Floksy,płomyk( Phlox)- uprawa
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Floksy - uprawa
Gosiu - Tak zakwitły, wprawdzie później o 3 tygodnie i mizernie (bo niewiele tych pędów odbiło), ale zakwitły. Teraz chyba je wykopie i rozsadzę bo coś mi się widzi że mają już zbyt zdrewniałą karpę. 

Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
-
- 100p
- Od: 6 wrz 2009, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje się porozłaziły tzn. odbiły dalej od matecznej karpy i tak wygląda jakby same się odmłodziły 
-- Pn 20 sie 2012 12:05 --
Ale jeszcze nie zakwitły...............

-- Pn 20 sie 2012 12:05 --
Ale jeszcze nie zakwitły...............
Gosia
- Galadriela
- 500p
Czyli pewnie odbiły od korzeni, a nie od karpy. W końcu płomyki można z dobrymi rezultatami rozmnażać przez sadzonki korzeniowe
. Teraz pozostaje rozsadzić młode roślinki i usunąć martwą karpę. 

Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
-
- 100p
- Od: 6 wrz 2009, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do dzielenia się zabiorę jak miną upały, bo inaczej to nie tylko ja mogę
pozdrawiam i dzięki za rady

pozdrawiam i dzięki za rady

Gosia
Nie wiem jak to robicie, ale mnie ze zdrewniałekj karpy po podziale nigdy dobrze nie rosły i szybko znów marniały i się starzały
Najlepiej rosną młode, silne roślinki z nasion.Właśnie dziś przesadzałam samosiewki.

I również dobrze rosną młode rośliny ukorzeniane wiosną z sadzonek zielnych z piętką.
- Galadriela
- 500p
Sekret polega na tym, żeby przy dzieleniu wywalić jak najwięcej "drewna" i zostawić młode pędy ze świeżymi korzonkami
. A roślinki z nasion są śliczne, ale nie powtarzają cech, a jeśli ma się jakąś odmianę którą się lubi to rozmnożyć ją można tylko wegetatywnie.
PS: Ostatnie dwa dni próbowałam zapylać swojego czerwonego "Tenora", pyłkiem z najciemniejszego płomyka jakiego mam (a to siewka), efekty poznam w przyszłym roku, ale ciekawa jestem co z tego wyjdzie
.

PS: Ostatnie dwa dni próbowałam zapylać swojego czerwonego "Tenora", pyłkiem z najciemniejszego płomyka jakiego mam (a to siewka), efekty poznam w przyszłym roku, ale ciekawa jestem co z tego wyjdzie

Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moi mili miłośnicy floksów-czy ktoś z Was ma Floksa Blue Boy ?? Super byłoby zobaczyć na zdjęciu
- Violalpina
- 100p
- Od: 18 sie 2012, o 00:30
A ja poprosiłabym o zdjęcie Orange Perfection i opinię - czy jest trudniejszy w uprawie niż takie standardowe (hmm babcine) odmiany płomyków? Dziękuje z góry
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Ja je kupowałam, ale mi wypadły.
Po zimie mam same siewki krzyżówki, może te chociaż nie zmarzną.
Całkiem ciekawie się przekrzyżowały. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Zauważyłam, że te samosiejki krzyżówki z nasion sa bardzo silne, szybko rosną i nie mają mączniaka.Bynajmniej u mnie 
Na początku miałam tylko różowe, białe i z oczkiem, teraz różne kombinacje kolorystyczne, lawendowe, z oczkiem fioletowym i różowym, ze smugami, a także różne wielkości i kształty kwiatków
Większość jednak jest jasnych, ale ja takie lubię, bo u mnie rosną nieco w cieniu sosen i na ciemnym tle.

Na początku miałam tylko różowe, białe i z oczkiem, teraz różne kombinacje kolorystyczne, lawendowe, z oczkiem fioletowym i różowym, ze smugami, a także różne wielkości i kształty kwiatków

Floks Orange Perfection sadzony wiosną tego roku. Świeże kwiaty są naprawdę pomarańczowe nie zauważyłem żeby w uprawie był bardziej wymagający rośnie jak każdy inny.

Bardzo fajny jest The King gdy rozkwita jest mocno fioletowy a później taki

Bardzo fajny jest The King gdy rozkwita jest mocno fioletowy a później taki

Pozdrawiam Wojtek
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24

Ten floks w ubiegłym roku był biały, miał tam ciasno i przeniosłam go w inne miejsce. W tym roku zakwitł nieco później i wygląda na zupełnie inną roślinę, liście ma ciemniejsze, kwiaty większe

A białego nie mam wcale, w tym miejscu, gdzie rósł są jakieś małe badylki, nie będe ich wyrywać, czy może ktoryś okaże się biały?

Pozdrawiam Eugenia
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Eus, u mnie też kiedyś biały tak jakby się stracił. Zostały w miejscu kępy małe pędy, które jednak w kolejnym roku się rozrosły i nadal mam białego.
Tak więc bym ich nie wyrzucała i poczekała, jak zakwitnie za rok.
Natomiast ten lilowy to jednak musiał tam być, nie mógł zmienić się z białego na jasny fiolet ( przynajmniej moje nigdy nie mutowały). Może to jakaś siewka?
Tak więc bym ich nie wyrzucała i poczekała, jak zakwitnie za rok.
Natomiast ten lilowy to jednak musiał tam być, nie mógł zmienić się z białego na jasny fiolet ( przynajmniej moje nigdy nie mutowały). Może to jakaś siewka?
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Nie miałam nigdy liliowego, tylko biały i róż i rosły tam parę lat. To była przeniesiona spora stara kępa i taka jest, dopiero zaczyna kwitnąć, niebiesko liliowo, kolor raczej chłodny, bardziej widać na tym foto

A tych resztek po wykopanym floksie nie wyrzucam, może faktycznie w przyszlym roku zakwitnie coś na biało

A tych resztek po wykopanym floksie nie wyrzucam, może faktycznie w przyszlym roku zakwitnie coś na biało

Pozdrawiam Eugenia