Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady
Ile zajmuje czasu od zakwinięcia kwiatka do urośnięcia owocu powiedzmy konsumpcyjnego? Ja mam odmianę, która ma mieć malutkie owoce, ale i tak się zastanawiam.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie.
Sprawa z moimi oberżynkami ma się tak. Mam trzy krzaczki, jeden rośnie w tunelu, drugi na grządce w pełnym słońcu, trzeci na grządce w półcieniu. I taki mały paradoks zauważyłam, bo ten w tunelu mimo, że zakwitł jako pierwszy, ma najmniejszy owoc, największy posiada ten rosnący w półcieniu..
( kurcze, a miało to miejsce bakłażanom nie pasować.. )
Tak się prezentują te rosnące w grządce na ogrodzie. Ten w półcieniu rośnie w takim gąszczu malin i chwastów
, ale jakoś daje rade..

...w pełnym słońcu.

...tunel.

Sprawa z moimi oberżynkami ma się tak. Mam trzy krzaczki, jeden rośnie w tunelu, drugi na grządce w pełnym słońcu, trzeci na grządce w półcieniu. I taki mały paradoks zauważyłam, bo ten w tunelu mimo, że zakwitł jako pierwszy, ma najmniejszy owoc, największy posiada ten rosnący w półcieniu..

Tak się prezentują te rosnące w grządce na ogrodzie. Ten w półcieniu rośnie w takim gąszczu malin i chwastów

...w pełnym słońcu.

...tunel.

pozdrawiam, Anita
- NITKA
- 1000p
Tomku u mnie z tym w tunelu było podobnie. Zakwitł jako pierwszy. Kwiat przekwitł i nic - cisza. Myślałam, że się nie zawiązał i spisałam go na straty, a jednak po ok. dwóch tygodniach okazało się, że coś się jednak wykluło.. - nie trać wiary.tomek-warszawa pisze:A u mnie już 2 przekwitły i nicmoże coś z tego drugiego będzie bo jakby trochę podrósł

pozdrawiam, Anita
-
"Produces an abundance of golf-ball-sized, bitterfree baby fruits throughout the summer on dwarf plants, so ideal for growing in containers on the patio. Fruits hold flavor, quality and color well after picking. 24in. 75 days."
... a ja się zastanawiam co te moje krzaczki taki tycie, a wasze takie wielkie już.. i pomyśleć, że ja go w grunt wsadziłam, pod coś co będzie wielkim krzaczorem za chwilę ..kurde.
... a ja się zastanawiam co te moje krzaczki taki tycie, a wasze takie wielkie już.. i pomyśleć, że ja go w grunt wsadziłam, pod coś co będzie wielkim krzaczorem za chwilę ..kurde.
-
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 11:54
Wooo
śliczności brawo
są takie milusie ze aż chce się je przytulić
kurcze
chyba zaczynam świrować
NITKA a czy mi się zdaje że ten w gruncie na słońcu krzaczek jest bujniejszy niż ten w szklarni
i tu mi się nasuwa wniosek ze to nie jest tak ze bakłażany lepiej znoszą przesuszenie niż przelanie
i może właśnie one lubią częste podlewanie to szybciej rosną
powiedz jak czesto podlewasz tego w szklarni i tego na słońcu
tego właśnie szukam
sama mam dwa gatunki ale nie wiem jakie będą owoce
a mam super przepis na faszerowanie do słoików na zimę
ale właśnie muszą być malutkie a nie takie przerośnięte mutanty jak sprzedają w sklepach
Loeb proszę napisz jak się nazywają twoje bakłażany i na jakim etapie są teraz

są takie milusie ze aż chce się je przytulić
kurcze

NITKA a czy mi się zdaje że ten w gruncie na słońcu krzaczek jest bujniejszy niż ten w szklarni
i tu mi się nasuwa wniosek ze to nie jest tak ze bakłażany lepiej znoszą przesuszenie niż przelanie
i może właśnie one lubią częste podlewanie to szybciej rosną
powiedz jak czesto podlewasz tego w szklarni i tego na słońcu
malutkie owoce suuuuperloeb pisze:Ile zajmuje czasu od zakwinięcia kwiatka do urośnięcia owocu powiedzmy konsumpcyjnego? Ja mam odmianę, która ma mieć malutkie owoce, ale i tak się zastanawiam.

sama mam dwa gatunki ale nie wiem jakie będą owoce
a mam super przepis na faszerowanie do słoików na zimę
ale właśnie muszą być malutkie a nie takie przerośnięte mutanty jak sprzedają w sklepach
Loeb proszę napisz jak się nazywają twoje bakłażany i na jakim etapie są teraz
pozdrawiam
elżunia
elżunia
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to moja oberżyna pokrój rośliny mam pytanie czy z zalążka na zdjęciu drugim będzie owoc?
http://img691.imageshack.us/img691/2143/zdjcie0358q.jpg
http://img233.imageshack.us/img233/1918/zdjcie0360c.jpg
http://img691.imageshack.us/img691/2143/zdjcie0358q.jpg
http://img233.imageshack.us/img233/1918/zdjcie0360c.jpg
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
Moje mają teraz jakieś 15-20cm wzrostu i na jednym widzę zawiązki pączków kwiatowych.. Odmiana "Baby Rosanna F1" dostałam nasiona. Ma mieć owoce jak piłka do golfa, czyli w sumie trochę mniejsze niż ta do tenisa, chyba. Mam jeszcze inny gatunek "Red China Eggplant" - o jakieś 5 cm wyższy w tej chwili, miałam to w zeszłym roku, było bardzo dekoracyjne, wychodzą z tego malutkie, jak 5zł mniej więcej, czerwone oberżynki przypominające miniaturową dynię. Ale nie jadłam bo był tylko 1 owoc i czekałam, aż zawiąże nasiona:) Ten czerwony na pewno jest gorzkawy- przynajmniej jak przejrzeje, kosztowałam.. Daj przepis na to faszerowanie do słoiczków, może akurat w tej postaci tej goryczki będzie miej, a wyglądałoby bardzo dekoracyjnie..
Ach, i rozsadę robiłam razem z pomidorami, nie wiedziałam, że to trzeba wczesniej.
Ach, i rozsadę robiłam razem z pomidorami, nie wiedziałam, że to trzeba wczesniej.
- NITKA
- 1000p
elżunia, no właśnie tak jest. Co do podlewania, to w tunelu podlewam je co drugi dzień razem z papryką i pomidorami, chyba że jest bardzo gorąco, to wtedy codziennie, ale w małych dawkach. Ten w gruncie był podlewany w sumie rzadziej, szczególnie jak były upały, teraz ciągle pada..
Zastanawiam się jeszcze czy będzie różnica w smaku między tymi z tunelu, a gruntu.., zobaczymy.
Tomku, to mi wygląda na zalążek owocu.
Zastanawiam się jeszcze czy będzie różnica w smaku między tymi z tunelu, a gruntu.., zobaczymy.

