Siew, rosada,pikowanie cz.1
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
Tak z ciekawości Jankiel. Kiedy wysadzasz ?
Ja mam duże pudła ze styropianu i planuję ekspediować sadzonki na początku kwietnia do foliaka. Co roku 20-25 kwietnia sadzę do gruntu pod folie. W tym roku sam robię sadzonki.
Ja mam duże pudła ze styropianu i planuję ekspediować sadzonki na początku kwietnia do foliaka. Co roku 20-25 kwietnia sadzę do gruntu pod folie. W tym roku sam robię sadzonki.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Jankiel
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
sieję dokładnie w połowie marca. Rozsady sadzę w połowie maja zarówno do nieogrzewanego tunelu foliowego jak i do gruntu sprawdzając wcześniej czy nie zapowiadają przymrozków. Jak w połowie maja zapowiadają przymrozki nocne to się wstrzymuję.
Dlaczego w tunelu nie sadze wcześniej? Chyba 4 lata temu sąsiad posadził pod koniec kwietnia do tunelu, a na początku maja były chyba dwie noce -7 i wszystkie sadzonki mu padły. Ja swoim nie chcę zgotować tego losu. Są rożne techniki ogrzewania interwencyjnego tunelu jak jest ryzyko przymrozków na początku maja, które nasi przyjaciele z forum stosują, np. palące się znicze, ale ja muszę dojeżdżać na działkę więc to nie dla mnie. Gdybym miał tunel pod nosem to pewnie bym pomyślał o takim interwencyjnym ogrzewaniu.
Dlaczego w tunelu nie sadze wcześniej? Chyba 4 lata temu sąsiad posadził pod koniec kwietnia do tunelu, a na początku maja były chyba dwie noce -7 i wszystkie sadzonki mu padły. Ja swoim nie chcę zgotować tego losu. Są rożne techniki ogrzewania interwencyjnego tunelu jak jest ryzyko przymrozków na początku maja, które nasi przyjaciele z forum stosują, np. palące się znicze, ale ja muszę dojeżdżać na działkę więc to nie dla mnie. Gdybym miał tunel pod nosem to pewnie bym pomyślał o takim interwencyjnym ogrzewaniu.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
No tak. Ja mam namiot koło domu. W tamtym roku 1-3 maja grzałem na minimum farelką. Jeszcze nigdy nie przemarzły mi sadzonki. Dzięki temu 1 lipca zbieram pierwsze czerwone pomidory.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Jankielu
Odwieczny problem z wybieganiem rozsady. Swoje sieję w połowie marca i sadzę do foliaka w okolicach 1 maja. Tak jak piszesz z początku z rozsadą nie ma wielkiego problemu, w nocy przykręcam ogrzewanie, a w dzień na pół gwizdka(noc 17-18 stopni, dzień 20-21), w kwietniu w ciepłe dni wynoszę rozsadę na balkon lecz w półcień. Rozsada pod koniec kwietnia jest gotowa do posadzenia nie wybiegnięta - zahartowana, no może nie tak piękna jak od ogrodnika, ale jak na warunki parapetowe - ładna.
Odwieczny problem z wybieganiem rozsady. Swoje sieję w połowie marca i sadzę do foliaka w okolicach 1 maja. Tak jak piszesz z początku z rozsadą nie ma wielkiego problemu, w nocy przykręcam ogrzewanie, a w dzień na pół gwizdka(noc 17-18 stopni, dzień 20-21), w kwietniu w ciepłe dni wynoszę rozsadę na balkon lecz w półcień. Rozsada pod koniec kwietnia jest gotowa do posadzenia nie wybiegnięta - zahartowana, no może nie tak piękna jak od ogrodnika, ale jak na warunki parapetowe - ładna.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Czy mieliście już styczność z odmianami : Polish Sarnowski Plum i Gold Medal ?
Jakie są w smaku , jak duże rosną i czy mają jakieś szczególne wymagania?
Jakie są w smaku , jak duże rosną i czy mają jakieś szczególne wymagania?

