U Oliwki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Oliwki

Post »

Nie mam pojęcia, czemu Flammentanz przemarza. Szczególnie ta zima była dla moich róż straszna, jeszcze nigdy tak nisko nie cięłam :( Wszystkie są też niższe niż zwykle.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Oliwko - zamówiłam burbonki powtarzające kwitnienie, Ludwika, La France i kilka innych o których wspomnę w przyszłym roku. Nie napisałam wyraźnie poprzednio - nie zamawiam w R. tylko u Sipa albo w niemieckich szkółkach.
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Walentynko czytam,podziwiam i uśmiecham się pod nosem.

Zgadzam się też z opinią Gloridei-tworzysz coś niepowtarzalnego-tak ,taką encyklopedię :wit
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo, to u mnie było tak źle. Powiedziałabym nawet, że zima jak zwykle :roll:

Gosiu, czekam z niecierpliwością aż je pokażesz ;:65 Oglądać gdzieś w katalogach to jedno, a tak na forum to całkiem co innego.

Aniu, to miłe co piszesz ale chyba trochę na wyrost :lol: Żeby pisać takie rzeczy, to moim zdaniem, trzeba mieć wieloletnie doświadczenie i wiedzę w temacie, której ja nie mam. A doświadczenia też znów tak długiego nie mam :wink:

To może pokażę moje mchowe.
Madame Lous Leveque:

Obrazek

Obrazek

Henri Martin:

Obrazek

Obrazek

Muscosa ( a przynajmniej jako taka kupiona):
Obrazek

Nie mogę pokazać niestety, Blanche Moreau- sadzone tej wiosny jest malutka, choć dziarsko ruszyła w górę, to nie kwitła.
Ani też Capitaine Basroger, bo ta została zniszczona doszczętnie przez złodzieja :evil:

W mchowych najbardziej zachwycający jest ten "mech". Lubię je głaskać :;230 , bo "mech" ma taki fajny, żywiczny zapach. No i się lepi.
Druga sprawa to kwiaty. Ta klasa pochodzi od centifolii, więc sporo z nich zachowało ich cechę stupłatkowości- kwiaty są bardzo pełne i ciężkie (choć akurat H. Martin nie).
Pędy mają dość wiotkie, nie wytrzymują ciężary kwiatów, więc konieczne jest podwiązywanie. Jedynym wyjątkiem wydaje mi się tu Madame.
Szkodzą im deszcze, pełne kwiaty nie są w stanie się otworzyć i zagniwają przy długotrwałych opadach.
Mają setki malutkich kolców, a właściwie to raczej jest to taka szczecinka, niby wygląda niewinnie, ale potrafi zaleźć za skórę. Dosłownie!

Nadal hoduje się odmiany tej klasy i istnieją mchowe powtarzające kwitnienie i mchowe żółte.
Nie wiem tylko po co? Uważam akurat, że róże z grup historycznych to zamknięty rozdział i nie ma sensu poprawiać tego, co jest.
Urok starych róż polega m.in. na tym, że są stare :roll:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

A ja lubię te stare odmiany za rozmiary jakie potrafią osiągnąć. To znaczy jeszcze u siebie ich nie mam ale na jesieni zakupię kilka odmian- już sobie zaznaczyłam które zamówię. Jeśli będą oczywiście, bo teraz większość z oferty R nieaktualna.
Pozdrawiam Ida
Bagienka
100p
100p
Od: 22 maja 2009, o 00:02

Post »

Mchowe piękne ;:63 a Henri Martin ;:167 już jest na mojej liście :D razem z 19 innymi, a lista wciąż otwarta :lol:
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Oliwko,ja tez za każdym razem jak koło nich przechodzę to "pogłaskam" i lubię przy nich robić bo potem ręce ładnie pachną :)
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Chyba przestanę podglądać Twój wątek :roll: grozi mi, że zmienię zdanie i zaczną mi sie róże podobać.

Muszę być twradai powtarzać sobie "nie lubię róż" nie lubię róż, nie lubię róż .... ;:224
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Mchowe są pełne staroświeckiego uroku ;:167 Do zachwycenia.
W tym roku wypatrzyłam jedną w opuszczonym ogrodzie (tzn. niestety, nie całkiem opuszczonym tylko niemożliwym wydaje się zdybanie właściciela, bo ponoć rzadko wychodzi). Kiedy ją pierwszy raz zobaczyłam, miała moc maleńkich pączków, naprawdę miniaturowych, nie mogłam się nadziwić dwa tygodnie później, jakie dorodne, pełne kwiaty się z nich rozwinęły :shock:
Szkoda Twojej 'Kapitanowej", Oliwko... Może jednak odbije?
Dopisane po chwili: właśnie przeglądałam wątek Sev`a i dopiero oglądając jego fotki Mme Louise Leveque, zdałam sobie sprawę, jak podobna jest do mojej nie- Blanche. I jeszcze to określenie "papierowe płatki"! Sama tak to określiłam, dając jej zdjęcie we wspólnym wątku różanym.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ido, te rozmiary to tez była jedna z rzeczy, które mnie w nich zachwyciły. Ogromne krzewy obsypane setkami kwiatów :shock: I w dodatku nie trzeba się martwić, że przemarzną :shock: I same kwiaty:takie pełne, ćwiećrozetowe.
Tak więc kupuj, jeżeli masz miejsce. Jak nie ma teraz, to będą jesienią. Nie ma się co martwić.

