Spacerkiem po Tatrach
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Spacerkiem po Tatrach
Zbyszek i udanych spływów i zaliczonych szczytów a przede wsztstkim zdrowia i wytrwałości jak najdłużej na to wszystko 

- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
Renia oczywiście że pamiętam, tyle że popularnej nie miałem okazji nosić bo w pierwszym roku zaliczyłem obie wiec nie honor dla rezerwisty..nosić w klapie kurtki "zielonkę" to tak jak zielony listek na szybie samochodu
, potem bardzo szybko srebrna i złota i na tym się skończyło bo zaszczytna służba itd dom, praca...
a jak znowu powróciłem na szlaki to już inna perspektywa (i możliwości)

a jak znowu powróciłem na szlaki to już inna perspektywa (i możliwości)
- Reni4
No tak..nie honor..
a ja złotej nie zdobyłam...wtedy...bo przerwałam chodzenie po górach..obowiązki matki,żony..srebrną gdzieś mi dzieciaki zawieruszyły...dziwne że tą znalazłam..
A później kiedy znowu na szlak wróciłam..już o takich bajerach nie myślałam;))) 

- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałem do niedawna inną złotą odznakę i legitymację z datą. Ostatnio przepadła bez wieści. Dotyczyła zasług w odrestaurowaniu zabytków Zamościa. Byłem tam pełniąc 'zaszczytną dla kraju'
i nie pamiętam w jaki sposób zdobyłem wraz z dwoma kolegami odznakę, bo w tym dniu obchodziliśmy od świtu do następnego świtu tzw studniówkę, czyli pozostało 100 dni do wyjścia z wojska (2 lata)
My, jako kadra zabezpieczająca obóz wędrowny dzieci wojskowych, wiedzieliśmy o ich udziale w ratowaniu starego Zamościa, ale dlaczego ta odznaka, to nie wiemy do dzisiaj
. Możliwe, że to za wytrwałość w poszukiwaniu piwa na kaca
, bo to trudne czasy były i trzeba się było nachodzić
.

My, jako kadra zabezpieczająca obóz wędrowny dzieci wojskowych, wiedzieliśmy o ich udziale w ratowaniu starego Zamościa, ale dlaczego ta odznaka, to nie wiemy do dzisiaj

- wielkakulka
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A żbiki na Nosalu jeszcze bywają ?
- wielkakulka
- Reni4
Zanim nastanie wiosna...zapraszam do Doiny Chochołowskiej..
Dolina Chochołowska ? najdłuższa i największa dolina w polskich Tatrach, znajdująca się na zachodnim skraju polskich Tatr Zachodnich. Zajmuje obszar ponad 35 km? i ma długość ok. 10 km. Dolina Chochołowska jest najbardziej skrajnie na zachód położoną polską doliną tatrzańską. Jest jednocześnie najdłuższą spośród polskich dolin leżących na terenie Tatr Zachodnich i jednocześnie miejscem bardzo licznie odwiedzanym przez turystów.
Wzdłuż doliny biegnie droga asfaltowa, która mniej więcej w połowie drogi na Polanę Chochołowską przechodzi w drogę szutrową. Na terenie doliny dozwolona jest jazda rowerem, a charakter drogi świetnie się do tego nadaje. Przy wejściu do doliny można wypożyczyć rower lub wsiąść do kolejki kołowej, która kursuje mniej więcej do połowy drogi na polanę.
Żeby poznać prawdziwy urok tego rejonu, trzeba wznieść się powyżej doliny, wychodząc na jeden z otaczających dolinę łańcuchów górskich. Sama dolina jest miejscem gęsto zalesionym. W zasadzie jedynym miejscem widokowym jest rozległa i malownicza Polana Chochołowska, na której znajduje się również sporo zabytkowych zabudowań pasterskich. Na terenie doliny prowadzony jest wypas kulturowy owiec.
Szczyty i granie wznoszące się nad doliną są porośnięte łąkami wysokogórskimi i kosodrzewiną, dzięki czemu widoki są bardzo malownicze, a kolor terenu zmienia się wraz z porą roku.

-- N 07 kwi 2013 13:47 --
Dolina Chochołowska:)) Z Zakopanego dojechać można licznymi busami do Siwej Polany. Od tego miejsca Dolina Chochołowska jest zamknięta dla ruchu pojazdów zmechanizowanych. Na Siwej Polanie znajduje się płatny parking. Dalej przemieszczać się można: pieszo. Czas przejścia do Polany Chochołowskiej: 2:10 h, ? 1:45 h, kolejką turystyczną, która kursuje co pół godziny i dojeżdża do polany Huciska, rowerem. Działa wypożyczalnia rowerów, którymi można dojechać dalej niż kolejką traktorową, bo do leśniczówki, bryczką góralską, którą można dojechać jeszcze dalej - do samej ...

W dolnej części, o długości ok. 4 km tworzy głęboki wąwóz, na którym podobnie jak w Dolinie Kościeliskiej występują przewężenia, zwane bramami. Są dwa takie przewężenia: Niżnia Brama Chochołowska i Wyżnia Brama Chochołowska. Górna część doliny rozdziela się na trzy główne ramiona: Dolinę Starorobociańską, Dolinę Chochołowską Wyżnią i Dolinę Jarząbczą.

Warty odwiedzenia jest również mały kościół - znajduje się on na skraju polany. Został on zbudowany w 1960 roku specjalnie na potrzeby filmu Janosik.

Atrakcją są też liczne polany i hale z szałasami, większość z nich jest jeszcze wypasana. Wiosną zakwitają na nich masowo krokusy, jesienią zimowit jesienny i jesienne gatunki goryczek.

