Moja różanka - rok 2011 - Gosia.

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Re: Moja różanka - rok 2011 - Gosia.

Post »

Gosiu, Ty się ciesz, że podlewasz wodą ze studni, ja od paru dni mogę pomarzyć o podlewaniu wieczorem, bo w kranach ciśnienie żadne - wszyscy podlewają i nawet, żeby nalać wodę do czajnika i sobie herbatę zrobić trzeba ćwiczyć cierpliwość, by się doczekać :?

Pokaż swój nowy wypasiony krzaczek Muttertag ;:224
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu - a ja nawet myślałam by przejść na wodę miejską. Zapomniałam się zapytać kiedy jadą po róże do Holandii - może będą jakieś angielki.
Fortuna - kołem się toczy - krzaczek ładny:

Obrazek

Biały Muttertag:

Obrazek

Dopiero zaczął kwitnąć - a kwiatów ma bardzo dużo. Teraz tylko kupić duże dwie donice.
Awatar użytkownika
Jurek_9
200p
200p
Od: 10 lip 2008, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Byliśmy w szkółce - mają przywieźć róże wielkokwiatowe z Holandii
Jak przyjadą, to daj znać co przywieźli ... :wink:

:wit
Pozdrawiam - Jurek
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Gosiu ja też czekam na wieści :wink:
a moje Grafiny dwa w słońcu pełnym :?
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurku - jak będę coś wiedziała to dam znać.
Grzesiu - ciemno czerwone róże zawsze staram się sadzić w lekkim cieniu - przy dużym słońcu zwykle są one palone. Niestety u mnie Piano na pełnym słońcu, a Pink Piano w cieniu.
Zdjęcia na dziś:
udało mi się dokładnie zidentyfikować róże - ta mchówka to Salet, a nie Tricolore - ta druga ma małe pąki:

Obrazek

Mery Rose - ciągle mnie zachwyca

Obrazek

Louise Odier - i ta na ścianie i ta w ogrodzie. A jak obie pachną.

Obrazek Obrazek

Heritage - na szczęście nie powtórzyła tamtych kwiatów, widocznie były jakoś uszkodzone.

Obrazek

Golden Celebration - nie rozumiem dlaczego wszyscy tak kochają Grahama, ta żółta róża też jest wyjątkowa.

Obrazek

Multiflora moja ;:167

Obrazek

Queen of the Musks

Obrazek

Kolejna angielka - Constance Spry

Obrazek

Pierre Oger.

Obrazek

Zmniejszam ilość zdjęć w swoim wątku, po prostu jest tyle wątków różanych że każdy sobie poradzi.
Jak ktoś chce coś od Sipa - to zamawiam pod koniec czerwca - zależy mi na nowych angielkach - w razie czego PW.
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Rzeczywiście szybko startują Twoje róże, u mnie nie licząc rugos, dopiero trzy odmiany kwitną (Rose de Resht, Bukavu i Heidi Klum Rose).
Gosiu, jak przetrwała zimę Constance Spry, jak oceniasz jej zapach, czy polecasz ją na pergolę nad furtkę do lasu, półcień, od 14 słońce? Musiałaby mieć ok. 3 m. wys. i nie za sztywne pędy, aby dobrze leżała na pergoli, kwitnie raz, więc chociaż zapach musi być konkretny. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jarko - nie wiem - dla mnie to normalny termin kwitnienia róż - zawsze tak to wygląda.
Co do Constance Spry - zapach mirry czyli nie jest owocowy - słodki, w sumie nie lubię takiego zapachu ale tej róży wybaczam za jej kwiaty. Co do pędów - są elastyczne i można je dobrze układać na pergoli, jest mocno kolczasta. U mnie już jakiś czas rośnie, a wysokość to około 200 cm i na razie nie ma szans na większe pędy. U mnie ma duże słońce i dobrze sobie radzi, nie wiem jak będzie rosła w cieniu i jeszcze jedno - w zimie zmarzło może 5 cm górnych pędów ale moja róża rośnie przy budynku i jest całkowicie osłonięta, w zimie miała tylko mały kopczyk. Możesz też podpytać się Ewy - Gloiradei ona ma większą i chyba starszą Constance. A może pomyślałbyś o Louise Odier? Jest wytrzymała, powtarza kwitnienie, mocno i przyjemnie pachnie i ma pędy do 250 cm.
Tak wygląda i kwitnie moja Constance Spry

Obrazek

Reszta róż - dziś zakwitły:
Baronesse

Obrazek

Cottage Rose:

