Od ugoru do ... cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Od ugoru do ...

Post »

Ewuniu :wit W życiu bym sobie nie odpuścił :D Drugiego takiego towarzystwa to nawet ze świecą nie znajdzie ;:215 ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak to ma być zlot wszystkich forów ogrodowych to w tym tłumie możemy się nie znależć :;230
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze jest jakieś wyjście :wink: Można podzielić teren i wystawić ogromne bilbordy z awatarami forów :roll: :roll: :roll:
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zibi, przepraszam, ale nie mogę znaleźć jakie wymiary ( szerokość) mają twoje stoły zalewowe, bo widzę, że idealnie dopasowane do dwóch wielodoniczek. Jutro, właśnie, jedziemy po płytę OSB, ma wymiary 120X240, mąż siedzi rysuje jakieś szkice i pyta mnie jaka ma być szerokość :shock: a ja ... nie mam pojęcia :roll: ;:14
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawdę mówiąc , nie wstawiałem (chyba) fotki z wielodoniczkami :roll: Stoły których konstrukcję opisałem mają wymiar 250cm x 250cm z podziałem na pół , by zmniejszyć ewentualny błąd poziomowania. Płyty u nas dostępne mają 125 x 250 . Podstawą wymiaru stołu jest płyta , więc najłatwiej będzie Ci zrobić stoły 120x240 lub 240 x 240 cm :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Ja na pomidorki już się nie załapałam . Pelasie kwitły do pierwszych przymrozków.
-5 do -7 już je ściął .Byle do czerwca !!!!
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zibi, mógłbyś, przy czasie ;:180 , po kolei napisać jak wysiewasz kwiaty jednoroczne. Jakie podłoże, multipalety czy kuweta, kiedy zaczynać nawozić, do jakiego podłoża i doniczek pikować? Bo rozumiem, że do siania a pikowania używamy odmienne podłoża?
Pisałeś, ze używasz torfu Kekkila, czy używasz go do wszystkiego ( kwiaty, warzywa)? Właśnie czytam ofertę http://www.haubitz.pl , czy kekkila cenowo jest podobna? Bo nie mogę znaleźć cennika kekkili.

P.S. Kończy mi się notes z Twoimi i Krysi radami, muszę się zaopatrzyć w następny :;230
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oferta interesująca , choć ja zaopatruję się przez GreenPunkt w Santier. Wracając do podłoża , jeśli dobrze pamiętam 300l Kekkili kosztuje około 40zł. Stosuję ją dopiero pierwszy sezon i raczej jestem zadowolony. Dotychczas zawsze mieszałem dla siewek zwykłą ziemię z worka z piaskiem , ale torf sprawuje się lepiej i szybciej się w nim sadzi. Jeśli chodzi o zróżnicowanie kwiaty / warzywa , to stosuję odpowiednie nawozy Fertiplant , zależnie od potrzeb rośliny. Na początek obowiązkowo z wyższą zawartością fosforu , potem zrównoważony a w czasie kwitnienia z podwyższonym potasem , dwa tygodnie przed cięciem bezazotowe. Niestety , nie ma uniwersalnej formuły i nawożenie trzeba dobierać do potrzeb rośliny. Dla mojego "Ugoru" muszę wszystkie etapy i terminarz dobierać od nowa , co gorsza nie zdążyłem postawić tunelu który ma być ogrzewany i teraz mam zagwozdkę :roll: :( :(
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to jeszcze uściślę pytanie :D Ty ten torf z czymś mieszasz? Bo na stronie Haubitz piszą, że do siewu trzeba zrobić taką mieszankę: Torf 70%, perlit 15%, glinka montmorylonitowa 15%, 1 kg. PGMpx ( kurcze, musiałam sprawdzać w googlach co to jest :;230 ), natomiast do pikowania: Torf wysoki 50%, torf czarny 20%, glinka 20%, perlit lub łuski kokosowe 10%. Ty też tak mieszasz? Czy siejesz i sadzisz do samego torfu ( wysoki czy czarny)? A może kupujesz już gotową mieszankę?

Chyba, też zdecyduje się na Kekkile, znalazłam GreenPunkt w pobliżu, 30 km. :D , na nasze tereny to sukces, myślałam, że będzie dalej, prowadzą też sprzedaż internetową ale wolę tam pojechać, zobaczyć, pomacać :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kekkila oferuje gotowe mieszanki , stosuję zwykłą , bez domieszek bo jest troszkę tańsza a daje dobre efekty. Na tyle dobre , że po sezonie zostało mi kilka begonii semperflorens które w mieszance ziemi nie chciały się pozbierać , a przesadzone do kekkili ruszyły .Teraz mam w kekkili prawie wszystkie cebulki i zobaczymy co z tego będzie. Jeśli GreenPunkt u Was pracuje tak jak nasz , to na miejscu będą fachowcy którzy Ci doradzą , pokierują , niestety , na ceny trzeba trochę uważać bo np. maty szkółkarskie mają drogie (podobno dobrej jakości) , ale ogólnie warto z nimi współpracować.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

No i w jeden wieczór poznałam obydwa Twoje wątki ;:108 Tamten kolorowy a ten...naukowy.Głowa mnie boli od mnogości tematów, a co uderza najbardziej to Twoja szczerość w przekazywaniu wiedzy,tajników.Na tak krótki okres szalone postępy w ujarzmianiu ugoru ;:138 Serdecznie gratuluję i również trzymam kciuki za powodzenie w realizacji planów ;:215 Bije tu ogromna pasja,która udziela się takim maluczkim ,jak ja ;:oj Gdybym miała nasiona pod ręką to już bym poleciała siać :;230
Oczywiście,że tu będę zaglądać ;:108
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lada dzień wstawię fotki z przygotowań do zimowania , czekam tylko na podłączenie nawadniania :roll: Cieszę się , że moja skromna wiedza może się komuś przydać :wink: :wit :wit
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Zibi, serce mi się raduje jak widzę Twoje postępy na ugorze. Dobra robota. ;:138 A przyjemność z czytania fachowych rad, jest nieoceniona. ;:108
Muszę się uśmiechnąć do Ciebie o troszkę nawozu Fertiplant, możesz mi go sprzedać na próbę?
Takie wielkie wory jak go sprzedają, to nie potrzebuję. No i stosowałam wcześniej Hydrokompleks i jestem z niego zadowolona, choć nie wszędzie się rozpuścił. Ale to wina suszy i braku podlewania w niektórych miejscach. :roll:
Pozdrowienia i powodzenia w dalszych pracach. :wit
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :wit Dziękuję za miłe słowa ;:170 Oczywiście że odstąpię Ci trochę Fertiplantu , ale obecnie mam tylko 10+20+30 który został mi po sezonie :( Na wiosnę będę uzupełniał zapasy 10+50+20 i 20+20+20 które są lepsze w pierwszych fazach wzrostu. Jeśli to nie zbyt późno , to nie ma problemu.

Zapomniał bym :oops: Fertiplant musisz stosować jako roztwór lub oprysk , przy jego stężeniu ciężko było by dozować go doglebowo :roll: :roll: :roll:
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

tak tak ja też uczę się od Zibiego i martretuję go pytaniami nie zawsze jasnymi :;230 dziękuję za cierpliwość ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”