Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Post »

Lodziu, kochana jesteś, że tak mówisz o moim ogrodzie ;:196 A zatem przymierzasz się do przemeblowania. Jak tak sobie czytam, to większość z nas szykuje zmiany. Zresztą ja też. LIkwiduję dwie całe rabaty i sadzę od nowa. POza tym mam jeszcze zaszłości z tamtego roku, ktorych nie zdążyłam załatwić. Nazbierało się rozmaitych planowanych robót, a o nieplanowanych już nie wspomnę. Ale tak jak mówisz, trzeba do tego wszystkiego sił, czego sobie i tobie życzę. Będzie dobrze :D Ciekawa jestem, co tam u siebie przestawiasz :D

Christinkrysiu, masz rację, trzeba przycinać przetaczniki, żeby się tak nie rozsiewały, choć podejrzewam, że te szlachetne nie są do tego takie skore. Podobnie jak jeżówki, prawda? Wspominasz o podsychaniu dołu u przetaczników. NIestety, też tak mam z tym zwykłym. I dlatego u mnie rośnie za liliowcami. Zresztą dzięki swojemu niebieskiemu kolorowi raczej nie zakłóca kolorystyki. POd tym względem niczego mu nie można zarzucić. No chyba że mamy do czynienia z różowymi przetacznikami, to wtedy sprawa staje się jakby bardziej skomplikowana ;:108

halu67, przetaczniki rosną u mnie po jednej kępce. Wyobrażasz sobie? (Z wyjątkiem tych drobnych niebieskich). Od razu dostałam wiosną duże sadzonki, które wkrótce ładnie zakwitły. Na przykład różowy First Love wygląda na zdjęciu jak cały łan, a to jest tylko jedna kępa. Byłam po prostu zachwycona.

Nelu, zobacz, co odpowiedziałam Hali wyżej. Myślę, że pięć sztuk to byłby ogrom, chyba że chcesz mieć większe połacie albo szpalerek. Ja bym spróbowała najwyżej trzy sztuki, tak myślę. ;:108 Zawsze możesz przecież jesienią dokupić, jak się zorientujesz, co i jak.
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu wielkie dzięki! No to zostawię im trochę miejsca, aby miały się gdzie rozwijać! Miłego popołudnia!
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie przetaczniki kwitły do mrozów :D Wycinałam im kitki, a z kątów liści wyrastały wciąż nowe.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Wando, przetaczniki super, muszę domówić kolejne ;:173
Jak samopoczucie piątkowe? U mnie coraz lepiej, zaczynamy weekend, więc wrzucam na luz, nalewam lampkę wina i odpoczywam ;:170
Miłego weekendu :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Nelu, dzięki i miłego odpoczynku podczas weekendu :heja
Ewamaj, lubię takie niestrudzone roślinki :D
Kasiu-Robaczku, my też mamy buteleczkę winka przygotowaną na weekendowe świętowanie. Nastroje jak najbardziej w porządku. Do miłego :wit

Zostawiam troszkę czerwcowych zielonych widoczków typu "ogólne". :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Wandziu! Fotka z pniaczkiem boska! Oj, chyba na wiosnę się wybiorę do lasu ;:224 Po zimie, pewnie sporo będzie takich połamanych drzew. Czy jakoś impregnowałaś to swoje cudo?
wanda7 pisze:Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

cudny widoczek na tym ostatnim zdjęciu ;:138
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Witam Cię Wandziu po kilkudniowej przerwie. Przetaczniki przepiękne, ja mam od 2 sezonów te najzwyklejsze niebieskie i rosną dość wysokie, a po deszczach wykładają się. Trochę mnie to denerwuje, ale poza tym są ładne. W czerwcu dokupiłam sobie różowy, biały i niebieski, ale taki niższy (niestety wszystkie nn). Bardzo jestem ciekawa jak się zaprezentują w nadchodzącym sezonie. Pniak przepiękny, bardzo klimatyczny. Pozdrawiam wieczornie.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Witaj Wandziu ;:196

Dawno mnie u Ciebie nie było ,a tu już 9 część ;:138

Miło było pospacerować się po Twoim ogrodzie i powspominać troszkę lata, oby do wiosny ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Nelu, iwona0042, ten pieniek to kawałek konaru z mojego dębu. Po prostu drzewo pewnego roku pękło w miejscu rozwidlenia, chyba od nadmiaru śniegu zimą. I dla bezpieczeństwa trzeba było jeden konar odciąć. Nie mieliśmy co z nim zobić, więc M go położył byle gdzie do późniejszego zastanowienia się. A on (pieniek) tak się jakoś sam wkomponował, że został na stałe. Niczym nie jest impregnowany, nawet widać na nim grzybki. Leży sobie i służy do tego, by czasem można było na nim przysiąść.
BOGULENKA, te zwykle odmiany przetaczników mają wlaśnie tendencję do wykładania. Ja je zawczasu otaczam podporami. Kupiłam sporo takich metalowych jakby balkoników do podpierania różnych roślin. Ale można też zrobić z tyczek bambusowych.
Jatro, jak miła niespodzianka. Fajnie, że do mnie przybywasz. Mam nadzieję, że teraz już będziesz częściej zaglądać. Zapraszam :D
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Wandziu zgubiłam Ciebie już mam nie wypuszczę he, he... :) wspomnienia Twojego ogródka są cudowne zwłaszcza jak za oknem -10 i biało...jak zwykle kamienne ścieżki Twoje są wspaniałe... :)
...tak patrzę na przetacznik ładny jest i ja muszę kupić sadzonki... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Misiu, wreszcie się odezwałaś. :heja A tak mi było smutno, bo dzisiaj mnie nikt nie odwiedził :( Miałam właśnie zamknąć komputer i iść sobie, a tutaj taka osłoda dzisiejszego dnia ;:196 No to już teraz spokojnie mogę iść spać. Dobranoc :)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Witaj Wando :wit
Buteleczka otwarta?Ja właśnie testuję nowość, którą przytargał M, suknia i bukiet jak należy ;:136
Przetaczniki to będzie u mnie nowość tego sezonu ;:65 Trochę zamówiłam, trochę wysieję, chcę je posadzić między róże i liczyć na takie efekty jak u Ciebie ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tyle roślinności, że się w głowie nie mieści! ;:219
Piękne trawy- o dziwo- one na mnie robią największe wrażenie.. Może dlatego, że dzięki nim całość wygląda tak... dziko i magicznie ;:167
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Robaczku, u mnie nowością będą jeżówki odmianowe. Już zamówione, a teraz chodzę i szukam dla nich miejsca. To chyba będzie ostatnia nowość w moim ogrodzie, bo więcej nie da rady :(
Konwalio, trawy są absolutnie piękne, bez nich już bym nie mogła się obejść. Niestety trochę miejsca to one potrzebują, ale zdaje się u ciebie jeszcze by się sporo tego miejsca znalazło. I tego ci baaardzo zazdroszczę :)

Znalazłam jeszcze dwa zdjęcia z przetacznikami. Tutaj ten zwykły długolistny, który lubi się pokładać i łapie mączniaka, ale potrafi być naprawdę ładny.
Obrazek

A tutaj posadziłam na obrzeżu szpalerek z przetaczników Red Fox, Udało mi się kupić w jakiejś szkółce po 2,50zł za sadzonkę. Ale kiedy tak patrzę na to zdjęcie tonie bardzo mi jakoś podchodzi zestawienie różowego przetacznika z rożowymi różami. Będę musiała dodać między nimi coś białego albo niebieskiego. Jak myślicie?
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”