Ogród moja obsesja 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród moja obsesja 2

Post »

No to mnie zmartwiłaś tą dabecją. A chciałam sobie zrobić taki mały łan. ;:306
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczorajsza sesja zdjęciowa. Zapraszam do oglądania. :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może u Ciebie będzie rosła ,ja już nie wiem tyle roślin pięknie mi rośnie a z dabecją są problemy
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

U mnie dabecja przetrwała dwie ostatnie zimy.Rośnie w słońcu na bardzo kwaśnym skalniaku /pojawia się tam nieustannie szczaw/.Ziemia jest przepuszczalna ale
latem dbam aby była wilgotna.Wokół rośliny rozsypane są czarne kamyki / nie znam rodzaju kamienia/.Na zimę roślinę związuję i nakrywam włókniną a na to nakładam
przezroczyste wiaderko / po nawozach/ w którym wycięte jest małe okienko.Wiadro chroni przed mrozem ale też przed wiatrem.W przypadku zapowiedzi silniejszych
mrozów / -15 / daję jeszcze jedną warstwę włókniny i większe wiadro.W tych warunkach przetrwała.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

A ja moją na cienistym skalniaku posadziłam :(
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorcia ;:196 Mam nadzieję, że się uchowa.

Janku :wit , dziękuję za wyczerpującą informację. Moim dabecjom towarzyszy rododendron i magnolia grandiflora, która też jest na zimę szczelnie opatulana. Skoro magnolia daje radę , to i może dabecje się uchowają. Ziemię mają kwaśną, są osłonięte od zimnych wiatrów, będę podlewać i zabezpieczać i nie mają wyjścia muszą rosnąć. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Ależ Ty masz jeszcze dużo kwitnących kwiatów, jakieś wymyślne nazwy :) nie znam ich nawet , ale piękne :) Miałam takiego kwiatka , Debecja, nie wiedziałam ,że tak się nazywał :) ale mi się absolutnie nie uchowały, były tylko trochę po posadzeniu, potem zniknęły na stałe, następnego roku wiosną została kępka sucha . To chyba delikatna roślina. Podobnie jak z wrzosami i wrzoścami, te drugie też są delikatne, też mi poginęły. Wychodzę z założenia ,że nic na siłę, jak ginie to daję sobie spokój i koncentruje się na tym co rośnie :) będę zaglądać, masz ładne kwiaty, zwłaszcza, że ja takich nie mam :) ja koncentruje się na krzewach i drzewach kwitnących, byliny stopniowo sobie odpuszczam , ale oczywiście nie całkowicie , bo bez tego żaden ogród się nie obejdzie . Pozdrawiam Karola
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marysiu sesja zdjęciowa piękna ;:215 ale co to znów gdzieś przepadłaś ;:202
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karola :wit Dzięki za odwiedziny, a kwiatki za pochwały. ;:108
Wrzosów i wrzośców nie mam, z dabecją, jeśli nie przeżyje też dam sobie spokój.
Ja odwrotnie niż Ty pozbywam się stopniowo krzewów, bo za bardzo się rozrastają na małej działce. Ograniczam też wielkie byliny i przerzucam się na maluchy.

Marysiu, jestem ,jestem. :wit Ale nie ma za bardzo co fotografować, nie chcę być monotematyczna. Zresztą ciągle leje , trzeba zdążyć coś dziabnąć na grządkach między deszczami. ;:172
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu nie wierzę, że rośliny przez dwa tygodnie wyglądają identycznie, dziabnij jakieś zdjęcia koniecznie, bo wątek i ogród roślinami stoi! :lol:
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Popieram Marysię. Odłóż motyczkę i dziabnij coś aparatem. ;:3
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na życzenie gości wrzucę parę fotek umęczonych deszczem kwiatków.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zimowit nadgryziony zębem ślimaka
Obrazek Obrazek
Zmęczony życiem mieczyk
Obrazek
Ślimak wlazł na 2-metrową malwę.
Obrazek

I mój ostatni nabytek. W znanym hipermarkecie były ostatnio spore obniżki cen roślin.
Akcje poniższego jegomościa ze względu na przekwitły i zwiotczały kwiatostan poszły ostro w dół. Miałam być twarda, ;:134 ale jak tu się oprzeć?
Eukomis Pole-Evansii, bo tak się nazywa, ma z kwiatem, a właściwie z tym, co po kwiecie pozostało ok. 80 cm wzrostu.
Mam nadzieję, może trochę na wyrost, że pod moją troskliwą opieką w przyszłym roku będzie pięknie kwitł.
Obrazek Obrazek

Żurawina lubi deszczową pogodę.
Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jaka piękna żurawina, super! to duży krzaczek jeden czy kilka ? mnie się żurawina nie udała. jak ją pielęgnujesz i w jakim miejscu Ci rośnie ? Ja też lubię kupować na przecenach, kupiłam jeszcze młode, kwitnące hortensje :) ten wysoki kwiatek na pewno Ci wynagrodzi adopcję :) też zrobiłam sesję zdjęciową ostatków i będę umieszczać :) pozdrawiam karola
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żurawina jest z jednej sadzonki. Ma 5 lat. Zajmuje w tej chwili grządkę około 2,5 m x 80 cm.
Lubi glebę bardzo kwaśną i wilgoć, bo to roślina bagienna. W Polsce rośnie na torfowiskach na północy kraju.
Przed posadzeniem wykopałam dołek, spód wyłożyłam czarną folią , żeby woda dłużej zatrzymywała się w podłożu. Na to worek 80l kwaśnego torfu i warstwa ok. 10cm ziemi.Stanowisko lekko ocienione.
Zasadziłam w to krzaczek, a pędy rozłożyłam wokół i lekko przysypałam co kawałek ziemią, żeby się ukorzeniały.
W miarę jak się rozrastały dokopywałam następne dołki i dosypywałam torfu.
Musi być koniecznie podlewana w czasie suszy.
W 2 roku od posadzenia miała kilka owoców, w 3 ok.40 dkg i tak co roku trochę jest więcej.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu dziękuję za spełnienie życzeń ;:168 zawsze lubię u Ciebie oglądać zdjęcia :D mogłoby być więcej albo częściej :D
Moja żurawina w tym roku kiepsko zaowocowała ale i nie zajmowałam się nią, bo co roku dostaje worek torfu i piach a w tym musiała sobie radzić sama i taki tego efekt ;:222 Na wiosnę było sucho i podeschła co też jej nie pomogło. Ja też dzisiaj wzbogaciłam się o dwa przecenione pnącza ;:219
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”