MENA, moje podobnie wyglądają jak Twoje szklarniowe. Na moje oko są dobrze wypasione
Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c
suzana tą kwesie raczej wykluczam, bardziej bym je posądził o przenawożenie. Krzaki są krępe, wyrośnięte, ciemnozielone. Tylko niektóre mają kłopot z tym wzrostem owoców. Może brakować czegoś mikro..
MENA, moje podobnie wyglądają jak Twoje szklarniowe. Na moje oko są dobrze wypasione
Pozdrawiam, Maciek.
- MENA515
- 500p

- Od: 9 mar 2010, o 09:14
DziękujęSuppa pisze:.
Ale ze względu na te zielone piętki, chyba powinnam im siarczanu potasu poddać prawda?
Za to te gruntowe, chyba za parę dni będę musiała jeszcze podpaść.Bo te krzyżówki z Copią jakoś ciężko do góry idą....
- Maraga

- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Ciekawa jestem co na to powie Ania -Kozula!
Moje "Kozulki" w gruncie są ładniejsze niż te w folii.Tylko zauważyłam,że nr 125(czarna zebra malinowa),nr 133 (malinowa zebra z dzióbkiem i nr 137 (malinowa zebra mix) maja dolne liście zwijające się do góry.Pozostałe wyglądają normalnie.Proszę o pomoc jaka może być tego przyczyna.Zasilane co tydzień pokrzywianką.Czy dodatkowo dać im coś dolistnie.Kupiłam "Substral do pomidorów" ale jeszcze nie używałam.Zaczynają dopiero kwitnąć.
Pozdrawiam Maria.
Moje "Kozulki" w gruncie są ładniejsze niż te w folii.Tylko zauważyłam,że nr 125(czarna zebra malinowa),nr 133 (malinowa zebra z dzióbkiem i nr 137 (malinowa zebra mix) maja dolne liście zwijające się do góry.Pozostałe wyglądają normalnie.Proszę o pomoc jaka może być tego przyczyna.Zasilane co tydzień pokrzywianką.Czy dodatkowo dać im coś dolistnie.Kupiłam "Substral do pomidorów" ale jeszcze nie używałam.Zaczynają dopiero kwitnąć.
Pozdrawiam Maria.
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mena, malinowa zebra z dzióbkiem u Ciebie też nie powtórzyła pasków zeberkowych, u mnie to samo. Na zieloną piętkę to faktycznie przydałby się im potas.
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Asia
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak właśnie. Problem z tym jest taki, że jak pomidor dojrzeje to ta piętka zrobi się żołto- zielona, zólto- pomarańczowa ale nie soczysta tylko sucha , twarda, głąbowata.
- aśka2006
- 500p

- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Pelasia, pomidor z zieloną piętką ma zieloną "górę" pomidora tą od szypułki. Nie tylko miejsce, w którym jest zrośnięta z pomidorem ale również 1/3 - 1/4 pomidora od góry. W środku pomidor jest w tej części zielono-biały.
Aśka
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Asia
- MENA515
- 500p

- Od: 9 mar 2010, o 09:14
A powiedzcie mi jedno- czy zaraza ziemniaka może brać najpierw najmłodsze liście? Bo ja coś dopatrzyłam się na malinówce
. Na najmłodszych dwóch liściach
. Takie zaschnięte brzegi.Na brązowo.
Witajcie mam pytanie do objawów moich pomidorów których nie jestem pewien?
to jest jakieś niedożywienie chyba skoro liście się w górę kierują?
a to jest chyba przelanie ?? a nie jestem pewien i nie wiem czy podlewać czy przesuszyć??
to jest jakieś niedożywienie chyba skoro liście się w górę kierują?
a to jest chyba przelanie ?? a nie jestem pewien i nie wiem czy podlewać czy przesuszyć??Dąbek
- NITKA
- 1000p

- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tego co się tu już naoglądałam domniemam, że to niedobór azotu. Remedium, nasza kochana gnojówka z pokrzywy. 
pozdrawiam, Anita
Przelanie w gruncie ?
Niemożliwe.
Weż garść ziemi spod pomidorów i ściśnij w dłoni. Jak będzie Ci kapać woda między palcami ,to możesz mówić o przelaniu. Powodzi to u Was chyba nie było ?
Pozdrawiam
Niemożliwe.
Weż garść ziemi spod pomidorów i ściśnij w dłoni. Jak będzie Ci kapać woda między palcami ,to możesz mówić o przelaniu. Powodzi to u Was chyba nie było ?
Pozdrawiam
heh nie powodzi nie było;pp Te pomidory są ze szklarni. Te w gruncie rosną jak należy
Czy niedobór potasu powoduje zawijanie pod spód liści od wierzchołka?
Dąbek
- Suppa

- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Skoro poruszony został temat zielonej piętki, czy ciemnozielona góra młodych owoców to już jest piętka i niedobór potasu? Chciałbym tego uniknąć ale nie chcę też sypać siarczanu potasu bez potrzeby.
Mam tak na różnych odmianach np. betalux, koralik, ciliegino a grappolo, marmande, cherokee purple, ale też na innych odmianach tego nie widać, np bohun, Dyno x Orange S. F2
Ale.. przeglądałem zdjecia z zeszłego roku i np. betaluxy rosnące tak dwukolorowo nie miały później piętki podczas dojrzewania.
Kozulo - może wyjaśnisz tę kwestię
A to przykłady (marmande, ciliegino, oraz jednolita krzyżówka Dyno F2):

Uploaded with ImageShack.us
Mam tak na różnych odmianach np. betalux, koralik, ciliegino a grappolo, marmande, cherokee purple, ale też na innych odmianach tego nie widać, np bohun, Dyno x Orange S. F2
Ale.. przeglądałem zdjecia z zeszłego roku i np. betaluxy rosnące tak dwukolorowo nie miały później piętki podczas dojrzewania.
Kozulo - może wyjaśnisz tę kwestię
A to przykłady (marmande, ciliegino, oraz jednolita krzyżówka Dyno F2):

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam, Maciek.
- aśka2006
- 500p

- Od: 18 gru 2007, o 13:23
No to i ja się doczekałam problemów z pomidorami. Opadają mi zawiązki owoców...szczególnie na kozulowym "na przeciery" na dwóch krzakach z 8, na Cherokee Purple i Megagroniastych (dopiero 5 grono wygląda na duże). Gnojówka raz na tydzień no jeden raz florowit....nie mogą utrzymać zawiązków z głodu czy to raczej temperatura??? Folia otwarta na przestrzał całą dobę.
Aśka