Moje kaktusy - peter86
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje kaktusy - peter86
No to szkoda.
A na ziemiórki nieźle się spawdzają te żółte klejące plastikowe "karteczki". Wypróbowałam, polecam.
A na ziemiórki nieźle się spawdzają te żółte klejące plastikowe "karteczki". Wypróbowałam, polecam.
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
U mnie się niestety nie sprawdziły. Pryskałem jakimś preparatem poza tym co zauważyłem to zabijałem.
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- peter86
- 500p
Kupiłem w sklepie w DE i miałem kijową ziemię bo już jej nie mam. Wywaliłem ale robactwo dokuczało mi prawie 6 miesięcy zanim się udało mi go pozbyć do końca. Mam rośliny w domu więc mocnej chemii nie mogę używać.
Pozdrawiam Grzesiek
Fajne roślinki. Uwielbiam oglądać postępy siewek 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie ukrywam, że i ja Ciebie podglądałam co nieco i również nie zamierzam ukrywać, że wspaniale się ogląda Twój roślinny dobytek. Ariakami jestem zauroczona, u siebie zachwycam się jedną sztuką którą mam, a co powiedzieć, gdy widzę takie cuda u Ciebie. Wielkie brawa!
Ale, ale...przy okazji:
Co to jest za podłoże? To keramzyt czy jakaś obrobiona/oszlifowana lawa?
Oczywiście pozdrawiam!
Ale, ale...przy okazji:
Uwielbiam takie widoczki, wspaniałe roślinki, ale pytanie, które mnie strasznie nurtuje! Oglądałam to zdjęcie i w powiększeniu, i w "normalnym" rozmiarze, i nie wiem, pytam, ale proszę się nie śmiać

- peter86
- 500p
Postępy będą jak rozwiąże pewną zagadkę. Nie wiem czemu siewki mi padają i nie mam zamiaru póki co siać w większych ilościach żeby się tylko potem złościć bo szkoda dobrych nasion.Ananas26 pisze:Fajne roślinki. Uwielbiam oglądać postępy siewek

Nie dziwię się że Ci się podobają. Moim faworytem z tego rodzaju jest Ariocarpus fissuratus var. hintonii. Jeszcze go nie mam, ale kilka porcji nasion czeka na swoje 5 minut. Plusem jest że rośliny szczepione nawet przy niezbyt odpowiednim natężeniu światła rosną całkiem normalnie i nie wyciągają się jak to się dzieje w przypadku większości kaktusów z innych rodzajów. Ariaki u mnie będą raczej tylko szczepione. Brak mi cierpliwości żeby je pędzić na korzeniu i czekać 4-5 lat na kwiatki.piasek pustyni pisze:Ariakami jestem zauroczona
Śmiać się niby czemupiasek pustyni pisze:Oglądałam to zdjęcie i w powiększeniu, i w "normalnym" rozmiarze, i nie wiem, pytam, ale proszę się nie śmiaćCo to jest za podłoże? To keramzyt czy jakaś obrobiona/oszlifowana lawa?

Dziękuje za odwiedziny

Pozdrawiam Grzesiek
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- sporo ładnych sadzonek Adenium. Jestem ciekawy dlaczego zdecydowałeś się na wysiew "grupowy i rzutowy" nasion Adenium w niewielkie doniczki. Pytam, ponieważ przesadzając młode sadzonki zawsze istnieje ryzyko uszkodzenia korzeni, co powoduje przyhamowanie - opóźnienie na jakiś czas wzrostu roślinek.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- peter86
- 500p
Powodem takiego postąpienia był brak miejsca. Mam do dyspozycji w fitotronie tylko 100x60 cm a były tam oprócz Adenium rośliny szczepione na Pereskiopsisie, sam Pereskiopsis, siewki w pojemnikach i eksperymenty różnej maści. Całość musiałem długo przemyśleć zanim się zabrałem do siania. Masz racje na całej linii w temacie przesadzania młodych Adenium. Odchorowały i dopiero po około miesiącu zaczęły rosnąć część nie wznowiła wzrostu i padła. W tym roku bardziej się do nich przyłożę i może będzie lepiej. na pewno będzie po kilka sztuk na doniczkę ale maks po 3szt. Przesadzanie będzie najwcześniej po roku.
Pozdrawiam Grzesiek
- Akwelan_2009
Podpowiem, na przyszłość (bo chyba jeszcze planujesz wysiew nasion Adenium), proponuję zastosowanie wielodoniczek do produkcji rozsad, wielkość poszczególnych "mini doniczek" w palecie jest w różnych rozmiarach. Ja stosowałem o średnicy 2,5 - 3 cm, bardzo dobrze się sprawdzały.
Powodem takiego postąpienia był brak miejsca. / ... /
- rozmiar wielodoniczki, mógłbyś dostosować - dopasować do ilości miejsca, które możesz przeznaczyć do wysiewu, łatwiej - na niedużym regaliku ustawiać jedną nad drugą, przy ilości jaką wysiałeś. Ja również borykałem i nadal borykam się z brakiem miejsca, dlatego rozłożyłem wysiewy w czasie, ale w wielodoniczki, nie miałem strat przy przesadzaniu do większych doniczek. Przesadzane sadzonki "wychodziły" z nienaruszoną bryłą korzeniową, która przerosła podłoże w wielodoniczce. Koszt jednej palety wielodoniczki - groszowa sprawa (w sklepie ogrodniczym), a można dopasować - dociąć do posiadanego wolnego miejsca i jeszcze jedna korzyść, bardzo dobrze kontroluje się stopień przeschnięcia podłoża.na pewno będzie po kilka sztuk na doniczkę ale maks po 3szt.
Mieczysław
Mieczysław
- peter86
- 500p
Wielodoniczki się w moim przypadku nie sprawdziły. Są za niskie na mój gustAkwelan_2009 pisze:proponuję zastosowanie wielodoniczek do produkcji rozsad

