Kasik kalanchoe teraz rośnie jak szalone ale widze że z moim nowym pomarańczowym zaczyna się dziać to samo więc chyba też czeka go cięcie
Lidka lmw zaraz wstawię parę świeżych fotek ze storczykami
Domimika jestem ciekawa jednego swojego ratowanego ale o nim poniżej wraz ze zdjęciem ;)
justus27 w okresie spoczynku to moje roślinki głównie chorują marnieją i wiecznie się z nimi wtedy coś dzieje niestety
Magic83 aga111 no własnie sęk w tym że wszystko u mnie teraz marnieje
mniodkowa miętka niestety zgniła do końca

liczyłam że się zbierze w garść ale niestety...
eva- dziękuję
A teraz parę zdjęć
Gloksynia wreszcie nareszcie pokazała korzonki ale na wsadzenie do ziemi to chyba za wcześnie co ??
Moi rekonwalescenci (poisencja znowu zaczęła zółknąć i chyba nie może stać w kuchni, przez okres wzrostu wyziewy gazowe jej nie przeszkadzały, rosła jak szalona ale teraz chyba dały jej w kość bo po wyniesieniu z kuchni żółknięcie liści chyba sie zatrzymało)
Pocięte czerwone kalanchoe ładnie się ukorzeniło a obok 9 cytryn i pieprz. Na drugim zdjęciu kalanchoe mamuśka
Parapet kuchenny, niby najlepszy bo południowy i bez grzejnika ale nie można miec wszystkiego bo to kuchnia a nie każda roślinka znosi wyziewy gazowe. Roślinki które najbardziej przypadają mi do gustu ciągle marnieją to chyba jakieś fatum. peperomia pixie (na drugim zdjęciu największa rośłinka) rosła pięknie miała dużo dużych liści ale wyłysiała

zobaczymy czy przetrwa. A zroślicha mi zgniła, miałam szczepkę z kilkoma liśćmi, długo czekałąm na korzenie, wsadziłam do ziemi no i zgniła, został ten jeden listek szkoda mi go wyrzucać więc siedzi w wodzie, zobaczymy czy jest jakaś szansa.
Co to za roślinka wie ktoś ??
A teraz storczyki
na pierwszym zdjęciu storczyk ratowany, dostał go chyba z 2 lata temu mój mąż od swojej mamy, ja nie znając się na storczykach wsadziłam go razem z korą do ziemi i tak sobie dogorywał. Teściowa próbowała go ratować stawiając w słońce ale wypuszczał tylko liście a pędy kwiatowe gniły więc ostatecznie trafił znowu do mnie, wygrzebałąm go z ziemi usunęłam pogniłe części i posadziłam w korze z kermazytem. coś tam wyrasta i zastanawiam się czy to pęd kwiatowy.

a tutaj pędy u białego i różowego storczyka
Wijący się do sufitu cisus