Tomku, to mi wygląda na zalążek owocu.

pozdrawiam, Anita
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Dziewczyny i chłopaki
Ponieważ poniekąd wychowałam się na bakłażanach ( niestety tylko konsumując a nie hodując) muszę Wam powiedzieć / nikogo nie obrażając/, że troszeczki się mylicie co do walorów smakowych "przerośniętych" owoców. Z bakłażanami jest zupełnie odwrotnie niż z cukinią. Mały, już fioletowy ale jeszcze nie całkiem dojrzały owoc nie ma tego smaku i zapachu jak ten który już dorósł. Jest bardziej wodnisty, co utrudnia na przykład smażenie i jest taki...eee...jakby mydlany w środku. Jeżeli ktoś, do określonego przepisu kulinarnego, potrzebuje małych bakłażanków to musi to być odmiana, która rodzi właśnie takie małe owoce. Na opakowaniu, zazwyczaj, producent podaje ewentualny rozmiar dojrzałego bakłażana i tego trzeba, oczywiście w miarę możliwości, się trzymać.
Na razie mogę tylko sobie pogadać o bakłażanach
u nas zimno, chmurno i deszczowo. Moje biedne bakłażanki stoją w miejscu i czekają na słońce
Aż mi serce się kraja, jak na nie patrze...takie mokre... i smutne.

Na razie mogę tylko sobie pogadać o bakłażanach

- gajeczka
- 200p
- Od: 1 cze 2011, o 22:11
A ja mogę chyba zapomnieć o tegorocznych bakłażanach. Liście z dnia na dzień zbrązowiały, pokryły się taką jakby rdzą.. pąki kwiatowe odpadły, masakra jakaś
I ciągle padało, nie dało się nic z tym zrobić. Nie wiem co im zaszkodziło, deszcz, zimno, choroba
Dziś pierwszy dzień przejaśnień, oberwałam liście, zostały prawie same "kikuty" i czubki z maleńkimi listkami. Opryskałam tym co pomidory - amistarem, ale nie zdziwię się, jak za kilka dni będę musiała wyrwać to, co pozostało
Pozostaje mi tylko oglądać sobie Wasze śliczne okazy i dopingować, aby Wam się udały!

Pozostaje mi tylko oglądać sobie Wasze śliczne okazy i dopingować, aby Wam się udały!
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
Gajeczko przykro mi.. Jeśli mi się udadzą mogę Ci wysłać 1 pocztą ;) ale moje nawet nie mają pąków. Są ładne mają duże liście. wilki z dołu poobrywałam, ale pąków nie widać 

- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Gajeczko - jeśli chcesz mogę Ci wysłać sadzonki - nasionka były z Plantico. Wiosną jak wysiewałam oberżynę do wielodoniczek, kilka nie wzeszło. Myślałam, że już z nich nie wyjdą i dałam sobie spokój. Posadziłam tylko te, które urosły. Ale nie opróżniłam wielodoniczek z ziemi. Okazało się, że roślinki wzeszły tylko po prostu późno - no i teraz na balkonie mam chyba ze 4 sadzonki oberżyny - mają tak około 10-15cm wielkości, więc nie za duże. Mam 4 szt. Jeśli będziesz chciała daj znać
Może jak się je wrzuci szybko w ziemię to jeszcze urosną do odpowiednich rozmiarów ;)

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Gajeczką moje też liście zbrązowiały, też poobrywałam i popryskałam tym co pomidory
Ale jajca, i takie same kikuty zostały! A jaką odmianę masz? Może mamy te samą, moje Black Beauty.
Dziewczyny! wklejcie jakieś foty swoich bakłażanów ... przynajmniej oko naciesze

Dziewczyny! wklejcie jakieś foty swoich bakłażanów ... przynajmniej oko naciesze

- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Moimi niestety jeszcze oka nie nacieszysz - są jeszcze małe. Mają koło 20 cm. Strasznie długo nie chciały mi ruszyć po wysadzeniu na miejsce stałe. Ale wkońcu ruszyły
No i przyszedł deszcz... kilka dni deszczu. Wczoraj jak patrzyłam, wszystko jeszcze było ok
Zobaczę jutro i porobię fotki - może zobaczycie i dacie mi ewentualnie znać czy zdążą wydać owoce? 

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
też mam black beauty, ale nic im na razie nie dolega
więc o chyba nie odmianowa choroba ;)