Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Minął kolejny ciepły dzień. Jeśli pogoda się utrzyma, to wiosna wybuchnie wielką eksplozją kolorów i kształtów. Będzie cudnie. Już teraz jest fajnie, ale to co nas czeka niebawem to najpiękniejszy spektakl Matki Natury.

Grażynko, Andrzejku - pierwiosnek jest prawie pełny. Kwitnie u mnie po raz pierwszy. Jestem nim oczarowana. Nie wiem skąd go mam. Sądziłam, że z forumowej wymiany. Może ktoś się przyzna do niego :wink: Jeśli nie to może kupiłam na targach...

Miło, że się odezwałeś Edwardzie. Cieszę się, że zaglądasz do mnie. 25 letnia róża - brzmi poważnie. Jest piękna! Będę pamiętała o Twojej małomówności :wink:

Oj tak...Aguś! Zima była wyjątkowo długa, mroźna i ze śniegiem ( na szczęście). Każdy jeden kwiatek to powód do radości. z roku na rok wiosna u mnie coraz bardziej kolorowa. To zasługa Forum. Mam coraz więcej roślin, sadzę wczesne odmiany, większość się rozrasta. Uwielbiam ten czas, gdy każdy dzień przynosi kolejne roślinne niespodzianki. Czasem wystarczy kilka godzin i pączka rozwija się kwiat. Cuda, istne cuda.

Dzięki, że zajrzałaś Sylwano. A ja się zgadzam z Tobą :D Żeby tylko pogoda sprzyjała...

Dziękuję Krysiu! Uwielbiam pierwiosnki i mam ich całkiem sporo - najróżniejszych. Ten jest nowy i bardzo słodki.

Zawilce gajowe pięknie się rozrosły w ciągu 2 lat. Mam 4 odmiany i pewnie zapoluję na kolejne.
Obrazek

Mój nowy nabytek - bletilla. To już drugie podejście do tego storczyka. Może tym razem mi się uda :roll:
Obrazek

Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ Ty masz Izo bajecznie! Od razu pozazdrościłam Ci zawilców. Oczywiście pozytywnie :). Akurat dziś mój kolega z pracy pokazywał mi fotkę z tymi pięknymi kwiatkami żebym odgadła jak się nazywają. Taki przypadek. Na szczęście wiedziałam :P. Na zdjęciu był niekończący się łan tych kwiatuszków. A zdjęcie zostało wykonane w lasku prawie w centrum Poznania.

Skalniaczek z pierwszego zdjęcia bardzo mi się podoba. Ma takie subtelne barwy. Muszę się wreszcie wziąć za siebie i stworzyć własny :).
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ogródek szaleje :D Mówisz, że to drugie podejście do bletilli-co stało się z pierwszą? Pytam może obcesowo, ale chciałabym to mieć w ogrodzie, a klimat u nas podobny. Pogoda wreszcie ladna, można robić porządki. Na razie przycięłam róze i porządkuję rabaty.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p
Od: 20 lut 2011, o 13:06

Post »

Zazdroszczę Ci Izo tych pięknych sasanek.U siebie miałam dwie i obie zdechły,nie wiem dlaczego.Chyba się skuszę się nie po raz drugi. :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś na widok fotek Twoich kwiatuszków aż buźka się śmieje :D Wspaniała kwintesencja wiosny. Sasanki uwielbiam, a u Ciebie cudownie prezentują się wśród kamolców :D Zawilce przepiękne ogromne kępy....jestem bardzo ciekawa jakie masz odmiany :D :D
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Piękne sasanki ;:108
Ja mam nowe nabytki więc są malutkie ale mam nadzieję ,że w przyszłym roku chociaż w części będą takie ładne i duże jak Twoje .
Ogród w kolorach wygląda zachwycająco ;:138
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witaj Izo Oglądam zdjęcia i widzę,że dużo wiecej kwiatów kwitnie u Ciebie czyli wiosna bardziej rozgościła sie niż u nas.
Wreszcie dziś posadziłam te nasze cebulki lilii - sporo sie naczekały ale juz mogą sobie rosnąć.
Te cebulki jak sama wiesz były rożnej wielkości ale większość raczej niezbyt duża.
Moczyłam je w magicznej miksturze, którą w ub roku stosowałam do cebulek mieczyków.
cebule zrobiły się jędrne, dorodne aż oczy ze zdumienia przecierałam ...
W instrukcji nie było napisane,ze tylko cebule mieczyków więc powinno zadziałać na plus.
Moczyłam w poprzednim sezonie krokosmie i coś jeszcze ale nie pamiętam.
Pisałam o tym w swym wątku ale abyś nie traciła czasu na szukanie zacytuję u Ciebie

?Można użyć stymulatorów wzrostu, które przyczyniają się do szybszego kwitnienia i większego przyrostu masy cebul.
Dobry wynik zapewnia moczenie cebulek w roztworze siarczanu miedzi (5 g na 1 litr ciepłej wody) z nadmanganianem potasu (1 g na 1 litr wody).
Oczyszczone cebulki należy moczyć w roztworze do 9 godzin.?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Izo ja chcę tylko dodać, że ten zielono biały kwiatek kwitnący na biało, o który pytałą nezka, to GESIÓWKA MACEDOŃSKA. Widzę, że u ciebie jest na razie pojedynczy. Ja mam tę gęsiówkę już kilka lat. Tworzy ona bardzo płaski dywanik. Jest w kwitnieniu raczej niepozorna, ale te jej rozetki wyglądają bardzo ładnie, gdy roślinka się już zdąży rozrosnąć.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam wszystkich cieplutko!
Pogoda taka, że nie wiadomo czy szykować święta czy działać na działce. Chyba nie ja jedna jestem tak "rozdarta". Poprzychodziły rośliny i muszę je posadzić. Szczególnie te kopane z gruntu. A wiadomo jak to przy sadzeniu - coś trzeba wypielić, coś przesadzić i tak schodzi :roll:

Eluś - zawilce są słodkie i nie wymagające. U nas też są lasy pełne zawilców. Uwielbiam ten widok! Jak będziesz robiła skalniak to mogę Ci podesłać kilka roślinek.

