Mój ogród - moja pasja - zakątek pod lasem

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p
Od: 3 lut 2012, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród - moja pasja - zakątek pod lasem

Post »

Fajnie, że podoba wam się moja pergola, miło czytać ciepłe komentarze ;:196 .
Gosiu zastanawiam się pomiędzy powojnikami a różami. Pergola jest pod dębami, czyli w zacienionym zakątku. Znalazłam w rossarium kilka fajnych tolerujących półcień, może się skuszę, choć do tej pory nie miałam szczęścia do róż :( .
maliola ano sama, tak w ramach relaksu :;230 . Po pierwsze lubię sobie coś podłubać, po drugie, to ja bym chciała tyle rzeczy do ogrodu, a to wszystko strasznie drogie - innych wydatków w bród - więc wykorzystuję to co mam i robię sama. Stolarzowi to bym jej nie pokazała, chyba że z daleka :;230 .
rumianek tak, no dobra z pomocą Milenki - młodszej :D. Na razie w wolnych chwilach szykuję ją pod malowanie - zastanawiam się nad różami - ale nie wiem czy nie wstrzymam się z obsadzaniem do wiosny.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Madziu, ukłony :)
Twoja pergola wygląda na solidniejsza niż moja kupiona u fachowców. Pamietasz jakie miałam z nią przeboje jak mocniej powiało...
Kurczę przejrzałam troszkę wątków i jaką mam ochotę pogrzebać w ogrodzie!!! Nareszcie, bo juz myślałam, ze coś ze mna nie halo... bo ostatnio nie miałam za bardzo czasu i ochoty na ogród...

Pięknie u Ciebie i coraz piękniej za każdym razem, co zagladam...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Madziu niesamowite zmiany jestem pod ogromnym wrażeniem, nowe rabatki, dekoracje, ścieżka i taras ;:63 po prostu ekstra, córki też idą w mamy ślady, fajnie wyszła im ta rabatka pomiędzy drzewami, a pergola bombowa niejeden stolarz lepszej by nie zrobił. Jak masz dylemat czy róże czy clematisy to obsadź ją jednym i drugim. Ja na podobnej pergoli mam z każdej strony pośrodku jedną różę a po ich bokach clematisy. Można porobić fajne zestawienia u mnie nie bardzo jeszcze je było widać, bo wszystkie te nasadzenia są tegoroczne, więc dosiałam w tym roku niebieski powój i już jakiś tam efekt był, ale mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie już dużo lepiej.
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

Pięknie ;:oj ....ja ostatnio zakochałam się w cytryńcu...pięknie się pnie i ma cudne owoce:)
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p

Post »

Nareszcie dotarłam do swojego wątku.
Dawno mnie nie było bo niewiele się dzieje.
Niestety jesień w pracy dość zakręcona, a ambitna Magda postanowiła jeszcze podnosić swoje kwalifikacje i tym sposobem w każdą sobotę się szkolę ;:223.
Na ogród niestety nie mam za wiele czasu. Moja praca ogranicza się do grabienia liści, ale to walka z wiatrakami, bo przy takiej ilości drzew niestety rano nie ma śladu, że ktoś (czyli ja) do zmroku grabiłam liściaka.
Pergola nie obsadzona niczym, poczekam do wiosny i dopiero na coś się zdecyduję.
Myślę, że prawie przygotowałam roślinki do zimy, obsypałam ziemią, powyciągałam cebule mieczyków i zabezpieczyłam bulwy begonii i dalii w piwnicy. Jeszcze tylko igliwiem przykryję różyczki i może przychodzić zima.