SandraABC ja miałam okazję tylko jeść tego polskiego, pomidor pyyyyszny cokolwiek Ci to mówi 

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Jankiel - u mnie radą na to jest późniejszy siew i wynoszenie rozsady na balkon od około 20 kwietnia
U mnie jest raczej przepisowa temperatura, sadzonki nie wybiegają ale rozsada i tak szybko rośnie.

Pozdrawiam, Maciek.
- natalka
- 50p
- Od: 11 lip 2011, o 09:34
Jankiel ja co roku robię rozsady na parapecie w domu i jeśli chodzi o pomidory to nigdy nie były jakoś bardzo wybiegnięte. Zawsze na noc (tak mniej więcej od połowy kwietnia) rozszczelniam okno, a jak to już nie wystarcza, otwieram lufcik wieczorem, kiedy jest trochę chłodniej, porządnie wietrze (tak ok 2 godz) i na noc zamykam drzwi od pokoju, żeby powietrze się wolniej mieszało z tym cieplejszym w całym domu

Szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć.
- AGP-ON
- 200p
- Od: 29 paź 2010, o 09:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
NITKA pisze:AGP-ON chyba się 'trochę' pospieszyłeś
tak jak pisałem, to "zestaw IKEA" na odwrocie była instrukcja co by siać na koniec lutego.

Tak czy siak posiałem około 15 nasionek więc dużej straty nie będzie
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Każdy chce mieć już teraz brud za paznokciami i choć trochę podłubać w czarnej ziemi. Proszę wszystkich o cierpliwość z wysiewem pomidora. Ja wysiewam w III dekadzie marca i to jest optymalny termin dla wysiewu pomidora przeznaczonych do tuneli nieogrzewanych . Część przepikowanej rozsady w kwietniu na dzień wynoszę do foliaka, a na noc przenoszę do ciepłego pomieszczenia w ten sposób unikam po wybieganych sadzonek. Do tunelu rośliny wędrują na początku maja , a pierwszymi dojrzałymi pomidorami delektuję się w pierwszej dekadzie lipca.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
OPISY ODMIAN POMIDORÓW +foto-wybieramy na następny sezon
dorkasz1 jak oceniasz OLĘ POLKĘ ?
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Re: OPISY ODMIAN POMIDORÓW +foto-wybieramy na następny sezon
Nie zachwyciła mnie. Ani smakiem, ani plennością. Z żółtych wolę Cytrynka albo Zebrę Żółtą Śliwkę od Kozuli.
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 20:33
Hej!
Poczytałem o sadzeniu rozsady już do tunelu i o terminach innych w zależności czy odmiana jest wegetatywna czy generatywna. I mam pytanie: jeżeli nie wiem która jest która, czy jak wszystkie wysadzę razem, w fazie kwitnącego 1 grona, to czy będzie jakaś tragedia, czy ewentualnie jakieś zmniejszenie plonu?
Pozdrawiam
Paweł
Poczytałem o sadzeniu rozsady już do tunelu i o terminach innych w zależności czy odmiana jest wegetatywna czy generatywna. I mam pytanie: jeżeli nie wiem która jest która, czy jak wszystkie wysadzę razem, w fazie kwitnącego 1 grona, to czy będzie jakaś tragedia, czy ewentualnie jakieś zmniejszenie plonu?
Pozdrawiam
Paweł
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Podobno najlepiej sadzić do gruntu jeszcze nie kwitnącą rozsadę, a tylko pod folię kwitnącą, ale nic złego się nie dzieje.
pozdrawiam, Gunnar
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Nic takiego się nie stanie
Generatywne mogą zareagować przyhamowaniem wzrostu rośliny na rzecz wzrostu zawiązanych owoców.

Pozdrawiam, Maciek.