Pysznogłówka Monarda - odmiany, uprawa
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pysznogłówka Monarda - odmiany, uprawa
Ja dokupiłam nasiona pysznogłówki cytrynowej - będę siała i zobaczę co z tego wyjdzie.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba na sianie Pysznogłówki jeszcze trochę warto zaczekać,szybko wschodzi pod warunkiem że nie przysypiemy nasion ziemią.Siałam w zeszłym roku te co przysypałam lekko ziemią nic z nich nie wyszło(zrobiłam test w jednej doniczce)reszta była ok nawet podzieliłam się rozsadami.Dodam jeszcze że nasion nie przechładzałam.
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Wszystkie drobne nasionka wystarczy tylko rozsypać nie zakrywajcie je ziemią.Utrzymujcie wilgoć i woda bez żadnych nawozów, ponieważ nawóz spali.Nie przelewajcie młodych bo dopadnie je zgorzel siewek
Moje wysiane w grudniu od miesiąca stoją w chłodnym ale bardzo jasnym ganku....Czekają aż wyjdą na świeże powietrze inna partia zaczyna dopiero kiełkować.

Zostały wysiane na sprawdzenie zdolności kiełkowania nasion i tak sobie teraz radzą..

Moje wysiane w grudniu od miesiąca stoją w chłodnym ale bardzo jasnym ganku....Czekają aż wyjdą na świeże powietrze inna partia zaczyna dopiero kiełkować.

Zostały wysiane na sprawdzenie zdolności kiełkowania nasion i tak sobie teraz radzą..
Bardzo zachęcająco to wygląda...
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Stało się ,wysiałam swoje nasioneczka,tylko dlaczego one takie drobne?
Magdo drobne ?
szkoda że nasionek skrętnika lub gloksynii nie widziałaś, bez lupy by się nie obyło 

-
- 200p
- Od: 26 sie 2012, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Kasiula.Super roślinki.A siałaś z nasionek zakupionych w sklepie ,czy też możliwy jest zbiór nasion z własnego ogródka?Pozdrowionka
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Kupiłam w sklepie te wysiane ale również sprawdzałam u siebie i również moje posiadają nasionka.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Moje wysiane 20 lutego już wschodzą na całego. Jak patrzę na te maleństwa i myślę, ze to takie krzaczory mają wyrosnąć 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

Ale dlaczego one tak długo schną?Moje wysiane 14 lutego stoją jak zaklęte.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Marzenko! Ja swoich nie zasypywałam ziemią! Przyjęłam ostatnio zasadę , że do milimetra średnicy nie zasypuję, chyba, że podkreślają to w zaleceniach. Jeśli Ty przykryłaś, to musisz dłużej poczekać. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
22 lutego wysiałam do doniczki bez przykrywania monardę kupioną w sklepie z firmy Legutko. Chociaż nie mam sentymentu do ich nasion, to dziś spotkała mnie miła niespodzianka. Rano zobaczyłam mrowie mikroskopijnych roślinek. Teraz tylko pielęgnować i czekać aż podrosną.
Ja wysiałem 21 lutego niestety przykryłem będę musiał poczekać dłużej .
Ja też wysiałam na początku lutego monardy. Wyszły szybko, ale takie wybujałe i cienkie jakieś.