Ranczo Nokły cz. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz. 5.

Post »

Niezmiennie wstępuję do Twego ogrodu, kilkakrotnie oglądam rośliny, uczę się nazw i spróbuję je wprowadzić do mojego ogrodu. Nie wszystkie :;230
W Nowym Roku życzę Ci zdrowia i samych sukcesów ogrodniczych.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twój ogród jest mi bardzo dobrze znany. Wstępuję do niego, gdy mam ochotę zobaczyć coś bardzo pięknego. Ponieważ od niedawna mam już swój wątek, postanowiłam się ujawnić. Będę dalej zaglądać, no i teraz od czasu do czasu coś skrobnę.
Wszystkiego naj... w 2012!
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

:wit
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Tadeuszu!
U Ciebie niezmiennie przepięknie, bez względu na porę roku.
Chciałabym zapytać jeszcze o wertykulator-aerator. Jaką moc ma Twój wertykulator? Przeczytałam chyba wszystko co jest n/t w wątkach ale więcej się mówi o cenach niż o mocy silników. Trawnika mamy ok. 20 ar, może trochę mniej i nie możemy się zdecydować, jaki byłby najbardziej odpowiedni. Jeżeli mógłbyś coś podpowiedzieć, byłabym wdzięczna.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

JASIA- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie.Jeżeli rozpoczęłaś spacer po I części mojego wątku ogrodowego, to Cię czeka jeszcze długi spacer po ogrodzie nim dotrzesz do końca moich opowieści. Mam nadzieję że nie znudzi Ci się ten spacer i tuż przed pracami wiosennymi dotrzesz do celu.

ZOSIU- dziękuję za spacery i że jesteś wierna mojemu ogrodowi. Przed Tobą jeszcze długa droga, bo roślin u mnie w ogrodzie mnóstwo, zechcę co ciekawsze okazy pokazać w okresie do wiosny, gdy będzie już można wstawiać bieżące zdjęcia z ogrodu.

LIDKO- dziękuję za spacer po moim ogrodzie, cieszy mnie każdy nowy wielbiciel mojego ogrodu. W ogrodzie mam same piękne rośliny, bo przecież wszystkie i każda z nich jest przepiękna.

Cieszy mnie że będziesz dalej zaglądać do ogrodu, dziękuję za życzenia w Nowym Roku.

HELIOS,(HELENKO) - dziękuję za odwiedziny i życzenia Noworoczne. Mój weltykulator-aerator ma moc 1400 WAT, jest on małej mocy, gdyż ja mam prąd z agregatu prądotwórczego i moc urządzań do niego podłączanych jest ściśle ograniczona.

Jeżeli możesz, to kup sobie o większej mocy, 1700 WAT, czy nawet 2000 WAT, urządzenie to pracuje w ziemi i by bez trudności nim się robiło trzeba dużej mocy. Ja ze swojego jestem zadowolony, moc ma nie najmniejszą, ale gdybym mógł to bym kupił o większej mocy, w każdym bądź razie, nie kupuj o mniejszej mocy niż mój.

O markach tych urządzeń się nie wypowiadam, bo to już sprawa indywidualna, zależna od "głębokości kieszeni"

W ogrodzie nadal szaro i ponuro, było biało, lecz tylko kilka dni, nie lubię zimy, więc zimowych zdjęć z ogrodu nie będę pokazywał, wolę pokazywać letnie zdjęcia.

PREZENTACJA ROŚLIN ROSNĄCYCH W OGRODZIE

Rośliny rosnące na trawniku "przy lesie"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zdjęcie z 2006 r.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

U
Awatar użytkownika
Wendy
200p
200p
Od: 26 gru 2010, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Musiałabym tu wypisać Wszystkich Świętych, których imiona wzywam patrząc na Twoją kalinę, katalpę, głóg, wawrzynka... Piękne! O Najwyższy!
Piękny świat.
Mój ogród skorupką ledwie wydaje się.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Popieram moją poprzedniczkę :D naszła mnie też refleksja, że gdybym miałą się zdecydować na jakieś większe drzewko, to - patrząc na Twe doskonałości - miałabym poważny problem z wyborem...
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Tadeuszu,witaj ;:196
W nowym wątku u ciebie chyba nie byłam.Dzisiejszej nocy nadrobię zaległości.
Życzę Ci pomyślności w Nowym Roku.i... nie wiem czego ci jeszcze życzyć-tego co sam pragniesz ;:196
Zastanawiam się oglądając twoje fotki czy mam jodłę kaukaską czy koreańską :?:,kupowałam kilka lat temu,wtedy jeszcze nie myślałam co,ważne,że mi się podobało,porównam, u wujka google :wink:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

Witaj Tadeuszu!
Dziękuję za poradę odnośnie wertykulatora/aeratora. Chciałam mieć takie właśnie urządzenie 2 w 1. Okazało się jednak, że zarówno elektryczne jak i spalinowe o większej mocy nie występują w takich połączeniach. Zdecydowaliśmy się na wertykulator spalinowy (4 KM). Czy sądzisz, że wobec braku aeratora, będzie można w trakcie sezonu wykonać dodatkowo wertykulację, czy jednak nie zastąpi ona aeracji?

