Byliny z nasion,wysiew,rozsady
- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Które byliny polecacie wysiać?
Mam nasiona naparstnicy rdzawej Digitalis ferruginea 'Gigantea Gelber Herold', proszę o pomoc kiedy ja wysiać?
Czy od razu do gruntu czy do doniczki?
Czy od razu do gruntu czy do doniczki?
Witajcie. Czy ktoś z was próbował kiedyś wyhodować wiesiołka z nasion? W przypływie szału je zakupiłam i teraz nie wiem czy mi coś z tych nasion wyrośnie i jak w ogóle powinnam je traktować. Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam, Bogusia
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U kuzyna rozsiał się sam, więc zebrałam nasionka. Nie zamierzam się z nimi jakoś specjalnie obchodzić. Wiosną pójdą do ziemi.
Świetnie. Myślałam, że jest jakiś bardziej skomplikowany w uprawie, ale skoro piszesz, że się sam rozsiewa to teraz pozostaje mi już tylko wysiać wiosną do ogródka 

Pozdrawiam, Bogusia
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Różnie jest z roślinkami, jedne lubią być siane i hołubione, inne wolą same się rozsiewać.
Przez ostatnie 2 lata siałam kwiaty do doniczek, potem pikowałam. W tym roku będę mieć dużo pomidorków, więc kwiaty będę traktować po macoszemu. Ale dla pewności zasieję w kilku miejscach. Generalnie zgadzam się z tymi, którzy twierdzą, że szkoda ich czasu na wyjątkowo kapryśne gatunki. Nie chcesz rosnąć, szkoda, zmarnowałeś swoją szansę na istnienie. Inny kwiat zajmie twoje miejsce. Bo dużo ładniej wyglądają te zwykłe a zdrowe i dorodne niż te wyjątkowe, ale rachityczne i nie mające chęci życia.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Abcd
Pierwiosnek o którym piszesz storczykowy sprzedawany przez wiele lat jako vialii co jest jego prawdziwa nazwą jest pierwiosnkiem który często wypada i nawet zakupiona dorosła sadzonka często w drugim roku wypada. Nasiona wschodzą dobrze ale do momentu odpowiedniego wzrostu najlepiej przechowywać je w inspekcie lub tunelu foliowym.
jarek
Pierwiosnek o którym piszesz storczykowy sprzedawany przez wiele lat jako vialii co jest jego prawdziwa nazwą jest pierwiosnkiem który często wypada i nawet zakupiona dorosła sadzonka często w drugim roku wypada. Nasiona wschodzą dobrze ale do momentu odpowiedniego wzrostu najlepiej przechowywać je w inspekcie lub tunelu foliowym.
jarek
No bo to jest roślina 2 letnia
można przedłużyć żywotność poprzez częste dzielenie.

- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
Dziękuję
Już wiem coś więcej
Dzisiaj wysiałam nasionka , musiałam ubrać okulary żeby je zobaczyć
.Czyli jak wzejdą wystawić w chłodne .

O ile dobrze pamiętam to pierwiosnki po siewie trzyma się w niskiej temperaturze ok 2 tygodni, a nie jak wzejdą.
-
- Kontakt:
Często niby zamiera i na trzeci rok się odradza. Czasem wystarczy tylk przeciąć go podczas wzrostu by pojawiły sie nowe sadzonki.
jarek
jarek
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
A to ciekawe ? Dziękuję 

Czy możesz mi łopatologicznie wytłumaczyć jak przeciąć. Kwitnącą kępkę? Korzonki też?wesoly pisze:Często niby zamiera i na trzeci rok się odradza. Czasem wystarczy tylk przeciąć go podczas wzrostu by pojawiły sie nowe sadzonki.
jarek
-
- Kontakt:
nie wszystkie zakwitają i takie można przyciąć oczywiście kiedy widzimy niewielkie boczne sadzonki. Można także wyciąć kwiatostan i wtedy czekać na odbicie nowych sadzonek. Nietypowe metody rozmnażania musicie sami spraktykować i po kilku zabiegach będzie wszystko jasne.
jarek
jarek
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Wysiałam m.in. goryczkę alpejską.Nic nie pisze o konieczności stratyfikacji nasion, czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
-
- Kontakt:
Powinna przejść etap stratyfikacji jak w naturalnych warunkach. Jeśli nie wzejdzie na wiosnę to donicę z nasionami zadołuj w ziemi . Nie zapomnij podlewać i wschody być może zobaczysz za rok czyli wiosna 2014 roku.
jarek
jarek