Ewuś - na bletillę skusiłam się zaraz na początku swojej działalności ogródkowej. Niestety "zamordowałam" ją. Nie przeżyła zimy w zimnej altance :oops: Teraz wiem już ciut więcej, mam trochę więcej doświadczenia, no i jeszcze ta cena ( prawie dwa razy niższa niż kilka lat temu), więc spróbuję raz jeszcze. Może teraz będzie sukces. Do ciemierników też miałam 2 podejścia - teraz nawet własne siewki mam.

Basiu - sasanki lubią słońce i wodę. Dużo zależy od miejsca i podłoża. Te na skalniaku rosną ładnie, a w innym miejscu ledwo je widać. A próbować zawsze warto. To niezbyt drogi, a efektowny kwiatek.

Agness - dziękuję! Domyślam się, że uwielbiasz sasanki - masz ich całkiem sporo. Moje zawilce to zawilce gajowe. Ten biały to gatunek, drugi to "Rosea". Wkrótce zakwitną "Green Finger" i bladożółte NN.

Ula - sasanki dość szybko się rozrastają jak maja sprzyjające warunki. Już w przyszłym roku zobaczysz dwa razy tyle kwiatów, albo trzy razy tyle :)

Wielkie dzięki Krysiu za ten przepis. Magiczna mikstura może zdziałać cuda. Pewnie Asahi SL działa na podobnej zasadzie i może ma nawet podobny skład. Przy okazji sprawdzę to. A wiesz, że ja wczoraj też posadziłam swoje lilie. Naczekały się to fakt. Przy okazji rozważań o zawilcach to przypomniało mi się, że obiecałaś mi takie mocno żółte. A wiosna wręcz szaleje. Jeśli wierzyć prognozom to możemy spodziewać się bardzo wysokich temperatur na Święta. To nie jest dobre dla młodych roślin.

Dziękuję Wando! No właśnie Macedońska! To młoda roślinka - w zeszłym roku dostałam kawałek od JackaP. U Ciebie musi to wyglądać ślicznie. Mam też kilka innych gęsiówek, ale ta jest chyba najładniejsza.

Obrazek - zawilce blanda - z dwóch opakowań zakwitły 3 kwiatki :roll:
Obrazek, Obrazek, Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57

Post »

Och, Izo, dziękuję, to kusząca propozycja :tan . Może do jesieni się wyrobię :lol: .
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Znalazłam dopiero Twój nowy wątek Izuniu. Mam spore zaległości z braku czasu, a u Ciebie co strona to piękniej i ciekawiej się czyta. Piękny ogródek, a w nim taka różnorodność roślin. Jak większość masz też sporo kamienie, u nas ich mało w ogródkach. Ja na obwódki zdobyłam trochę drogowych. One są mniej atrakcyjne. Sadzenie lilii to mnie też jeszcze czeka, ten sam powód gdzie posądzić tym bardziej, że u mnie niszczą nornice wiec wiele miejsc odpada. Zobaczyłam, że masz Biedronkowe zakupy, a mnie się zapomniało o niej ostatnio. W OBI tylko lilie wpadają mi do koszyka. Dziękuję za rozpoznanie w moim watku.
Wesołych Świat
;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

tu.ja pisze: Miiriam w Biedronce też mi się zdarza kupować rośliny. U Ciebie nie ma rojników? Czy po prostu nie ma ciekawych. Pamiętam z zeszłego roku Twoją kolekcję rojników. Jak masz dużo przyrostów to z chęcią przygarnę jakieś. Nasionka ranników masz u mnie jak w banku. A w przyszłym roku może nawet całe ranniki.
Witaj :)
dopiero dziś przeczytałam twoja odpowiedź .. oczywiście, że podeślę ci rojniki - mam ich już dość dużo - postaram się podesłać wszystkie odmiany - chociaż nie będą w wielkich ilościach - podaj mi tylko na pw. namiary - wyślę po świętach :)

4 odmiany zawilca gajowego ??? Pokaż proszę ... jak mam tylko 1 ( u mnie rosną dziko .. same ) - widziałam jeszcze żółte - ale inne ? ???
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Iza, Ty to masz dobrą rękę do kwiatów ;:138 wszystko pieknie Ci rośnie, wzorcowo wręcz. Każde zdjęcie mozna dodać do katalogu kwiatów ;:108
nie ma cherlawców, niedojdek i innych nieudaczników tak jak u mnie. Podoba się roslinkom u Ciebie i doskonale o nie dbasz :P
Więc nie bedę chwalic każdej z osobna bo wszystko śliczne, a skalniaczek nabrał ślicznych kolorków.
Udanego dnia ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izo zawilce żółte powiadasz ... aha czyli trzeba "skubnąć " na 2 działki bo z ubiegłego skubnięcia zakwitły tylko 2 żółte a reszta białe.
Zaplanuje mały rajdzik rowerowy po świętach i będą zawilce.
Dylemat z racji pogody mam taki sam ... działka czy przygotowania do świąt ale wygrywają święta.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izo nie tylko Ty masz dylemat czemu bardziej się poświęcić, ogrodowi czy świętom.
Ja zdecydowanie wybieram ogród a święta jakoś tak mimochodem......
Przecież w tak piękną pogodę nie będę siedzieć w domu a jak się rozpada to na ogrodzie, prawda......? :wink: :lol:
A święta to tylko przecież dwa dni.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”