Rabatki Konstantego część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 4

Post »

Elsi-kolendrę kupiłam miesiąc temu w "Polanie" w Bronowicach.Jest tam od wiosny do jesieni zewnętrzne stoisko z Krzeszowic,a na nim w cenach półhurtowych pomidory,ogórki wężowe,rzodkiewka i czasem zioła.Mieli w ofercie miętę cytrynowa,ale nie trafiłam na nią jeszcze,niedawno kupiłam imbirową,bazylię fioletową i zieloną o czerwonawych łodygach cynamonową oraz zieloną okrągłolistną-jednoroczne jako,że sezon na pomidory,a bazylia do nich jak znalazł(bazylia jest w domu,nie w ogrodzie),"curry"(prawidłową nazwę i łacińską muszę sprawdzić,ale pachnie indyjsko i pod tą nazwą sprzedawali),szałwię ananasową i kolendrę właśnie.Te dwie ostatnie muszę sprawdzić czy zimują w gruncie czy nie.Sprawdzić czy mają nasiona kolendry i jak mają to wysłać Ci?Zebrać nasiona z rosnącej aktualnie w Podwórkowym?Nie wysiewam,bo sądzę,że gołębie zjedzą jak nie nasiona to siewki,jest ich spore stadko i bardzo rozbestwione.Tak zniknęły w ich dziobach pełne kosmosy,kosmosy siarkowe,cosmodium,wdówka i motylek(wzeszły),ocalała nasturcja,bo nasiona duże i może twarde.
Ewo Evluk-to szczawik od Ciebie,mam go od trzech lat,tyle jestem na Forum.
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

EWCIU no to jesteś z nami tak jak ja bedę mieć 3 lata w pażdzierniku . Różyczka i Monarda ślicznie kwitną a u nas wciąż leje
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Ewuniu. Różyczka piękna i ten dzwonek kropkowany...takiego nie mam, ale to nic może spotkam. ;:108 . Fajne pomysły można od ciebie odgapić..tak myślę he, he. Choćby te lampiony, fajnie wyglądają. ;:138 . Ja na razie w domu, czekam na poprawę pogody. O dziwo od trzech dni nie widziałam słonka, a właśnie się pokazało. :heja . Jest więc nadzieja że niebawem znów wybędę na działkę. :tan
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Kupiłaś "curry"? :shock: Masz może zdjęcie? Strasznie jestem ciekawa, jak to może wyglądać.
Ale pewnie zimuje w domu :roll:
Jestem pełna podziwu dla Twoich dokonań w "Podwórkowym"! ;:180 Tyle wszelakich kwiatów i ciekawych roslin zgromadziłaś, a rosną pięknie, jak na zamówienie! ;:63
Bardzo podobaja mi sie fioletowe pysznogłówki :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu - szaleństwo zakupowe :)
Chociaż tych ziół to ci szczerze zazdroszczę ...
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie.
Jadziu-u nas już nie leje,a popaduje przelotnie,wtedy intensywnie i zdecydowanie krótko.Trzeba przyznać,że skrapia nas tak raz na godzinę i w dowolnej porze dnia,na dodatek lokalnie,z tramwaju widzisz,że pada,chodnik mokry,wysiadasz a na tym przystanku suchutko.
Zeniu-dzwonek kupiony jako rozsada w Polanie na Basztowej,żałuję,że tylko jeden,jako kępa wyglądałby lepiej,podobno łatwo się rozrasta.Musi być z Polanowskich nasion,tam innej rozsady nie ma.
Chatte-zrobię zdjęcie ziółka na dniach,pachnie indyjsko.Pewnie w gruncie nie zimuje i pewnie nie uda się przechować.Zielony szczawik trzymałam w piwnicy(stała temperatura plus 10) w doniczce z ziemią tak samo jak to robię już trzy zimy z fioletowym,a podobno trzeba go wyjąć z doniczki,wyłuskać,wysuszyć i trzymać w papierowej torebce.Fioletowy przezimował jak zawsze dobrze,a zielonego nie ma.
Pysznogłówki są bardzo urodziwe,ciekawa jestem różowych,bo jeszcze się nie rozwinęły.
Miiriam-nigdy nie wiesz co oprócz pomidorów tam trafisz.Wszystkie zioła mają po 4 zł za doniczkę.
Na praktyce wokół dworu zebrałam stokrotki na zupę stokrotkową wedle Witolda Czuksanowa(przepis podaje w książce "Zapytaj ogrodnika").Potrzebne jeszcze i liście stokrotek,a tam świeżo po koszeniu i nie było.
Obrazek
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Ewo , u mnie różowa pysznogłówka kwitnie ale biała zbiera się.
Będzie miała bardzo dużo ale drobnych kwiatów.
Jak smakowała stokrotkowa zupa :?:
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Żółwik śliczny, taki słodki.
Gdzieś czytałam ,że jest roślina, która pachnie jak curry i pod taką nazwą sprzedawana, ale jak się nazywa, zabij mnie, nie pamiętam :oops:
Mogłoby już przestać padać, chwasty rosną jak na drożdżach, trzeba plewić.
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewo żółwik lawendowy ale miły podoba mi się motyw lawendowy na przedmiotach.Kiedyś w Katowicach widziałam filiżanki w lawendę jedna kosztowała 60zł ,a ja musze mieć dwie i nie kupiłam bo szkoda kasy.Tyle ziół kupiłaś, ja też mam kilka sadzonek i używam świeżych sezonowo do potraw. Tyle ich wymieniłaś że byłam zdziwiona że takie są. Ja mam miętę zwykłą ,miętę o żółtozielonych listkach nie znam nazwy, melisę cytrynową, oregano,tymianek ,szałwię o żółtych liściach, magi do rosołku, lawendę i pysznogłówkę białą,czerwoną i teraz kupiłam rożową albo fioletową już nie pamiętam.a miałam jeszcze ogórecznik to mi go mszyce oblazły i poszedł na śmietnik- te paskudy :;230
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

