Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Post »

ILONKA.....rogaliki z certyfikatem wypiekasz.......moja córcia z wnusiem od piątku była w Poznaniu, wróciła dzisiaj i załapałam się na rogale MARCIŃSKIE z certyfikatem.......nadzienia troszkę skąpo jak na ta cenę...ale dobre były.....
ILONKO....okresem pod górkę nie zamartwiaj się, dzisiaj często zdarza się pod górkę....znam pewne powiedzenie z ust mojej babci której już niema.......ale zapodam na pw.........zajrzyj ;:108 ;:108
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Też ostatnio oglądałam program, gdzie pokazywali, jak powinien wyglądać modelowy rogalik ;:108
Robili kontrole w cukierniach i nadawali certyfikaty :wink:
Ilonko nie wiem, czy Twój spełnia wszelkie kryteria, ale wygląda apetycznie ;:152 a przecież o to chodzi ;:333
Czy dam radę go upiec (nie jestem laikiem w tych sprawach :D ) ? Jeżeli tak, to poproszę o przepis ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Kasiaflo
200p
200p
Od: 1 cze 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ja się przyłączę do Heliofitki, podaj przepis. Prawdziwych raczej nie będę miała okazji spróbować, więc może chociaż namiastkę.
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

wysłałam na pw, jak ktoś jeszcze jest chętny, to podeślę
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Ilonka narobiłaś mi apetytu :;230 :;230
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ach Ilonko,
żebym to ja tak znała przepis na rogale Marcińskie. Niestety 11 listopada nie zjadłam ani jednego-szkoda mi było pieniędzy. 34zł/kg
Awatar użytkownika
E-wa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 paź 2012, o 14:26

Post »

Ja też poproszę przepis :heja ;:23 ;:122 ;:92
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ilonko, piękna kolorowa jesień u Ciebie :D
Rogale lubie oglądać, ale zjadać niekoniecznie :lol: Przepis jednak chętnie wezmę, bo mój M jest łasuchem ;:131
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

jejku Ilonko.....no jak widzę to produkcja rogali była i to spooora! ;:oj
no to tak jak u mnie........zamaist piec rogale w niedzielę to zaczęłyśmy w sobotę bo reszcie rodzinki już ślinka ciekła na samą myśl, że będą :;230

no a jesień.....no cuuudna ;:173
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wklejam skopiowany przepis, a pod spodem parę słów od siebie (ja robiłam podwójna porcję i wyszło 60 sztuk)

Ciasto:
6 szklanek mąki
6 dkg drożdży
1,5 szklanki mleka
12 łyżek cukru
4 jajka
1,5 kostki margaryny (375g łącznie)

Do przesianej mąki dodać drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, dodać 4 łyżki roztopionej i ostudzonej margaryny. Dodać szczyptę soli, wlać resztę mleka do rozczynu. Wymieszać, zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na 1cm. Na środku położyć połowę margaryny, przykryć to z jednej strony ciastem, nałożyć resztę margaryny i przykryć z drugiej strony ciastem.
Następnie rozwałkować i pozostawić do wyrośnięcia. Czynność tę powtórzyć trzy razy ( bez nakładania margaryny).

Nadzienie:
0,5kg białego maku (zalać gorącym mlekiem) zmielić dwa razy
pół szklanki rodzynek
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki migdałów
skórka kandyzowana (nie musi być)
cukier waniliowy
olejek migdałowy
olejek pomarańczowy (do smaku)
12 łyżek miodu

Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni

Ja mąki do ciasta nie przesiewam i jest okey, jak nakładam tę margarynę to kroję ją w plastry, staram się, aby była dość miękka (nie z lodówki), bo jak jest za twarda trudno to rozwałkować, zbijam rzeczywiście trzy razy i trzy razy zawijam, ale już bez margaryny, tak jak w przepisie. Mak do masy zalewam na noc gorącym mlekiem, potem mielę mak dwa razy, wrzucam wszystko do jednej misy i ucieram, orzechy i migdały jeszcze przed dodaniem kroję na mniejsze kawałki, a rodzynki zalewam na chwilę wrzątkiem i zaraz go wylewam. Na podwójną porcję dałam cały duży olejek migdałowy, a pomarańczowego połowę (czyli połowę z tego na ten przepis powyżej) masę warto spróbować, powinna być słodka, migdałowa z pomarańczowym posmakiem, skórki kandyzowanej nie dawałam. Jak ciasto odgaruje po raz ostatni, wałkuję je tak na grubość pół cm i wycinam nożem trójkąty, najlepiej równoramienne mniej więcej 15cm x 20cm x 20cm, na taki trójkąt kładę pełną łyżkę masy po środku boku 15cm i zawijam w rulon, a kładąc na wysmarowaną blachę zaokrąglam lekko boczne narożniki na kształt rogala. Piekłam dokładnie 23 minuty.

Z tą masą to zawsze jest obawa, że zabraknie albo, że zostanie więc wyczułam, że pełna duża łyżka jest w sam raz, zostały mi dosłownie 2 łyżki, więc żaden problem, gdyby jednak jej zabrakło to można wówczas włożyć powidła lub obrane jabłka i też są dobre. Mak powinien być biały, bo takie są prawdziwe rogale Marcińskie, ale z niebieskiego też, robią, smakują jednak nieco inaczej. Po wystygnięciu lukrowałam je i posypywałam migdałami (kupiłam wiórki migdałowe).

Smacznego !!!
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

....i ja też ściągnęłam przepiski.......kalorii to one mają chyba sporo.....
Awatar użytkownika
E-wa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 paź 2012, o 14:26

Post »

Dzięki za przepis ;:63

z tego co sprawdzałam w tabeli kalorycznej to jeden taki rogal ma 250-300 kcal :roll: a w Tv mowili źe moze miec nawet 1000 kcal 8-)

ide juz ;:19 Dobranoc lub Dziendobry czytajacym bo nie wiadomo kiedy kto tu zajrzy :heja
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ilonko,piekne jesienne zdjęcia.Jak ogladam takie fotki bez tony liści brzozowych to aż zal serce ściska,ja juz nie mam siły na ich sprzątanie w taka zgniłą pogode.
Kasiaflo
200p
200p
Od: 1 cze 2012, o 12:22

Post »

Śliczne dzięki za przepis, jeszcze się nie spotkałam z białym makiem.
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że rogaliki mają powodzenie, naprawdę warte grzechu, a co tam kalorie, nie będę ich całe życie liczyć :;230 chociaż przydałoby się ;:223, trochę zazdroszczę tym szczupłym co jedzą i jedzą i ani grama nie przybiorą (znam takie dziewczyny) żadna tam anoreksja czy bulimia, z drugiej strony ponoć te "przy kości" są pogodniejsze, cieplejsze i weselsze (nie obrażając szczupłych), dobra zmieniam temat, bo zaraz mi się oberwie :;230
Cieszę się, że podoba się Wam jesień w moim ogrodzie, niech pozostanie tak jak najdłużej.

Małgosiu a propos liści brzozowych, przewidziałam to dwa lata temu i wykopałam je jak jeszcze były małe, żebym potem nie miała problemów wokół rośnie ich mnóstwo i tyleż samo się sieje, więc stwierdziłam, że żal mi miejsca i dzięki temu mam spokój, chociaż nie do końca, bo mam sporo drzew owocowych.
Kasiu popytaj w sklepach powinni mieć, on jest troszkę droższy, ale do rogali lepszy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”