Dolina Chochołowska ? najdłuższa i największa dolina w polskich Tatrach, znajdująca się na zachodnim skraju polskich Tatr Zachodnich. Zajmuje obszar ponad 35 km? i ma długość ok. 10 km. Dolina Chochołowska jest najbardziej skrajnie na zachód położoną polską doliną tatrzańską. Jest jednocześnie najdłuższą spośród polskich dolin leżących na terenie Tatr Zachodnich i jednocześnie miejscem bardzo licznie odwiedzanym przez turystów.
Wzdłuż doliny biegnie droga asfaltowa, która mniej więcej w połowie drogi na Polanę Chochołowską przechodzi w drogę szutrową. Na terenie doliny dozwolona jest jazda rowerem, a charakter drogi świetnie się do tego nadaje. Przy wejściu do doliny można wypożyczyć rower lub wsiąść do kolejki kołowej, która kursuje mniej więcej do połowy drogi na polanę.
Żeby poznać prawdziwy urok tego rejonu, trzeba wznieść się powyżej doliny, wychodząc na jeden z otaczających dolinę łańcuchów górskich. Sama dolina jest miejscem gęsto zalesionym. W zasadzie jedynym miejscem widokowym jest rozległa i malownicza Polana Chochołowska, na której znajduje się również sporo zabytkowych zabudowań pasterskich. Na terenie doliny prowadzony jest wypas kulturowy owiec.
Szczyty i granie wznoszące się nad doliną są porośnięte łąkami wysokogórskimi i kosodrzewiną, dzięki czemu widoki są bardzo malownicze, a kolor terenu zmienia się wraz z porą roku.

-- N 07 kwi 2013 13:47 --
Dolina Chochołowska:)) Z Zakopanego dojechać można licznymi busami do Siwej Polany. Od tego miejsca Dolina Chochołowska jest zamknięta dla ruchu pojazdów zmechanizowanych. Na Siwej Polanie znajduje się płatny parking. Dalej przemieszczać się można: pieszo. Czas przejścia do Polany Chochołowskiej: 2:10 h, ? 1:45 h, kolejką turystyczną, która kursuje co pół godziny i dojeżdża do polany Huciska, rowerem. Działa wypożyczalnia rowerów, którymi można dojechać dalej niż kolejką traktorową, bo do leśniczówki, bryczką góralską, którą można dojechać jeszcze dalej - do samej ...

W dolnej części, o długości ok. 4 km tworzy głęboki wąwóz, na którym podobnie jak w Dolinie Kościeliskiej występują przewężenia, zwane bramami. Są dwa takie przewężenia: Niżnia Brama Chochołowska i Wyżnia Brama Chochołowska. Górna część doliny rozdziela się na trzy główne ramiona: Dolinę Starorobociańską, Dolinę Chochołowską Wyżnią i Dolinę Jarząbczą.

Warty odwiedzenia jest również mały kościół - znajduje się on na skraju polany. Został on zbudowany w 1960 roku specjalnie na potrzeby filmu Janosik.

Atrakcją są też liczne polany i hale z szałasami, większość z nich jest jeszcze wypasana. Wiosną zakwitają na nich masowo krokusy, jesienią zimowit jesienny i jesienne gatunki goryczek.
- Reni4

Mnichy Chochołowskie - jest to długi rząd turni w tatrach Zachodnich na wysokości około 1500 m n.p.m. Nie są one udostępnione dla turystów. Mnichy Chochołowskie znajdują się na zboczach wschodnich Bobrowca i w jego szczytowych partiach. Niektóre z nich mają kształt skalnych iglic. Turnie są bardzo dobrze widoczne z Polany Chochołowskiej. Znajdują się na obszarze Tatrzańskiego Parku Narodowego.

Kominiarski Wierch, dawniej nazywany Kominami Tylkowymi - wybitny masyw górski w polskich Tatrach Zachodnich, pomiędzy Doliną Chochołowską i Kościeliską. Jego szczyt ma wysokość 1829 m n.p.m., jest płaski i rozległy, ma powierzchnię ponad 4 ha. Przez pasterzy góralskich nazywany był Pustą Równią.

Biedy zmrożone..
-- N 07 kwi 2013 13:55 --

Schronisko..Po drugiej wojnie światowej w latach 1951-1953 w miejsce spalonego przez Niemców schroniska wybudowano nowe, duże schronisko PTTK na Polanie Chochołowskiej. W czerwcu 1983 roku już jako papież Jan Paweł II spotkał się w schronisku, po odbyciu spaceru do Doliny Jarząbczej z Lechem Wałęsą i jego rodziną. Wydarzenie to upamiętnia ufundowana przez przewodników tatrzańskich tablica na ścianie schroniska.

Widok z pod schroniska..

Na dróżce prowadzącej do Kościółka..

- Reni4
- dorcia7
Reni-wielkie Dzięki , przyjemność trudna do nazwania patrząc na te zdjęcia,a ja właśnie planuję wakacje-oczywiście Tatry
- Reni4
dorcia7..jakoś nie pojmuję...Czy tobie się tam nie podoba..?Planuj kochana..ale tez weź pod uwagę..że góry latem są kapryśne;)))Pozdrawiam...
- dorcia7
Jeżdżę przewaznie w sierpniu, a wyjaśniając - to oczywiście znaczy ze Tatrami jestem oczarowanaReni4 pisze:dorcia7..jakoś nie pojmuję...Czy tobie się tam nie podoba..?Planuj kochana..ale tez weź pod uwagę..że góry latem są kapryśne;)))Pozdrawiam...
- wielkakulka
Cudne fotki, szkoda, że nie na moją kondycje taka wycieczka