Bagienko, nigdy na raz tylu nie kupiłam 8 :lol: , zawsze skromniej, żeby wyglądało na to, że mnie to mniej kosztuje :;230
Zresztą praca przy sadzeniu tego... Szczerze mówiąc, to akurat Henio nie jest moim ulubieńcem z tej grupy, ale co tam. Dobrze że mamy różnych faworytów.

Olu, najlepiej do głaskania sprawdza mi się domniemana Muscosa :lol: , taka mięciutka i mocno pachnąca.

Justko, na pewno lubisz je, tylko jeszcze o tym nie wiesz ;:224 i nie ma co działać wbrew sobie. Może na początek warto posadzić taką, która róż nie przypomina? :;230 A też takie są.

Beato, zajrzę tam i zobaczę. Tylko że moja jest z Serbii, Seva zresztą też. Nie wiedziałam jej jeszcze u nas w ofercie. Ty masz swoją z R, prawda? No, może i Madame już rozmnażają i się im zaplątała.
I po raz kolejny wypatrzyłaś jakiś skarb w starym ogrodzie! Jestem pełna podziwu i zazdrości też. U mnie, jak już pisałam wcześniej, tylko Maximy. Nawet na cmentarzu :twisted:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Bagienka
100p
100p
Od: 22 maja 2009, o 00:02

Post »

I ja nie kupiłam nigdy tylu róż :) na raz (nie licząc żywopłotowych :) ), kilka co najwyżej i to nie spontanicznie niestety, chociaż gdybym miała gdzie to kto wie :wink: ;:224
Ale lista rośnie od kilku lat, stanowczo za szybko w stosunku do moich możliwości :lol:
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Wypatrzyłam ale co dalej :twisted: Zero ruchu, bo przecież nie przeskoczę przez siatkę i nie wykopię bezczelnie (a odrosty są :wink: ), bywam tam, co jakiś czas i nawet przeszłam się po sąsiadach- nikt nic nie wie, to nie ich. Jest niby właściciel ale nawet na temat płci są rozbieżności w zeznaniach. Nie ukrywam, że udało mi się uszczknąć kawałeczek ostatnio (przez siatkę) ale naprawdę bardzo malutki pedzik- to byłby cud :lol:
Oliwko, wiem, że z Serbii, ale jak już chyba Ci pisałam, R. sprowadziło skądś oczka Blanche i też czekają na odpowiedź z tej szkółki, bo już wiedzą, że pomyłka. Może stamtąd :;230
Powiem Ci, że z tym szukaniem urwanie głowy- w sumie tylko kilka tygodni, żeby się rozejrzeć... Trzeba zmolestować jedynego kierowcę w rodzinie, żeby objeżdżał wszystkie dziury, potem udawać, że się nie widzi, jak śmiertelnie jest znużony czekaniem, aż ja się skończę miotać ;:108
Ale satysfakcja bezcenna, chyba nawet wzmiankowany kierowca trochę się zaraził :wink: Żeby jeszcze wszystko się ukorzeniło... lub chociaż część, nie bądźmy pazerni :wink:
nigdy na raz tylu nie kupiłam 8 :lol: , zawsze skromniej, żeby wyglądało na to, że mnie to mniej kosztuje
też tak mam :wink:
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Oliwko, bardzo niebezpiecznie jest wchodzić do Twojego wątku. Ręka sama sięga po pióro i na liście chciejstw lądują kolejne róże.... Przy tym piszesz o nich z taką pasją i znawstwem ;:180 .
Dzięki za radę, New Dawn juz mam, więc będę szukać czegoś innego i pozwól, że zasięgnę Twojej opinii jak coś znajdę.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bagienko, chyba znam ten ból :wink: Ciężka się zdecydować na jedną odmianę, gdy ma się do wyboru wiele.
Kosztowało mnie to kiedyś kilka bezsennych nocy i dręczących rozmyślań.

Beato, oglądałam niedawno moją Blanche Moreau i ma zdecydowanie inne liście i łodygi od Madame L.
Ciekawe więc, co ja mam :lol:
Muszę powiedzieć, że Twoje opisy wypraw po róże zaczyna się czytać jak literaturę podróżniczo-przygodową :D
To ile już w sumie widziałaś takich zapomnianych róż? A ile zdobyłaś?

Asiu, może i z pasją, ale co do znawstwa nie przesadzajmy :wink: Mam sporą literaturę różana, a poza tym, jak jakaś odmiana rośnie u mnie kilka lat, to można już coś napisać...

A teraz zagadka. Ukorzeniłam z patyka, który dostałam nie wiem od kogo :? I nie mam pojęcia, co to jest ;:223

Obrazek

Może jakieś pomysły?
Wygląda tak w ogóle na wielkokwiatową.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.