Dufin, actus, Samsu, Dusiaaa, ajania, Callanthe, Karnova dziękuję za odwiedziny i tak pochlebne słowa dla moich pospolitusów

Jakoś mi rosną i kwitną. Faktem jest, że im starsza roślina tym obficiej zakwita. W przypadku pospolitych hybryd ciężko jest czasami określić czy są już dorosłe, czy jeszcze młode i czasami na obfite kwitnienie trzeba sporo poczekać.
Dufin Piccolo kupiłam 2 lata temu na all, natomiast botaniki w sklepach internetowych, all, tu na forum, a niektóre dostałam. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w kupowaniu botaników, bo mam ich niewiele, więc nie doradzę gdzie najlepiej. Ja ze swoich zakupów jestem zadowolona.
actus pisze: Widze ze na powaznie sie za botaniki bierzesz!Na pewno nie pozalujesz jak otworza pierwsze kwiatki bo sa niepowtarzalne

.Mam nadzieje ze Twoje ksiezniczki maja sie dobrze i mala rosnie jak na drozdzach.Buziaczki

Tak, mam ambitne plany

. Na razie zobaczę jak sobie poradzę z tymi, ale lista chciejstw jest duuuża. Kwiatów już nie mogę się doczekać.
Widziałam, że posiadasz bronze maiden. Kwitła Ci już? Mój egzemplarz wydaję się być jeszcze mały. To jest duża roślina, czy raczej miniaturowata?
A księżniczki rosną
Dufin, Dusiaaa keiki na Piccolo Red niestety się nie spodziewam. Zresztą na żadnym phalaenopsisie. U mnie keiki nie wyrastają.

Jakby tak na którymkolwiek falku się pojawiło, chyba bym poszła upić się ze szczęścia...
ajania pisze:
Co do Brassi, to nie żegnałabym się z nią . Otóż czarnawe plamki są charakterystyczne dla tych hybryd i nie są dla nich groźne. Pojawiają się, gdy roślina otrzymuje dużą ilość światła ale nie tylko.
Ajaniu to raczej wirus. Na miltonidium mam takie kropki od słońca i zdecydowanie różnią się od tych na brassidium. Na zdjęciach niektóre widać. Stopniowo się powiększają, liście wokół nich żółkną, aż całe zostają zajęte przez te zmiany i obumierają. Niestety czas pożegnania już bliski