Papryczka chili-jak pielęgnować

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować

Post »

kjakub pisze:Mam małe pytanko do bardziej doświadczonych: kiedy proponujecie wysiewać nasiona chili?
Konkretnie to chodzi o Cayenne, Habanero orange i Bhut Jolokia.
Ostatnią z wymienionych, której nasiona mam z akcji wymiany - wysiałem 28 grudnia, jedna już wzeszła. Później nie mogę bo w lutym mam 2 tyg. urlop. Ale termin nie wydaje mi się przesadzony.
Wolę za szybko, niż za późno. W 2012 roku niektóre z wysianych w marcu w ogóle nie zdążyły dojrzeć, inne dopiero w grudniu w domu.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kjakub, Habanero w ub. roku nie miałam, ale Cayenna z siewu początkiem marca zdążyła pięknie dojrzeć. W tym roku zamierzam wysiać część ostrych papryczek już za tydzień (kilka odmian Habanero, Bhut Jolokię, Aji Cristal, Aji Lemon Drop, Red Rocoto i czereśniowe czerwone i żółte).
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

cantati a będziesz te papryczki doświetlać?? trafią potem do gruntu czy do szklarni?
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Tych kilku sztuk doświetlać raczej nie będę, będą sobie stały w przeszklonym, ogrzewanym pomieszczeniu i docelowo będą w doniczkach. Jak się zrobi odpowiednio ciepło to je wystawię na ogród :wink:
A do gruntu będę siała pod koniec lutego :)
Pozdrawiam, Dorota
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. :D
W takim razie Bhut Jolokię wysieję w najbliższych dniach, Habanero też do tygodnia, a pozostałe tak myślę z tydzień przed końcem lutego, w zależności od tego jak mi czas przypasuje ;-)
Tak w sumie to będzie mój pierwszy kontakt z tymi chili.
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Jaki jest odpowiedni termin siewu papryczki Jalapeno?
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00

Post »

Ja swoje papryczki wysiewałam w połowie lutego i bardzo mi fajnie obrodziły :wit
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bioy pisze:Jaki jest odpowiedni termin siewu papryczki Jalapeno?
Ja swoją Jalapeno Purple wysiałem w grudniu. Marzec to moim zdaniem zbyt późny termin
dla tej odmiany.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

termic88 pisze:Ja swoje papryczki wysiewałam w połowie lutego i bardzo mi fajnie obrodziły :wit
Ja mam jalapeno z tegorocznej akcji właśnie d Ciebie Teresko, za co bardzo dziękuję :)
Skoro wysiewałaś w połowie lutego to i ja tak uczynię.
Czy ta papryczka jest czerwona?
Pozdrawiam, Jacek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Tak, czerwona, dość długo jest mocno zielona, ale później się przebarwia. Oczywiście z teg co się zorientowałam, do kuchni bardziej jest preferowana zielona bo ponoć ostrzejsza. Dla mnie diabelnie ostra nawet czerwona ale.. każdy ma inne smaki :D Swoje papryczki oczywiście kieruję do tunelu - te ostre w większości. Ja je planuje wysiewać tak między 15-20 lutego :) Myśle że mi wystarczy.. :lol:
Nie do zabicia jest Cayanne Long Slim i Aji Lemon Drop z ostrych które miałam 8-)
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam tylko właśnie ową jalapeno i jeszcze jedną opisaną jako "egipska".
Niestety nie mam tunelu, czy szklarni i w związku z tym może powinienem je wysiać trochę później?
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Później raczej nie bo może nie zdążyć w gruncie, ja i tak sadziłam wtedy co wszystko, po przymrozkach, bo nie mam możliwości na bieżąco podglądać sadzonek. Jak robisz im jakiś prowizoryczny płotek z folii strech albo gdzieś posadzisz w środku żeby miały słonko i ciepło to kto wie! :) Może przebije nawet owocowanie u mnie :) Albo wysadź do doniczki i w razie chłodów będziesz mógł ją schować. A tak trzymać na polku :) To też opcja :))
Pozdrawiam, Teresa.
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15

Post »

bioy Jak już, to nie później, a wcześniej - wegetacja w tunelu jest szybsza :wink:
Co do Japaleno, to spodziewał bym się, że właśnie zielona jest mniej ostra i taką chyba zazwyczaj się stosuje w kuchni meksykanskiej...
U mnie w zamian Japaleno mam Hot Banana/Hungarian Hot Wax, która nabierając czerwieni(czyli przejrzewając! Jak sama nazwa wskazuje do spożycia jest najlepsza woskowo-bananowo-żółta) staje się całkiem ostra na surowo, gdy żółta jest ledwie pikantna, co nie zmienia faktu, że jest świetna do gotowania ;:137
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p

Post »

Być może coś mi się w głowie przemieściło nie tak jak powinno, więc pewna nie jestem co do kuchni :P Ale faktycznie, w tunelu jest wegetacja szybsza bo jepsze warunki cieplne, i kjakub ma rację. Jeżeli chcesz do gruntu to możesz już z początkiem lutego, ale pasowało by ją wtedy doświetlać, bo ze Słońcem naszym naturalnym może być ciężko. Nie zapomnij też o jakimś płynnym nawozie! Co by mieć ładne, mocne i zdrowe sadzonki! :wit
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja durny myślałem, że skoro wysadzić mogę dopiero na przełomie maja/czerwca to mi sadzonki przerosną nim wysadzę.
Jak wysieję początkiem lutego to do gruntu wsadzę prawie 4 miesięczne rośliny :roll:
Pomysł z doniczką mi się podoba, pytanie tylko jak duża powinna być, aby móc trzymać w niej papryczkę przez cały okres wegetacji?
Pozdrawiam, Jacek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”