Grzyby jadalne w ogródku.Amatorska uprawa
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Własne grzyby na działce.
Pozdrawiam, Beata.
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Boczniak i kania.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- 200p
- Od: 23 sty 2009, o 20:56
- Kontakt:
U nas na działce masowo pojawiły się pieczarki ,jest sucho a ich pełno nie wiem czy to źle czy mogą być może ktoś podpowie.
Napiszę o swoim eksperymencie związanym z uprawą boczniaka wiosną tego roku.
Połowę mauzera (zbiornik 1000L) wypełniłem na dnie warstwą kartonów a następnie grubą warstwą drobno posiekanych gałązek. Główny składnik to były zdrewniałe, zeszłoroczne pędy topinambura, który nadaje się jako podłoże pod uprawę boczniaka. Mocno wszystko ugniotłem, było to naprawdę zbite. Następnie solidnie podlałem, zaszczepiłem grzybnią w ziarnie i przykryłem plandeką. Grzybnia się rozrastała, ładnie mnożyła i po jakimś czasie spod sieczki zaczęły wychylać się malutkie boczniaki (ok. 1 cm) z różnych miejsc. Całość ładnie pachniała grzybami i lasem.
Niestety na tym etapie podczas mojej nieobecności ojciec zdjął plandekę i grzyby razem z grzybnią szlag trafił. Wszystko uschło mimo tego, że zbiornik był szczelny a na dnie była 20 cm warstwa wody.
Mimo, że w sumie eksperyment się nie powiódł to za rok spróbuję znowu.
Połowę mauzera (zbiornik 1000L) wypełniłem na dnie warstwą kartonów a następnie grubą warstwą drobno posiekanych gałązek. Główny składnik to były zdrewniałe, zeszłoroczne pędy topinambura, który nadaje się jako podłoże pod uprawę boczniaka. Mocno wszystko ugniotłem, było to naprawdę zbite. Następnie solidnie podlałem, zaszczepiłem grzybnią w ziarnie i przykryłem plandeką. Grzybnia się rozrastała, ładnie mnożyła i po jakimś czasie spod sieczki zaczęły wychylać się malutkie boczniaki (ok. 1 cm) z różnych miejsc. Całość ładnie pachniała grzybami i lasem.
Niestety na tym etapie podczas mojej nieobecności ojciec zdjął plandekę i grzyby razem z grzybnią szlag trafił. Wszystko uschło mimo tego, że zbiornik był szczelny a na dnie była 20 cm warstwa wody.
Mimo, że w sumie eksperyment się nie powiódł to za rok spróbuję znowu.
-
- 50p
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku raczej nie oczekuję grzybów bo susza straszna. Zakupiłam grzybnie kani ale nic nie wyszło. Co roku pojawiają się opieńki ale czy będą w tym trudno powiedzieć. Opieńki mam u siebie dzięki temu że przywoziłam z lasu całe kępy a po obraniu mąż zasypywał w sadzie ziemią.
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W moim ogrodzie pojawiają się maślaki, kozaki, kanie, pieczarki, gąsówki oraz czerwone muchomory. Pojawia się też kilkanaście odmian grzybów które nie potrafię nazwać. Nigdy nie kupiłem grzybni bo żadnemu znajomemu nic się nie pokazało pomimo kilkakrotnych prób. Zbieram grzyby w lesie a resztki czyli te które się okazało że były robaczywe i obierki wyrzucam w mój skromny lasek. Widziałem już w cudzych ogrodach czy parkach ładne prawdziwki , opieńki czy podgrzybki ale były to grzyby które pojawiły się bez ludzkiej pomocy. Mam mieszane odczucia czy grzybnie poza pieczarką czy boczniakiem jest sens kupić. Chętnie bym kiedyś zobaczył efekty ale takie prawdziwe a nie z ulotki reklamowej.
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
U mnie najwięcej jest maślaków , teraz jesienią rydze ,muchomory oczywiście ., kilka czarcich kręgów , ale nie wiem jaki to gatunek , nawet dzisiaj widziałam ,poniżej działki gdzie jest tylko koszona trawa spotykaliśmy kanie i na obrzeżach gdzie rosną brzozy są kozaki .
Zdjęcia zrobione kilka dni temu , dzisiaj zjedliśmy te rydze
, oczywiście nie wszystkie .
Beata

Zdjęcia zrobione kilka dni temu , dzisiaj zjedliśmy te rydze

Beata

- besia
Bardzo ładne rydze świerkowe
Oczywiście maślaczk też , ale rydz to rydz !
Beatko
Czy grzyby na Twojej działce rosną od zawsze ?
Czy szczepiłaś grzybnią ?

Oczywiście maślaczk też , ale rydz to rydz !
Beatko
Czy grzyby na Twojej działce rosną od zawsze ?
Czy szczepiłaś grzybnią ?
Pozdrawiam, Beata.
- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Same do mnie przyszły
, ale mam w ogrodzie sosny , świerki a one rosną pod wiązem , kaliną czy cisem .Maślaki cały sezon robaczywe ,dopiero teraz jak jest zimno , nie ma robaków . Wszystkie grzyby w ogrodzie traktuję trochę jako ozdobę , co nie znaczy , że nie raz je nie zrywam . Poznałam lasy w okolicy ,gdzie rydze rosną w dużych ilościach , ale u mnie nie je się dużo octowanych potraw , więc jak zrobiłam kilkanaście słoików tych grzybów to dużą większość rozdałam ,mrożone mi nie smakują .
Beata

Beata

- besia
Beatko
Moja działka do okoła jest okolona lasem , ale sosnowym .
Na działce rydzów nie mam , ale w lesie obok owszem bywają .
Mnie też nie smakują rydze mrożne , ani marynowane . Konserwuję je czasami w maśle , ale też stać za długo nie mogą.
Jak ich znajdę więcej to kiszę z cebulą na bieżące spożycie .
Teraz , jesienią na działce , na starych pniakach pokazały się Łuszczaki Zmienne . Zwykle pojawają się opieńki , ale w tym roku jesień była sucha i opieńków u mnie nie było
Moja działka do okoła jest okolona lasem , ale sosnowym .
Na działce rydzów nie mam , ale w lesie obok owszem bywają .
Mnie też nie smakują rydze mrożne , ani marynowane . Konserwuję je czasami w maśle , ale też stać za długo nie mogą.
Jak ich znajdę więcej to kiszę z cebulą na bieżące spożycie .
Teraz , jesienią na działce , na starych pniakach pokazały się Łuszczaki Zmienne . Zwykle pojawają się opieńki , ale w tym roku jesień była sucha i opieńków u mnie nie było

Pozdrawiam, Beata.
- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Niedaleko mamy wąwóz z krzakami ,parę większych drzew . Jak mąż wycinał kilka razy to później mieliśmy opieńki,teraz już tych spróchniałych pniaków i gałęzi nie ma więc i opieniek nie ma .To znaczy są ,ale w małych ilościach a jeszcze pół wsi o tym zawsze wiedziało i nie zawsze zdążyłam pozbierać , ale wolę je od rydzów.
Beata
Beata

- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czemu nie konserwujecie grzybów świeżych w soli? Stara, sprawdzona metoda, takie rydze później smażone na maśle klarowanym ,
och warto pomarzyć.

- beatazg
- 1000p
- Kontakt:
Nie wiem jak to się robi