Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Jacku kiedyś grozili Tobie "rurarze " . Jak mają się ich działania .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku jak miło znaleźć wiosenne kwiatuszki w późnojesiennym ogrodzie....nawet takie pojedyncze maleństwa a ile dają radości....ogródek się nie poddaje, nadal chce trwać :D
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jacku! Nieustannie podziwiam Twoje portrety roślin, jakież Ty zdjęcia robisz..!
Astrów nie lubię, ale zachwyciłam się tą białą kapustą (?) z początku wątku i żółknącymi funkiami.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Od początku tego tygodnia do Świąt mam bardzo dużo pracy więc i na forum będę rzadziej. Trzeba troszkę podreperować budżet i pomyśleć o przyszłorocznych wydatkach (także ogrodniczych) 8-)

Małgosiu, nie wiem, jak w innych rejonach ale tutaj w wielu ogródkach kwitną chryzantemy, lewkonie, prymulki, róże i inne. Więc mój ogródek pod tym względem się nie wyróżnia. Jest po prostu cieplej niż zwykle o tej porze :)
Co do jarzmianki, to w zasadzie też mam ją pierwszy rok, bo poprzednie mi padały. Była przesadzana jesienią, to może to ją pobudziło :idea:

Olku, "rurarze" osaczyli mnie z dwóch stron ale jeszcze na mój teren nie weszli. A robią tak głębokie wykopy za płotem, że obawiam się, że rozryją mi więcej niż zakładałem :(

Agnieszko, mamy już grudzień a u nas nie było ani jednego mroźnego dnia w dzień :!: No to przyroda nie pozostaje głucha. Dziś w jednym ogrodzie zobaczyłem kwitnący krzew pięciornika i mahonii :shock:

Izo, miło czytać takie komentarze 8-) A już myślałem o wymianie aparatu, bo zdjęcia wydawały mi się takie sobie :roll: Kapusta jest coraz ładniejsza, bo wszędzie wokół szaro, a ona jedna jak zaczarowana. W przyszłym roku zadbam o nią bardziej, bo teraz tylko część główek jest okazała.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś było 8 stopni na plusie w południe :!: Taki grudzień mi się podoba :tan Nawet zdając sobie sprawę, że wiele roślin nie może zapaść w sen, rozhartowuje się itd. Z przerażeniem patrzę, jak ludzie szczelnie opatulili swoje cenne rośliny. Powinno się to robić kiedy minusowa temperatura utrzymuje się przez kilka dni, a u nas poza nocnymi przymrozkami nie było w ogóle mrozu :!: Dziś nawet spadł ładny deszcz, co powinno pomóc w przygotowaniu się roślin do zimy, a zwłaszcza rolnikom i ich zasiewom.
Wg mnie jest tak, jak być powinno. Anomalie w przyrodzie nie są niczym niezwykłym. Selekcja naturalna fauny i flory też.

W wielu wątkach prezentowane sa teraz żurawki. Super pomysł, bo one niewiele straciły ze swej urody jak na razie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wszystko czego chcesz dowiedzieć się o mircie - http://www.swiatkwiatow.pl/mirt--myrtus-id419.html
Chyba, ze chodzi o tego - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=37561
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku żurawki zawsze są piękne i z przyjemnością się je ogląda :D
U mnie dziś wreszcie pada....wreszcie roślinki troszkę się napiją.....mogłoby padać co najmniej 3 dni bez przerwy :roll: :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, nie mam ani mirtu ani kufei. U kogoś w wątku pisałem, że mam "mirtowatą" roślinę ale to ożanka większa :)

Agnieszko, u mnie pada drugi dzień i dziś nawet bardzo porządnie, z czego się cieszę :) Żurawki były niedawno przesadzane i im też deszcz się przyda.
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JacekP pisze:Z przerażeniem patrzę, jak ludzie szczelnie opatulili swoje cenne rośliny. Powinno się to robić kiedy minusowa temperatura utrzymuje się przez kilka dni, a u nas poza nocnymi przymrozkami nie było w ogóle mrozu :!:
Na szczęście wiatr był mądrzejszy i wiele z tych zbędnych zabezpieczeń zerwał ;-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
goferek
500p
500p
Od: 7 lis 2009, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

:D Biegam sobie dziś po wszystkich ogródkach, dotarłam i do Ciebie- na szczęście bo cudnie tutaj :) Wiele pięknych inspiracji, a te mi właśnie potrzebne bo muszę ogródek stworzyć od zera właściwie, a pomysłów i koncepcji brak. Cudne to wszystko u Ciebie rośnie, nawet teraz w grudniu :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Właśnie trafiłam na ten wątek. :uszy
Cieszę się, że sytuacja już wyjaśniona.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siberio, wiało nieźle w ub. tygodniu. Nawet mi jedno okrycie zdarło i stroisz fruwał po ogrodzie :)

Goferku, witaj u mnie :!: Latasz po wszystkich ogrodach, piszesz :?: :shock: To trochę dużo tego latania :lol: Przy dużej różnorodności roślin cały czas coś kwitnie. Nawet w miesiącach zimowych. A w tym roku jest bardzo nietypowy listopad i grudzień.

Kogra znam mirt od dziecka, bo jest niezbędny w śląskiej tradycji dekoracji (chrzest, roczek, komunia, Wielkanoc itp) 8-)
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

JACKU ,parę stron wstecz była mowa o kwitnieniu ajanii .U mnie możesz zobaczyć rozwinięte jej pąki .
Niestety ścięte ,rozwinęły się w domowych warunkach ,bo w ogrodzie to chyba raczej nie możliwe . :?
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
U nas na Kaszubach też porozrzucało stroisz, wiało niemiłosiernie, nawet ule poległy ....
Jacku, widzę, że rurarze odpuścili i będą straszyć na wiosnę :?: :x
Wiesz o tym, że mirt niektórzy dodają do przyprawiania mięs :wink:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Jolu. Muszę wpaść do Ciebie, by zobaczyć kwitnącą ajanię.

Agnieszko, nie wiedziałem, że mirt jest przyprawą :shock: Ale nie mam go, bo to typowa roślina doniczkowa, a ja nie chcę powiększać ilości roślin domowych.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”