Przepięknie rozrosła się u Ciebie katalpa, cieszę się, bo moja zapowiada się również obiecująco. Podoba mi się również kalina koralowa Roseum, jak długo ona kwitnie? Jakoś nie mogłam na nią trafić w sprzedaży, a prezentuje pięknie. Zawsze z niecierpliwością czekam na nowe zdjęcia.
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02

Post »

Tadeuszu z Nowym Rokiem chcialam się przywitać i życzyć ci w nim radosnych i pięknych dni.
Twój ogród jest dla mnie inspiracją, to dzięki tobie mam u siebie orginalne i piękne krzewy jak np. sośnica. jodła kamczacka czy sosna syberyjska.
Na początku moich nasadzeń zasadzilam dwa modrzewie, jeden europejski drugi japoński. Jak już trochę podrosly uświadomilam sobie, że to będą potężne drzewa ;:223. Wszystki inne iglaki co roku uszczykuję aby się ladnie zagęszczały i nie rosly zbyt szybko. Niestety nie robilam tego z tymi modrzewiami. Stąd mam pytanie: czy na wiosnę mogę podciąć końcówki młodych odrostów i na ile oraz czy mogę obciąć wierzchołek? Teraz te drzewa mają około 3 m wysokości i najchętniej wolałabym aby już tak zostało. Co Ty o tym sądzisz?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

:wit Tadeusz znalazłem na nowo Twój wątek , tabliczki przy roślinach dokładnie tak jak opowiadała Genia po wizycie u Ciebie :D chciałem zrobić tak samo ale skończyło się na dobrych chęciach :oops:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

WANDZIU- dziękuję za spacer po ogrodzie,to co teraz pokazuję, to drobny ułamek tego co rośnie w ogrodzie, ogród jest duży i dużo w nim roślin się zmieściło. Dziękuję za ocenę naszego ogrodu.

ANETKO- dziękuję za odwiedziny i za miłe słowa o ogrodzie. W moim ogrodzie rosną i duże drzewa, i malutkie, dla wszystkich udało mi się znaleźć im dobre do wzrostu miejsce.

KASIU- dziękuję za odwiedziny i za życzenia Noworoczne. W moim ogrodzie rośnie dużo odmian jodeł, sprzyja im klimat w Nokłach, duża wilgotność ziemi i duża wilgotność powietrza, spowodowana przez staw i rzekę przepływającą granicą ogrodu.

Jodła kaukaska jest pięknym drzewem i w niczym nie ustępuje jodłom koreańskim i odwrotnie, z tym że jodłę kaukaską mam jedną odmianę, a koreańskich jest kilka odmian.

HELENKO- dziękuję za odwiedziny, odnośnie aeratora-weltykulatora, to myślę że kupując urządzenie napędzane silnikiem spalinowym, też powinnaś spotkać to urządzenie ( dwa w jednym). Czy to urządzenie na prąd, czy silnikowe, cała filozofia dwa w jednym polega na tym że w nich są identyczne wałki napędowe, z tym że w jednym są zamontowanie sprężyny, a w drugim noże, i są one wymienne.

Nie doradzam kupna samego aeratora czy samego wertykulatora, bo bez trudu znajdziesz jedno urządzenie którym wykonasz obydwie czynności. Aeracja ma spełniać na trawniku inne zadanie a wertykulacja inne. Oczywiście każdą z tych czynności należy wykonać na trawniku co najmniej jeden raz w roku, ale w niczym nie przeszkadza wykonanie tych czynności wielokrotnie w ciągu roku.

ANIU- dziękuję za odwiedziny i za życzenia Noworoczne. Uszczykiwać możemy praktycznie każdą roślinę iglastą,czy liściastą., z tym że powinno się to robić systematycznie i stopniowo.

Z pewnością z trzymetrowych modrzewi nie zrobisz metrowego, czy nawet dwumetrowego drzewka,gdyż poważne cięcie, zwłaszcza iglaków zazwyczaj prowadzi do padnięcia rośliny.

W niczym natomiast nie przeszkadza coroczne ( jeden raz, czy nawet dwukrotnie w roku) niewielkie skracanie świeżo wyrosłych pędów.

ZBYSZKU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, teraz jest odpowiednia pora by zająć się tworzeniem tabliczek identyfikacyjnych dla roślin w ogrodzie. Mój sposób wykonania tych tabliczek jest tani ,ale dość pracowity, a zimą jest dużo wolnego czasu i z powodzeniem można zająć się tworzeniem tabliczek dla roślin.

U mnie w ogrodzie jest ponad pięćset gatunków i odmian drzew,krzewów i iglaków i bez tych tabliczek szybko bym stracił kontrolę nad tym co rośnie u mnie w ogrodzie, dlatego też oprócz chęci, znalazły się jeszcze możliwości wykonania tabliczek.

PREZENTACJA ROŚLIN ROSNĄCYCH W OGRODZIE

Rośliny rosnące na trawniku "przy lesie"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gunnera olbrzymia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42

Post »

Miło oglądać w środku bylejakiej zimy takie dorodne i zadbane rośliny. A ten zapach bzu, prawie się czuje. :D
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Znów zaglądam do Waszego cudownego ogrodu. Przepiękne iglaki, których ze względu na brak miejsca, tak mało u mnie na działce. Zachwyciły mnie również: katalpa, głóg dwuszyjkowy, wawrzynki, gunnera, skimia i makia amurska. Skimię mam malutką, posadzoną jesienią. Okryłam ją dobrze, ale i tak obawiam się czy dotrwa do wiosny. Czy makia amurska wyrasta wysoka?
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02

Post »

Tadziu dziękuję za poradę. Na wiosnę będę skracać modrzewie, już mogą zaczynać się bać :;230
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Tadeuszu!
Pierwszy raz piszę w tym wątku chociaż oglądnęłam wszystkie jego części :D
Jestem pełna podziwu dla Twojej pracy i pasji ;:138
Pozdrawiam :wit
Moje nowe imię Szansa :)