Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bugenwilla-jak ją uprawiać?

Post »

Mam pytanie odnośnie bugenwilli po zimie - jak wyglądają Wasze? może jakieś fotki?
Przeczytałam dokładnie wskazówki Karo na wstępie wątku - szkoda, że dopiero teraz ;:224
Problem jets następujący. Bugenwilla zimowała w chłodnym, północnym pokoju (nie mam piwnicy ani jasnego garażu, innej opcji nie było) w temp ok. 10 stopni, tyle starałam się utrzymywać w mojej domowej 'chłodni'. Straciła wszystkie liście, w lutym trochę ją przycięłam, w marcu bardziej, jak doczytałam, że to wspomaga kwitnienie.. tydzień temu chciałam wymienić jej podłoże, ale w sporej donicy, w której dotychczas siedziały, były całkiem wrośnięte korzeniami, więc żeby dołożyć im choć trochę świeżego torfu, musiałam wsadzić je do większych donic..teraz czytam, że z tego powodu mogą nie zakwitnąć latem...? kurczak, wsadzić je z powrotem do mniejszych? teraz są w pokoju od południa, zaczęłam je dokarmiać...poradźcie co zrobić, żeby zakwitły latem..?
Liście wypuszczają i to duże, ale od kilku tygodni pojawiają się jakby "przypalone" plamki na brzegach liści, z czasem coraz większe...co to może być?

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Raczej już je Kasiu zostaw w tych większych doniczkach,bo chyba nie są one ze 3-4 rozmiary większe od poprzednich?
Teraz najważniejsze będzie systematyczne ich dokarmianie ,hartowanie.
To co budzi Twój niepokój wg.mnie nie jest niczym nadzwyczajnym ,w tym początkowym okresie uprawy.
Są to niewątpliwie jakieś zaburzenia fizjologiczne ale nie powinny się nasilać skoro podejmiesz systematyczna opiekę nad bugenvillami a powinny ustąpić po kilku (niestety tak- po kilku) tygodniach.
Teraz więc najważniejsze będzie dla tych krzewów bardzo,bardzo słoneczne stanowisko,najlepjej południowo-zachodnie i dokarmianie nawozem z dużą zawartością magnezu i potasu ale dolistnie.
Bezpośrednio po przesadzeniu podlewanie roślin nawozem nie jest wskazane (przez jakieś 2 tygodnie) ale w tym przypadku
uważam jednak za rzecz najpilniejszą po przesadzeniu, podlanie ich rozpuszczoną w wodzie kredą, bo niedobór wapnia mogą przypłacić życiem a podany w ten sposób wapń zdecydowanie szybciej zmieni pH ziemi w jakiej je posadziłaś.
Jeśli możesz pokazać jak wyglądają Twoje roslinki ,chętnie je zobaczę...
Moja wystawiona już jest od kilku dni na balkon...
Oczywiście widać na jej liściach niedobory pielęgnacyjne a na wcześniejszych plamy podobne do tych jakie ty pokazałas na zdjęciu ale to mam nadzieje minie już szybko... słońca jest coraz więcej przecież...

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karo, bardzo dziękuje za wyczerpująca odpowiedz. Donice są o rozmiar większe, taki mi sie wydaje. Dodam dzisiaj wapnia, jak rozumiem - nie lubią kwasnego podłoża..? ;:124
Twoja bugenwilla wyglada zdrowo, zdjęcia moich zrobię po południu.
Wystawiasz je na balkon na dzien i chowasz na noc?
Dokarmianie dolistne potasem i magnezem? Stosujesz jakiś konkretny? Ja daje nawoz do pnaczy kwitnacych, uniwersalny, ale podlewalam - powinnam spryskiwac?
Pozdrawiam serdecznie :wit
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Moja bugenwilla mieszka już na stałe na balkonie,wraz z oleandrami.
Stoi w rogu na styropianowej podkładce. :oops:
Wniosłam ja tylko do zdjęcia i znowu wyniosłam.

W kwestii nawozów jakie stosuje to miałam jeszcze z ubiegłego roku resztki nawozu wapniowo magnezowego
ale jest na allegro taki sam,w jego składzie jest wapń,magnez i siarka,
mam również z allegro Bloosom Bloster.
Nawozy te stosuję dla 'wybrańców'. :D
Muszę dokupić jakiś konkretny nawóz na nadchodzący sezon i skłaniam się ku
nawozowi do datur.
Jest w miarę tani a jego skład wydaje się być optymalny dla wszelkich żarłocznych tarasowców.
Mam przecież tez datury więc chyba kupie ten właśnie w większej ilości - na cały sezon.