EwkaEs pisze: Obrazek
Ewo - ptaszek faktycznie łudząco podobny ;:138
A ja chciałam Ci powiedzieć, że zakwitły pierwsze białe kosmosy. Nie są co prawda pełne - ale za to naprawdę białe :heja bardzo się z nich cieszę. Dwa mam na balkonie i myślałam, że te będą pierwsze. Ale działkowe je wyprzedziły :lol:
Zapraszam do mnie, wstawiłam zdjęcie!
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Aha! Trzeba przesuszyć i tak dotrzymać do wiosny. Mój piaseczek wysechł szybko, więc całą zimę zielony szczawik miał bardzo sucho! Ale ... czerwony też :roll: A ona zyją :D
Nieodgadnione są zachowania roslin :lol:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rabatki skąpane w deszczu,straszna zlewa od nocy i nie chce przestać. Zmokłam nawet robiąc zdjęcia wczorajszym nabytkom stojącym na zewnętrznym parapecie.Są w doniczkach,muszą wytrzymać do jutra.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Chatte-może w końcu i u Ciebie się rozpadało?
Ambo-może złożyć zażalenie w Centrali Nasiennej?
Eukomis-u mnie tez ogórecznika oblazły czarne mszyce.
Teresat-jeszcze nazwy pachnącego curry ziółka nie znalazłam,ale też mało miałam na to czasu,bo praktyki,problemy,a najgorszy dojazd miejską komunikacją.Na dodatek opady przelotne przeszły w ciągłe i uporczywe oraz zwiększyła się intensywność dżdżu.A zmokłemu chłodniej.
Olu O.-stokrotkowa w smaku trochę grzybowa,trochę kminkowa i lekko słodka od kwiatków.
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczności to czerwone ;:138
Co to jest?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresat-jest to penstemon bródkowy(penstemon barbatus )Red,bylina.Mam nadzieje,że wraz z nachyłkiem wytrzymają w Podwórkowym.
Penstemony są również różowe(Rose Red),fioletowe(Violet) i niebieskie(Pinacolada "Blue"),mogą wymarzać nawet przykryte,prawdopodobnie dadzą się wykopane przechować w piwnicy. Obrazek
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poczytałam o nim w necie, preferuje stanowiska słoneczne, ale z wieloma bylinami tak jest a później w cieniu mają się bardzo dobrze a nawet lepiej :)
Na pewno będzie mu u Ciebie dobrze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”