Uciekam pooglądać jesień w waszych wątkach i poczytać co u was słychać, choć nie wiem czy wystarczy mi sił na pisanie.
Pozdrawiam cieplutko :D
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Długo Cię nie było- :wit
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Madziu- rozumiem doskonale, czasu zawsze mało. Jednak nie dajmy się zwariować :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p

Post »

Kochani, w nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam wszystkim radości, miłości i cierpliwości, wytrwałości w dążeniu do realizacji swoich marzeń, nie tylko tych ogrodowych, szampańskiej zabawy sylwestrowej i wystrzałowego całego roku 2013.
Pozdrawiam ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p

Post »

No i zaczęło się, a już myślałam że mi fioł ogrodowy przeszedł, ale nie - wraz z nowym rokiem moje myśli kierują sie w strone ogrodu. Choć nie planuję zbyt dużych rewolucji - na razie : ) - to już zastanawiam się jak się mają moje roślinki. Mam zamiar w tym roku pomalować pergolę , bo jesienią nie zdążyłam i ją sensownie obsadzić, tu skłaniam sie w kierunku jakiejś cieniolubnej różyczki pnącej w połączeniu z clematisem. W tym sezonie mam zamiar zrobić ścieżkę z kamienia od furtki do wejścia i pergolę na ścianie garażu pod winogron - o ile mój M. dokończy doćeplać najbardziej słoneczną ścianę tegoż budynku.
Zastanawiam się już nad kwiatami na tarasie, w tym roku mamy komunię Amelki i chciałabym, żeby 2 czerwca było już zielono i kolorowo na tarasie i wokół, żeby przyjemnie było wyjść i odsapność między obżarstwem przy stole :D .

No ale to jeszcze trochę potrwa zanim przejdę do działania w ogrodzie, a tym czasem szykuję się do demolki domu. Mam zamiar połączć kuchnię z sąsiadującym z nią pokojem, przenosząc tam salon. Marzę o kominku, a w dotychczasowym salonie nie mam technicznych możliwości. Po demolce będę miała jeszcze miejsce na duży stół, który połączy salon z kuchnią. Mam nadzieję, że wyjdzie to fajnie i już nie mogę się doczekać. Niestety ograniczenia finansowe nie pozwalają rozwinąc skrzydeł - muszę w sensowny sposób wykorzystać dotychczasowe meble kuchenne w nowym miejscu, niestety nie pasują bez przeróbek. Marzy mi się jeszcze wymienić fronty z klasycznych brązowych na jakieś jasne, bardziej nowoczesne. Pomieszczenie jest dość ciemne bo tam tylko zachodnie okno dlatego chciałam je troszkę rozjaśnić.

Ale się rozpisałam ;:131

Wieczorkiem wrzucę kilka fotek i poproszę o radę w kwesti remontowo budowlane.
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Witaj Magda ;:196

Widzę , ze głowa pełna planów . Życzę więc , zeby udało się je zrealizować .
U mnie też w tym roku komunia . Z tym, że u nas bardzo wcześnie , bo już 3maja . Też bym chciała , zeby było pięknie i kolorowo . Jednak o tej porze roku moze być różnie . Dwa lata temu jak dzieciaczki szły w naszej Parafii do komunii to był przymrozek i prószył śnieg . Zazdroszczę Ci tego późniejszego terminu .

Buziaczki !!!
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No! W końcu jesteś! :wink: a jeszcze dodatkowo remontowo, to tym bardziej się cieszę na Twoje posty :wink:
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p

Post »

Aguś ja trzymam kciuki za pogodę i dla Was i dla nas ;:3 .
Pati remontowo , remontowo - ja lubię remonty.

Przybiegłoam z fotkami.
To jest obecna kuchnia:
Obrazek

Obrazek

Meble mają być przeniesione, ściana wybita i w tym miejscu stanie stół, za nim będzie już salon.
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p

Post »

A teraz widok od wejścia do kuchni. Po prawej mają być meble ustawione w literę L a na wprost pomiędzy barkiem i oknem wysoki słupek i lodówka. Hokery z drugiej strony barku.
Obrazek

Tutaj taka mała wizualka w programie Ikea z dostępnymi tam elementami:

http://kitchenplanner.ikea.com/PL/UI/Pa ... edDesign=1
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p

Post »

Witam cieplutko w ten wietrzny dzień.
Melduję, że udało się wykuć wszystkie potrzebne dziury na przeprowadzenie potrzebnej instalacji elektrycznej i mam nadzieję że jutro weźmiemy się za przenoszenie mebli, a później rozbieranie ściany.
Ja wróciłam właśnie ze szkoły, dopiję kawkę i zabieram się za opróżnianie szafek, segregują przy okazji i pozbywając się niepotrzebnych przydasię.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”