Róże zapomniane i nieznane
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże zapomniane i nieznane .
Ja też mam zamówioną Mamy Blue, więc zobaczymy Danusiu jej urok.
Może wtedy ja też zmienię zdanie ?
Może wtedy ja też zmienię zdanie ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Pani Szlązkiewicz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Kontakt:
Mam nadzieję że 'Mamy Blue' spełni wasze oczekiwania 
A dziś coś zupełnie innego z mojej kolekcji - 'Paul Transon'

Hodowca: Barbier Fr?res & Compagnie
Rok powstania: 1900
Typ: mieszaniec Wichury
Wyskość: 305-455 (wg HMF)
'Paul Transon' to różna pnąca o efektownych, bardzo pełnych i płaskich kwiatach. Pąki równie atrakcyjne (widoczne na ostatnim zdjęciu). Schultheis w 'Unseren Rosenbuch) podaje że pąki mają odcień miedzi, ja jednak nie do końca się pod tym podpisuję. Następnie określa kwiaty jako łososiowo-różowe, wg mnie to czysty róż, ale wiadomo że mężczyźni inaczej postrzegają kolory ;)
'Paul Transon' kwitnie bardzo obficie raz, potem pojawiają się pojedyńcze kwiaty. Odmiana dość zdrowa, liście jasno zielone, błyszczące, bardzo ładnie komponują się z kwiatami. Dopiero pod koniec sezonu pojawiło się kilka "kropek"
Schultheis wspomina o zapachu jabłek
Kwiaty owszem przyjemnie pachnące, ale żeby od razu jabłka ?
Troszkę sobie żartuje, oczywiście na zapach ma wpływ wiele czynników, u mnie akurat nuta jabłkowa nie doszła do głosu, a raczej do nosa ;) Jako ciekawostka, być może jednorazowa, zobaczymy - parę kwiatów u mnie było zupełnie białych, nigdy nie nabrały barwy różu.

A dziś coś zupełnie innego z mojej kolekcji - 'Paul Transon'

Hodowca: Barbier Fr?res & Compagnie
Rok powstania: 1900
Typ: mieszaniec Wichury
Wyskość: 305-455 (wg HMF)
'Paul Transon' to różna pnąca o efektownych, bardzo pełnych i płaskich kwiatach. Pąki równie atrakcyjne (widoczne na ostatnim zdjęciu). Schultheis w 'Unseren Rosenbuch) podaje że pąki mają odcień miedzi, ja jednak nie do końca się pod tym podpisuję. Następnie określa kwiaty jako łososiowo-różowe, wg mnie to czysty róż, ale wiadomo że mężczyźni inaczej postrzegają kolory ;)
'Paul Transon' kwitnie bardzo obficie raz, potem pojawiają się pojedyńcze kwiaty. Odmiana dość zdrowa, liście jasno zielone, błyszczące, bardzo ładnie komponują się z kwiatami. Dopiero pod koniec sezonu pojawiło się kilka "kropek"

- kogra
- Przyjaciel Forum
To musi być bardzo ciekawa róża.
Lubię takie inne w pąkach i inne w pełnym rozkwicie.
Podobają mi się róże zmieniające kolor w miarę otwierania pąków.
Lubię takie inne w pąkach i inne w pełnym rozkwicie.
Podobają mi się róże zmieniające kolor w miarę otwierania pąków.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Pani Szlązkiewicz
- Kontakt:
Re: Róże zapomniane i nieznane
Grażyno, nie wiem czy to nie był jakiś wypadek, tylko ten jeden kwiat był biały 
A skoro przy bieli jesteśmy - oto 'City of York' znany również jako 'Direktor Benschop'

Hodowca:Mathias Tantau
Rok powstania: 1939
Typ: rambler
Wyskość: 250- 600 cm
Formy rodzicielskie: Professor Gnau × Dorothy Perkins
" Oto rambler który nie wymaga zbyt wielu słów w ramach przedstawienia. 'City of York', znany również jako 'Direktor Benschop' jest zdrowym, pełnym wigoru, pachnącym, czasem powtarzającym kwitnienie ramblerem. Najlepiej czuje się posadzony przy ścianie lub drzewie. Osiąga 250-600 cm. Kwiaty ma duże jak na ramblera ale dzięki temu jest niezwykle wyrafinowaną różą. tutaj przestanę. Zbyt wiele słów, niech róża przemówi sama za siebie!"
Ja dodam od siebie, że ta odmiana zaliczyła pozytywnie 10-letnie(!) testy w Longwood, co świadczy o jej wyjątkowej zdrowotności i wigorze.