Przynajmniej przez 2 tygodnie po przesadzeniu nie należy podsypywać czy też podlewać nawozami roślin
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karo, dałam moim bugenwillom wody z kredą, jak radziłaś, obawiam się tylko czy ich nie przelałam... ;:224
Ziemię mają wymieszaną z odrobiną hydrocomplexu, już tego nie cofnę..ale na razie nie będę nawozić, dam im odpocząć. Za tydzień lub dwa zacznę znowu. mam nawóz do datur, więc spróbuję tym ;:108 Jeżeli to takie same żarłoki jak datury to powinno być ok :uszy
Na tarasie obawiam się jeszcze zostawić, bo przymrozki choć małe, jeszcze się sporadycznie zdarzają..może po świętach zacznę wystawiać Olka i Bugenwille na dzień, na taras. Nie wiem tylko czy południowe słońce na tarasie ich nie przypali po zimowaniu w domu, za oknem?
Teraz wyglądają tak..

Obrazek Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p
Od: 19 cze 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oczywiście że to kwietniowe słońce spali roślinę jeżeli wystawimy ją na ostre słońce . Dlatego proponował bym zrobić to z wyczuciem . Najlepiej jeżeli trafimy w pochmurną pogodę lub pogodę przeplataną zachmurzeniem i wyglądającym co jakiś czas słońcem . Dzisiaj mozna to sprawdzić w kilku serwisach pogodowych i uważam że wpasowanie się w trzy , cztery takie dni nie powinno przysparzać kłopotów .
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

KaRo pisze:Moja bugenwilla mieszka już na stałe na balkonie,wraz z oleandrami.
Stoi w rogu na styropianowej podkładce. :oops:
Wniosłam ja tylko do zdjęcia i znowu wyniosłam.

W kwestii nawozów jakie stosuje to miałam jeszcze z ubiegłego roku resztki nawozu wapniowo magnezowego
KaRo, czy to oznacza, że podłoże ma być zasadowe?
Nie czytałem biologi bugenwilli i to mnie lekko zaskoczyło,
Zupełnie inne nawozy podaje. Choć różnie mi kwitną
Odmiana Queen kwitnie mi ładnie, ale biała i żółta raczej symbolicznie.
Podaję dla wszystkich ten sam nawóz, Substral "Burza Kwiatów" do pelargonii
NPKMgO 10+30+20+2+mikroelementy
Awatar użytkownika
Miroslawa
200p
200p
Od: 8 sie 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak kwitnie odmiana Queen?
Pozdrawiam, Mirka
x - o -0
---

Post »

Klasyczna purpura tyle,że kwiat jest większy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Orsini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2008, o 22:49

Post »

A moja chyba nie zdecydowała się przeżyć tej zimy. Trzymałam ją na korytarzu (w bloku) niedaleko okna. Sąsiadek różne kwiatki żyją a moja "B" wygląda jak drapak :(
Pozdrawiam,
Orsini :)
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13

Post »

To tak jak moja :(
A w styczniu miała jeszcze listeczki i wypuszczała nowe
Nie wiem co jej zaszkodziło :(
Pozdrawiam Beata :)
Megan25
50p
50p
Od: 24 maja 2008, o 13:39

Post »

Orsini pisze:A moja chyba nie zdecydowała się przeżyć tej zimy. Trzymałam ją na korytarzu (w bloku) niedaleko okna. Sąsiadek różne kwiatki żyją a moja "B" wygląda jak drapak :(
Moja zawsze tak wygląda po zimowym pobycie na korytarzu. Postaw przy oknie w mieszkaniu i delikatnie podlewaj. Jeżeli jej nie zasuszyłaś, na pewno wypuści listki. ;:168
Pozdrawiam, Megan
x - o -0
---

Post »

Wcale nie są wielkie, przycinam je raz w miesiącu. W przeciwnym wypadku dziś bym nie wszedł do pokoju. potrafią, rosnąć nawet 70cm miesięcznie. Dodam,że każde podlewanie jest z nawozem
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jak je zimujesz? W ciepłym, jasnym pokoju?
Jakiego nawozy używasz? Wyglądają bardzo okazale ;:180 masz zdjęcia z sezonu, gdy kwitną?
*moje wątki*
x - o -0
---

Post »

Zimowane są od końca września do maja/czerwca, choć zależy to od temp. Tak jak widać mają swoje miejsce przy oknie. Do grudnia/stycznie kwitną i w tym czasie dostają nawóz Substral Magiczna Siła Burza Kwiatów do pelargonii, tym podlewam do korzennie i ręcznym rozpylaczem zasilam dolistnie. Zdjęcie mam tylko odmiany purpurowej, zazwyczaj od końca kwietnia obficie kwitnie. Biała i żółta jest skromniej ukwiecona ale też potrafi pokazać swoje wdzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”