WANDZIU- dziękuję za spacer po ogrodzie,to co teraz pokazuję, to drobny ułamek tego co rośnie w ogrodzie, ogród jest duży i dużo w nim roślin się zmieściło. Dziękuję za ocenę naszego ogrodu.
ANETKO- dziękuję za odwiedziny i za miłe słowa o ogrodzie. W moim ogrodzie rosną i duże drzewa, i malutkie, dla wszystkich udało mi się znaleźć im dobre do wzrostu miejsce.
KASIU- dziękuję za odwiedziny i za życzenia Noworoczne. W moim ogrodzie rośnie dużo odmian jodeł, sprzyja im klimat w Nokłach, duża wilgotność ziemi i duża wilgotność powietrza, spowodowana przez staw i rzekę przepływającą granicą ogrodu.
Jodła kaukaska jest pięknym drzewem i w niczym nie ustępuje jodłom koreańskim i odwrotnie, z tym że jodłę kaukaską mam jedną odmianę, a koreańskich jest kilka odmian.
HELENKO- dziękuję za odwiedziny, odnośnie aeratora-weltykulatora, to myślę że kupując urządzenie napędzane silnikiem spalinowym, też powinnaś spotkać to urządzenie ( dwa w jednym). Czy to urządzenie na prąd, czy silnikowe, cała filozofia dwa w jednym polega na tym że w nich są identyczne wałki napędowe, z tym że w jednym są zamontowanie sprężyny, a w drugim noże, i są one wymienne.
Nie doradzam kupna samego aeratora czy samego wertykulatora, bo bez trudu znajdziesz jedno urządzenie którym wykonasz obydwie czynności. Aeracja ma spełniać na trawniku inne zadanie a wertykulacja inne. Oczywiście każdą z tych czynności należy wykonać na trawniku co najmniej jeden raz w roku, ale w niczym nie przeszkadza wykonanie tych czynności wielokrotnie w ciągu roku.
ANIU- dziękuję za odwiedziny i za życzenia Noworoczne. Uszczykiwać możemy praktycznie każdą roślinę iglastą,czy liściastą., z tym że powinno się to robić systematycznie i stopniowo.
Z pewnością z trzymetrowych modrzewi nie zrobisz metrowego, czy nawet dwumetrowego drzewka,gdyż poważne cięcie, zwłaszcza iglaków zazwyczaj prowadzi do padnięcia rośliny.
W niczym natomiast nie przeszkadza coroczne ( jeden raz, czy nawet dwukrotnie w roku) niewielkie skracanie świeżo wyrosłych pędów.
ZBYSZKU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, teraz jest odpowiednia pora by zająć się tworzeniem tabliczek identyfikacyjnych dla roślin w ogrodzie. Mój sposób wykonania tych tabliczek jest tani ,ale dość pracowity, a zimą jest dużo wolnego czasu i z powodzeniem można zająć się tworzeniem tabliczek dla roślin.
U mnie w ogrodzie jest ponad pięćset gatunków i odmian drzew,krzewów i iglaków i bez tych tabliczek szybko bym stracił kontrolę nad tym co rośnie u mnie w ogrodzie, dlatego też oprócz chęci, znalazły się jeszcze możliwości wykonania tabliczek.
PREZENTACJA ROŚLIN ROSNĄCYCH W OGRODZIE
Rośliny rosnące na trawniku "przy lesie"
Gunnera olbrzymia