A skoro przy bieli jesteśmy - oto 'City of York' znany również jako 'Direktor Benschop'

Hodowca:Mathias Tantau
Rok powstania: 1939
Typ: rambler
Wyskość: 250- 600 cm
Formy rodzicielskie: Professor Gnau × Dorothy Perkins
" Oto rambler który nie wymaga zbyt wielu słów w ramach przedstawienia. 'City of York', znany również jako 'Direktor Benschop' jest zdrowym, pełnym wigoru, pachnącym, czasem powtarzającym kwitnienie ramblerem. Najlepiej czuje się posadzony przy ścianie lub drzewie. Osiąga 250-600 cm. Kwiaty ma duże jak na ramblera ale dzięki temu jest niezwykle wyrafinowaną różą. tutaj przestanę. Zbyt wiele słów, niech róża przemówi sama za siebie!"
Ja dodam od siebie, że ta odmiana zaliczyła pozytywnie 10-letnie(!) testy w Longwood, co świadczy o jej wyjątkowej zdrowotności i wigorze.
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo ciekawy rambler. Obawiam się tylko, że wielkość kwiatów przekłada się na ich zmniejszoną ilość, przynajmniej na młodych krzewach. Starsze okazy robią duże wrażenie. Według helpa strefa 5b, ciekawa jestem czy w mojej 6a nie będzie podmarzać? Jeśli sprowadzałabyś go Kamilo jesienią, to może byłabym chętna.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
City of York zafundowała sobie Jule ale ona ma 7 to będzie jej rosła w najlepsze. 

- Pani Szlązkiewicz
- Kontakt:
Camellio chyba spróbuję bo i mnie ciekawi. Nie wiem wprawdzie gdzie ja mam sadzić te ramblery ale coś się wymyśli... 
Edulkot - zazdroszczę Jule tej 7.. chociaż ja najchętniej bym się wyniosła na Pomorze ;)

Edulkot - zazdroszczę Jule tej 7.. chociaż ja najchętniej bym się wyniosła na Pomorze ;)
-
- 200p
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najlepiej na Pomorze Zachodnie! Przydałaby się u nas dobra różana szkółka.
"Na początku był Smok."
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Pani Szlązkiewicz
- Kontakt:
Ale kusicie
Koszalin zwiedziłam, szałowy port, uwielbiam takie miejsca
Nie pogardziłabym gdzieś kawałkiem ziemi w okolicy
A i Szczecin niczego sobie i do sąsiadów blisko i naszą Empuzę bym odwiedziła... ;) I te Wasze hortensje na Pomorzu... 

- kogra
- Przyjaciel Forum
Ja bym się tak ściśle nie kierowała tym co podają w strefach.
Wiele róż już pokazało, że potrafią rosnąć w zimniejszych strefach niż podano w opisie.
Wiele zależy od miejsca, jakości podłoża i podkładki na której róża jest szczepiona.
Ciekawy rambler, też mi się podoba.
Wiele róż już pokazało, że potrafią rosnąć w zimniejszych strefach niż podano w opisie.
Wiele zależy od miejsca, jakości podłoża i podkładki na której róża jest szczepiona.
Ciekawy rambler, też mi się podoba.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Pani Szlązkiewicz
- Kontakt:
Na dziś róża z mojej kolekcji - 'Manhattan Blue'

Hodowca: Rosen-Tantau/Tantau Roses (Hans Jürgen Evers)
Rok powstania: 1990
Nazwa hodowcy: TANettahn
Typ: Floribunda
Wydaje mi się że jest mało popularna, zarówno w sklepach i szkółkach jak i w internecie czy literaturze. A szkoda, bo'Manhattan Blue' to bardzo zdrowa, niska róża (do 40 cm), dość szeroko rosnąca. Ja mogę potwierdzić niezwykłą żywotność, miałam 2 egzemplarze które podeschły na końcu linii kroplującej bo coś się wydarzyło.. Byłam przekonana że czeka je tylko kompost. Odstawiłam je dalej, przypadkiem sięgał do nich inny zraszacz "odgórny" ;) po kilku dniach zaczęły pojawiać się żywe listki.. po miesiącu nie było śladu że te dwie sztuki są "po przejściach"
Bardzo ciekawy kolor kwiatów, niezwykle intensywny, z wyraźnymi żółtymi pręcikami. Już młode krzewy bardzo obficie kwitną, a kwiaty są praktycznie cały sezon aż do mrozów. Liście błyszczące, ciemnozielone. Zapach niespecjalny, ale akurat przy tej odmianie nie ma to znaczenia, uroda i inne zalety są wystarczające ;)

Hodowca: Rosen-Tantau/Tantau Roses (Hans Jürgen Evers)
Rok powstania: 1990
Nazwa hodowcy: TANettahn
Typ: Floribunda
Wydaje mi się że jest mało popularna, zarówno w sklepach i szkółkach jak i w internecie czy literaturze. A szkoda, bo'Manhattan Blue' to bardzo zdrowa, niska róża (do 40 cm), dość szeroko rosnąca. Ja mogę potwierdzić niezwykłą żywotność, miałam 2 egzemplarze które podeschły na końcu linii kroplującej bo coś się wydarzyło.. Byłam przekonana że czeka je tylko kompost. Odstawiłam je dalej, przypadkiem sięgał do nich inny zraszacz "odgórny" ;) po kilku dniach zaczęły pojawiać się żywe listki.. po miesiącu nie było śladu że te dwie sztuki są "po przejściach"

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Fajny kolor, niespotykany przy takich maleństwach, może kiedyś jak mi zostanie miejsca w nóżkach to do mnie trafi. 

- Pani Szlązkiewicz
- Kontakt:
Wydaje mi się że kolor w rzeczywistości jest jeszcze bardziej intensywny niż na zdjęciach! Zapomniałam dodać że pędy są sztywne, a nie takie czepliwe jak np. przy okrywówkach. Bardzo ładnie i równomiernie się rozkrzewiają.