Nowy ogród Jacka 2011/12
- aleksanderk
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2011/12
Jacku kiedyś grozili Tobie "rurarze " . Jak mają się ich działania .
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jacku jak miło znaleźć wiosenne kwiatuszki w późnojesiennym ogrodzie....nawet takie pojedyncze maleństwa a ile dają radości....ogródek się nie poddaje, nadal chce trwać 

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Jacku! Nieustannie podziwiam Twoje portrety roślin, jakież Ty zdjęcia robisz..!
Astrów nie lubię, ale zachwyciłam się tą białą kapustą (?) z początku wątku i żółknącymi funkiami.
Astrów nie lubię, ale zachwyciłam się tą białą kapustą (?) z początku wątku i żółknącymi funkiami.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Od początku tego tygodnia do Świąt mam bardzo dużo pracy więc i na forum będę rzadziej. Trzeba troszkę podreperować budżet i pomyśleć o przyszłorocznych wydatkach (także ogrodniczych)
Małgosiu, nie wiem, jak w innych rejonach ale tutaj w wielu ogródkach kwitną chryzantemy, lewkonie, prymulki, róże i inne. Więc mój ogródek pod tym względem się nie wyróżnia. Jest po prostu cieplej niż zwykle o tej porze
Co do jarzmianki, to w zasadzie też mam ją pierwszy rok, bo poprzednie mi padały. Była przesadzana jesienią, to może to ją pobudziło
Olku, "rurarze" osaczyli mnie z dwóch stron ale jeszcze na mój teren nie weszli. A robią tak głębokie wykopy za płotem, że obawiam się, że rozryją mi więcej niż zakładałem
Agnieszko, mamy już grudzień a u nas nie było ani jednego mroźnego dnia w dzień
No to przyroda nie pozostaje głucha. Dziś w jednym ogrodzie zobaczyłem kwitnący krzew pięciornika i mahonii
Izo, miło czytać takie komentarze
A już myślałem o wymianie aparatu, bo zdjęcia wydawały mi się takie sobie
Kapusta jest coraz ładniejsza, bo wszędzie wokół szaro, a ona jedna jak zaczarowana. W przyszłym roku zadbam o nią bardziej, bo teraz tylko część główek jest okazała.

Małgosiu, nie wiem, jak w innych rejonach ale tutaj w wielu ogródkach kwitną chryzantemy, lewkonie, prymulki, róże i inne. Więc mój ogródek pod tym względem się nie wyróżnia. Jest po prostu cieplej niż zwykle o tej porze

Co do jarzmianki, to w zasadzie też mam ją pierwszy rok, bo poprzednie mi padały. Była przesadzana jesienią, to może to ją pobudziło

Olku, "rurarze" osaczyli mnie z dwóch stron ale jeszcze na mój teren nie weszli. A robią tak głębokie wykopy za płotem, że obawiam się, że rozryją mi więcej niż zakładałem

Agnieszko, mamy już grudzień a u nas nie było ani jednego mroźnego dnia w dzień

Izo, miło czytać takie komentarze

- JacekP
Dziś było 8 stopni na plusie w południe
Taki grudzień mi się podoba
Nawet zdając sobie sprawę, że wiele roślin nie może zapaść w sen, rozhartowuje się itd. Z przerażeniem patrzę, jak ludzie szczelnie opatulili swoje cenne rośliny. Powinno się to robić kiedy minusowa temperatura utrzymuje się przez kilka dni, a u nas poza nocnymi przymrozkami nie było w ogóle mrozu
Dziś nawet spadł ładny deszcz, co powinno pomóc w przygotowaniu się roślin do zimy, a zwłaszcza rolnikom i ich zasiewom.
Wg mnie jest tak, jak być powinno. Anomalie w przyrodzie nie są niczym niezwykłym. Selekcja naturalna fauny i flory też.
W wielu wątkach prezentowane sa teraz żurawki. Super pomysł, bo one niewiele straciły ze swej urody jak na razie:

Wg mnie jest tak, jak być powinno. Anomalie w przyrodzie nie są niczym niezwykłym. Selekcja naturalna fauny i flory też.
W wielu wątkach prezentowane sa teraz żurawki. Super pomysł, bo one niewiele straciły ze swej urody jak na razie:

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Wszystko czego chcesz dowiedzieć się o mircie - http://www.swiatkwiatow.pl/mirt--myrtus-id419.html
Chyba, ze chodzi o tego - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=37561
Chyba, ze chodzi o tego - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=37561
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku żurawki zawsze są piękne i z przyjemnością się je ogląda
U mnie dziś wreszcie pada....wreszcie roślinki troszkę się napiją.....mogłoby padać co najmniej 3 dni bez przerwy

U mnie dziś wreszcie pada....wreszcie roślinki troszkę się napiją.....mogłoby padać co najmniej 3 dni bez przerwy

- JacekP
Grażynko, nie mam ani mirtu ani kufei. U kogoś w wątku pisałem, że mam "mirtowatą" roślinę ale to ożanka większa
Agnieszko, u mnie pada drugi dzień i dziś nawet bardzo porządnie, z czego się cieszę
Żurawki były niedawno przesadzane i im też deszcz się przyda.

Agnieszko, u mnie pada drugi dzień i dziś nawet bardzo porządnie, z czego się cieszę

Na szczęście wiatr był mądrzejszy i wiele z tych zbędnych zabezpieczeń zerwał ;-)JacekP pisze:Z przerażeniem patrzę, jak ludzie szczelnie opatulili swoje cenne rośliny. Powinno się to robić kiedy minusowa temperatura utrzymuje się przez kilka dni, a u nas poza nocnymi przymrozkami nie było w ogóle mrozu![]()
- goferek
- 500p
- Od: 7 lis 2009, o 15:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Właśnie trafiłam na ten wątek.
Cieszę się, że sytuacja już wyjaśniona.

Cieszę się, że sytuacja już wyjaśniona.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JacekP
Siberio, wiało nieźle w ub. tygodniu. Nawet mi jedno okrycie zdarło i stroisz fruwał po ogrodzie
Goferku, witaj u mnie
Latasz po wszystkich ogrodach, piszesz
To trochę dużo tego latania
Przy dużej różnorodności roślin cały czas coś kwitnie. Nawet w miesiącach zimowych. A w tym roku jest bardzo nietypowy listopad i grudzień.
Kogra znam mirt od dziecka, bo jest niezbędny w śląskiej tradycji dekoracji (chrzest, roczek, komunia, Wielkanoc itp)

Goferku, witaj u mnie

Kogra znam mirt od dziecka, bo jest niezbędny w śląskiej tradycji dekoracji (chrzest, roczek, komunia, Wielkanoc itp)

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
JACKU ,parę stron wstecz była mowa o kwitnieniu ajanii .U mnie możesz zobaczyć rozwinięte jej pąki .
Niestety ścięte ,rozwinęły się w domowych warunkach ,bo w ogrodzie to chyba raczej nie możliwe .
Niestety ścięte ,rozwinęły się w domowych warunkach ,bo w ogrodzie to chyba raczej nie możliwe .

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
U nas na Kaszubach też porozrzucało stroisz, wiało niemiłosiernie, nawet ule poległy ....
Jacku, widzę, że rurarze odpuścili i będą straszyć na wiosnę
:x
Wiesz o tym, że mirt niektórzy dodają do przyprawiania mięs
U nas na Kaszubach też porozrzucało stroisz, wiało niemiłosiernie, nawet ule poległy ....
Jacku, widzę, że rurarze odpuścili i będą straszyć na wiosnę

Wiesz o tym, że mirt niektórzy dodają do przyprawiania mięs

- JacekP
Dziękuję Jolu. Muszę wpaść do Ciebie, by zobaczyć kwitnącą ajanię.
Agnieszko, nie wiedziałem, że mirt jest przyprawą
Ale nie mam go, bo to typowa roślina doniczkowa, a ja nie chcę powiększać ilości roślin domowych.
Agnieszko, nie wiedziałem, że mirt jest przyprawą