Obrazek
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Dzięki Gosiu. Zastanowię się, Luis odpada bo miejsce sprzyja plamistości.
Nie wiem, czy to zasługa fantastycznego zdjęcia z efektami (niesamowita świetlistość i przejrzystość,wykonanie pod słońce)), czy też rzeczywisty wygląd kwiatu Cottage Rose. Efekt niesamowity, do konkursu.
Reflektuję na co nie co za górami, bo jest co wybrać, daj znać.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnóstwo róż Ci juz kwitnie! I widzę, że multoflora rośnie jak na drożdżach :D
Kurczę, nie wiedziałam, że Astrid Grafin lepiej rosnie w półcieniu i ... właśnie jesienia ja przesadziłam z cienia w słońce :roll: Chyba będę przesadzać jeszcze raz, o ile znajdę jeszcze jakiś półcień ...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Pięknie kwitną Twoje róże, już sobie wyobrazam jak nieziemsko muszą pachnieć :roll:
Multiflora bardzo urocza gdy zakwitnie, u mnie niestety często przemarza i już nici z kwiatów. A na jakiej jeszcze szczepi się róże? Wymarzła mi taki jedna pienna ale pień wypuścił gałązki i zakwitła teraz ta "nowa" róża. Jest bardzo ładna, ma dość duze różowe płatki i żółty środek. Zostawię ją w ogrodzie. Wiesz jaka to może być odmiana?
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

A ja tak omijałam w zamówieniach Multiflorę ;:14
Gosiu u Ciebie chyba jest ten gaz łupkowy skoro tak szybko i ładnie zakwita.Podgrzewa je od dołu :D Nie przyznawaj się ekipie szukającej u Was gazu ;:108
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

lemka77 pisze:Pięknie kwitną Twoje róże, już sobie wyobrazam jak nieziemsko muszą pachnieć :roll:
Multiflora bardzo urocza gdy zakwitnie, u mnie niestety często przemarza i już nici z kwiatów. A na jakiej jeszcze szczepi się róże? Wymarzła mi taki jedna pienna ale pień wypuścił gałązki i zakwitła teraz ta "nowa" róża. Jest bardzo ładna, ma dość duze różowe płatki i żółty środek. Zostawię ją w ogrodzie. Wiesz jaka to może być odmiana?
Zapewne canina, gatunek botaniczny.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jarko - tu zdjęcie z rana - lampa błyskowa i zdjęcia pod światło wydobywają to czego brakuje tej odmianie - jest taka trochę wyblakła ale w rzeczywistości płatki w środku są ciemniejsze, a na zewnątrz jaśniejsze.

Obrazek

Chatte - nie musisz od razu przesadzać ale może masz jakiś kwiat w doniczce lub możliwość podsadzenia jej powojnikiem. wystarczy ją lekko osłonić na kilka godzin.
Lemka77 - najwięcej pachnie multiflora i Louise Odier. Szczepić powinni na caninie czyli tej zwykłej róży która zwykle rośnie gdzieś na nieużytkach - jest ładna ale rozrasta się dość mocno i tworzy duże krzewy. Musisz zostawić jej dużo miejsca.
Olu - poczekaj i do Ciebie dotrą z badaniami - mają sprawdzić całą Wlkp. Już teraz docierają głosy że ludzie ich nie wpuszczają bo nie wiadomo co będzie z odszkodowaniami - mają jeździć z dużymi samochodami. Na razie w R-cy rośnie ilość sklepów spożywczych - około 15 na małą miejscowość - i liczba róż w moim ogrodzie. To taka moja dygresja w kierunku głupoty, szkoda że nikt tu nie pomyślał o porządnym sklepie ogrodniczym - coś w typie Yucci.
Kilka fotek z ogrodu:
rzut okiem
Obrazek

Miłość mojej mamy - Baronesse

Obrazek

Moja miłość - Artemis ;:167

Obrazek

Augusta Luise w pietruszce

Obrazek

Gartentraume

Obrazek

Dzielna mała czeszka Salet z jednym kwiatkiem, a ma jeszcze ich 5.

Obrazek
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59

Post »

Gosiu , możesz powiedzieć w jakiej cenie są historyczne i angielki u Sipa, nie mogę znależć cennika, pozdrawiam Marysia
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - cena róż u Sipa jest na jego pierwszej stronie - na samym dole w tabelce. Ceny są podane w koronach czeskich - najdroższe są róże chyba okrywowe, najtańsze historyczne. Angielskie kosztują 155 koron, historyczne 52 korony.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”