Agapant(Agapanthus) -uprawa,zimowanie,problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Agapant - kłącze

Post »

Cudna a zarazem kapryśna...
Moje coś za wcześnie wystartowały...szczególnie niebieska

Obrazek
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Agapant - bulwy

Post »

magenta pisze:E-geniu, Wandziu
Jeśli rosną wam w gruncie, to o co chodzi z ta ciasnotą w donicy? Przecież w glebie im nie ciasno ;:131
Ja na jesieni połączyłam kłącza w jednej donicy i zacznę nawozić od lutego, ciekawe jak będzie w tym roku, zimują w chłodnym miejscu i mało oświetlonym.
Szczytnica czym Pan je nawozi?
Jak podlewa się skrzynki z pelargoniami to przy okazji skorzystają inne rośliny. Na razie nie narzekają.
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

U nas agapant ma liście dwa razy większe, ale się tym nie martwię. Jednak w marcu-kwietniu zaczynam podlewanie nawozem i podsypuję mu nawozu na kwitnienie. W zeszłym roku miał w ten sposób około 10 kwiatów. Do agapanta trzeba mieć cierpliwość. Ja go po lecie zasuszam, a potem zaczynam stopniowo podlewać. Całą zimę jest w nieogrzewanej piwnicy z okienkiem. Jeden raz nie zakwitł tylko i to prawdopodobnie, dlatego że nie został właśnie na wiosnę dokarmiony... A doniczka ta sama już chyba od czterech lat;)

Pozdrawiam Iwona
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
jolik2000
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 mar 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hej, jestem tu świeżynka ;:180
zerkałam jednak na wasze perypetie z agapantami już w ubiegłym roku, kiedy to w osiedlowej kwiacarni kupiłam dwa przekwitające już "okazy" za atrakcyjną cenę. postały trochę u mnie na tarasie

Obrazek

na jesień przeniosłam je do lekko ogrzewanego garażu i postawiłam niedaleko okna. nie podlewałam. liście uschły, a kwiaty zapadły w sen zimowy. z początkiem marca zaczęły wypuszczać nieśmiało listki, więc zaczęłam je podlewać. mam nadzieję, że skoro w poprzednim roku kwitły, to i w tym roku u mnie niegorzej się spiszą
Sonkas
100p
100p
Od: 16 gru 2012, o 06:23

Post »

zakwitną, ja moje trzymam zimą w kotłowni, wynoszę w marcu po maju po przymrozkach, kwitną corocznie, Obrazek
pozdrawiam Krysia
Ogród w budowie nieustającej ,pozdrawiam Krysia
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Ja moje Agapanty dopiero dostanę. Czy mają szansę zakwitnąć jeszcze w tym sezonie gdy ich kłącza posadzę dopiero w kwietniu..?
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Alinko, to zależy jakie kłącza dostaniesz.Jeśli trafią Ci się dorodne, rozrośnięte to możesz liczyć na kwitnienie.Podam Ci taki przykład: w ubiegłym roku kupiłam w markecie 3 szt dwie z nich wydały po jednym kwiatostanie a jeden-maluszek tylko listeczki wypuścił.Kwietniowy termin sadzenia -moim zdaniem- jest optymalnym do ich wysadzania ,to nasze są zbyt pośpieszne :D
Serdecznie pozdrawiam Danuta
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Krysiu, Twoje agapanty są cuuudne ;:63 Ja moje kłącze włożyłam posadziłam 3 lata temu. Co roku ma ładne liście, nawet wypuszcza nowe, ale nigdy nie uraczył mnie kwiatkiem. Przeczytałam o gagatku wszystko, wszystko mu to zapewniłam i dałam mu szansę - to jego ostatni rok wkurzania mnie :evil: A potem sie zobaczy
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Lorrie, nie nastawiaj się na kwitnienie. Raczej nie planuj Agapanta w pierwszych dwóch latach jako gwiazdy tarasu ;-).
Ten wątek jest pełen lamentów o niekwitnącym Agapancie w pierwszych latach, choć jak widać po dwostr, to nie musi być reguła.
Z agapantem jest podobnie jak z magnolią - nie kupisz kwitnącej to prawdopodobnie długo poczekasz na kwiat.

Ja sam dwa agapanty (biały i niebieski) i mimo moich starań (ciasne doniczki) to rokrocznie tylko się rozrastają.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Dzięki za to info. Więc. Dostaną drugoplanową albo i trzecioplanową rolę :)
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

....jak zapełni się doniczka to wtedy można się spodziewać kwiatów. Szybciej zakwita niebieski, białemu nie spieszy się.
Ostatnio przeczytałem....żeby obficie kwitł nie trzeba zasuszać tylko powinien mieć całą zimę zielone liście i stać w widnym chłodnym miejscu. :(
karlor
200p
200p
Od: 13 lis 2010, o 19:11

Post »

Nie musi mieć zielonych liści w okresie spoczynku, żeby zakwitł. Ja kupiłem kiedyś zasuszone kłącze i zakwitł w sezonie :-D
Pozdrawiam Bogdan
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadza się......też liście zasuszam i kwitnie ale tu chodzi o obfite kwitnienie a one raczej nie rozpieszczają ilością kwiatów.
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

A mój stał w chłodnym pokoju przy oknie, ładne zielone listki wypuszczał a dziś zauważyłam
Obrazek
Coś w tym jest że korzenie muszą bardzo się rozrosnąć, u mojego zapełniły konkretnie doniczkę, choć roślina nie jest duża...zakwitnie :tan
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

U mnie na razie same liście ale jestem spokojniejsza-ostatnio trochę podniosły się.
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam Danuta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”