Pozdrawiam Grzesiek
- Akwelan_2009
Proponowałem coś takiego:
- będzie Ci ciężko zmieścić cztery sadzonki w doniczce 6 x 6 x 6 cm przez "zaplanowane nawet ponad jeden rok". Adenium na ostatniej fotce ma około 40 dni.
Moim wpisem nie chcę Ciebie odwieść lub zniechęcić do Twojego pomysłu - koncepcji zaplanowanego sposobu wysiewu, jedynie w dobrej wierze podpowiadam. Ja to "przerabiałem" sześć lat temu, uczyłem się na własnych błędach, nie miałem na kim się wzorować - podpowiedzi również nie było.

- wysokość - głębokość poszczególnych doniczek około 4,5 - 5 cm, tych które ja używałem.Są za niskie na mój gust
- musisz się liczyć ze znacznym uszkodzeniem tych najdrobniejszych, bardzo przydatnych dla młodych sadzonek korzonków, przy przesadzaniu roślinek do większych doniczek - korzonki będziesz miał "splątane".Używając tworzywa podzielę powierzchnie w jednej doniczce 6x6 cm na 4 poletka o wymiarach 3x3 cm.
- chyba nie zamierzasz "głodzić" swoich roślin w młodym wieku, one dość szybko rosną, tak wyglądają sadzonki Adenium z wysiewu ostatnie dni lutego 2012 r, rośną w wielodoniczce o średnicy 3,5 - 4 cm:/ ... / będę miał rok minimum spokoju z przesadzaniem.

- będzie Ci ciężko zmieścić cztery sadzonki w doniczce 6 x 6 x 6 cm przez "zaplanowane nawet ponad jeden rok". Adenium na ostatniej fotce ma około 40 dni.
Moim wpisem nie chcę Ciebie odwieść lub zniechęcić do Twojego pomysłu - koncepcji zaplanowanego sposobu wysiewu, jedynie w dobrej wierze podpowiadam. Ja to "przerabiałem" sześć lat temu, uczyłem się na własnych błędach, nie miałem na kim się wzorować - podpowiedzi również nie było.
Mieczysław
Mieczysław
- peter86
- 500p
No ja miałem póki co inny typ multipalet i tym się sugerując źle zrozumiałemAkwelan_2009 pisze:Proponowałem coś takiego:

No nie mam zamiaru mordować roślin. Ostatnie sezony głodziłem rośliny przez to że nie byłem fizycznie w stanie cokolwiek przy nich zrobić. Mimo wszystko nie jest najgorzej - rodzinka coś pomogła. W tym roku czeka mnie przesadzanie na potęgę. Pewnie przez to będę musiał powiększyć znacznie powierzchnie przeznaczoną na zimowanie i pomyśleć czego mam za dużo. Nie ma sensu trzymać powiedzmy 100 takich samych roślinAkwelan_2009 pisze:chyba nie zamierzasz "głodzić" swoich roślin w młodym wieku

Pozdrawiam Grzesiek
- peter86
- 500p

Mały update. Zdjęcia z telefonu wykonane w trakcie zabawy przy przesadzaniu. 4 dni po 10h zabawy i 90% roślin przesadzona. Część zdjęć przedstawia rośliny przed przesadzaniem więc sytuacja się zmieniła

Pozdrawiam Grzesiek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dużo zgromadziłeś roślin, więcej niż myślałem. Ale masz gdzie je hodować... Teraz więcej portretów proszę oraz oczywiście fotki skalniaka.