Zrobiłem małe zestawienie moich siewek jeżówek

Po prawej na górze to najciemniejsza siewka, pędy ma również ciemno-purpurowe. Pod nią pośrodku jest siewka o płatkach z białymi przebarwieniami, taka trochę variegata ale tylko kwiaty są w takie plamy. W środku po prawej jest biało-kremowo-zielona siewka. W dolnym rzędzie pierwsza z prawej to zielono-kremowa siewka, ona ma płatki z 3 ząbkami na końcach - dla porównania ta jasna nad nią ma tylko po 2 ząbki na płatkach, obie mają płatki wywinięte do góry.
Jak widać każda siewka jest w innym odcieniu, ma inne płatki, różnią się też zabarwieniem pędów. Musiałbym je trochę porozdzielać i rozmnożyć te o najciekawszych cechach (jak ta w białe plamy) żeby uzyskać większe skupiska jednej odmiany, wtedy różnice byłyby tez łatwo zauważalne.
A to mój nowy nabytek:

Już od dłuższego czasu planowałem zakup konwalii majowej w odmianie. Koniecznie chciałem jakąś pstrolistną, znalazłem cienisty zakątek ogrodu, gdzie mógłbym ja posadzić i kupiłem odmianę 'Polish Beauty'. Szczerze mówiąc to na żywo wygląda dużo ładniej niż na zdjęciach. Przed zakupem oglądałem zdjęcia na necie i bardzo mi się podobała ale jak zobaczyłem ją na żywo w przesyłce do mnie to zaskoczyła mnie wyglądem, prezentuje się na żywo dużo ładniej