmordowany. Szkoda tylko, że kwitnie na jednym pędzie, a drugi najstarszy jest łysy. Teraz pewnie będzie kwitł na trzecim, a dwa starsze będą bez kwiatów...

Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Kuuurdeee.. przepraszam Marta, nie wiem czemu ale mylę te dwa imionaMarta25 pisze:Dufin, znowu przeinaczyłaś moje imię, ale co tam... w sumie też jest na M![]()

Musisz magdzie porzadnie dopytac jak to z tym podlewaniem.Mi sie ta info tez przyda bardzo 

- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
a keramzyt powinien być jaśniejszy jak przeschnie no i korzonki tez jakieś widać, więc raczej tym się kieruj przy moczeniu 

Już jestem
Martuś gratulacje
Życzę Ci powodzenia
Trochę mnie jednak zmartwiłyście z tymi dziurkami
Aż przejrzałam mój wpis o uprawie w keramzycie i nie pisałam o tym, że robię dziurki w ściankach
Ja swoim nie dziurkuję doniczek po bokach
Hmm możliwe, że będzie Ci szybciej keramzyt przesychał.

Martuś gratulacje

Trochę mnie jednak zmartwiłyście z tymi dziurkami

ja podlewam swoje jak keramzyt wyjaśnieje. Jak się go namoczy to robi się bardziej brązowy i na pewno korzenie muszą być srebrne. Jak u mnie jest jeszcze dużo wilgoci (woda się skrapla na ściankach), to go nie moczęMarta25 pisze:Zastanawiam się tylko, skąd mam wiedzieć kiedy mam podlać roślinkę![]()
No dobrze Magdzia ,ze zajrzalas i o tych dziurkach napisalas ,bo tez bym narobila u siebie 

Hmm dziurki na pewno nie zaszkodzą, tylko keramzyt może zbyt szybko wysychać.
Jak ktoś ma storczyka w korze to jest to jak najbardziej dobry pomysł, bo kora wtedy ma więcej powietrza i szybciej przesycha.
Wydaje mi się jednak, ze keramzyt jest dość luźny i korzenie mają wystarczający przepływ powietrza.
Jak ktoś ma storczyka w korze to jest to jak najbardziej dobry pomysł, bo kora wtedy ma więcej powietrza i szybciej przesycha.
Wydaje mi się jednak, ze keramzyt jest dość luźny i korzenie mają wystarczający przepływ powietrza.