Moje fiołki i inne parapetowe kwiatuchy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje fiołki i inne parapetowe kwiatuchy

Post »

Nie ma za co :wink: Też się musiałam nagłowić przy moim pierwszym storczyku, jest kilka metod podlewania, akurat ta mi najbardziej odpowiada. Z innych moich obserwacji: jak storczyk przekwitnie, radzę go wyciągnąć z doniczki i zajrzeć w korzonki - czasem nic się nie dzieje, ale zdarza się, że roślina nagle zaczyna marnieć, a przyczyny nie widać. W korzeniach bardzo często można znaleźć gąbkę wepchniętą głęboko, tuż pod samą rośliną :evil: Ona nasiąka wodą przy podlewaniu, a potem korzenie nie mogą do końca wyschnąć i zaczynają gnić. W ten sposób straciłam już jedną roślinę ;:145 Sprawdź też jak długo po podlaniu utrzymuje się wilgoć w doniczce - jeśli zbyt długo, zrób po bokach doniczki dodatkowe dziurki, to pomaga. Ja swoich storczyków nie trzymam w dodatkowych osłonkach właśnie z tego powodu (podłoże nie chciało wysychać), ale nie zawsze jest to konieczne, sporo osób trzyma je w osłonkach i nic się złego nie dzieje. To tyle, jeśli chodzi o moje obserwacje :wink: Jeszcze raz życzę powodzenia i z niecierpliwością czekam na zdjęcia ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Natalko nigdy nie przepadałam za storczykami, bo wole inne, normalne kwiaty.Alle dostałam w prezencie i nie chce go zmarnować.Ładniusi jest, ale taki wąsaty. A wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A co robić, jak przekwitnie?
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Śliczny, bardzo oryginalny ;:oj Jak przekwitnie to ten łysy pęd możesz albo zostawić albo obciąć (ja tak zrobiłam ze szczególnie długimi), jak wolisz. Czasem storczyk sam zasusza pęd i problem z głowy. Jeśli nie, i będziesz chciała go obciąć zrób to nad pierwszym oczkiem (taka jakby łuska) i zasyp rankę węglem lekarskim, zapobiega on zakażeniom. Czasem storczyk zakwita jeszcze na starym pędzie, wtedy jednak widać, że się on wydłuża. Czasem też na pędach po zgubieniu kwiatów wyrastają keiki (małe storczyki), właśnie na tych oczkach. Z tego co wiem są nawet specjalne preparaty do pobudzania oczek właśnie w tym celu. Więc jeśli pęd będzie nadal zielony poobserwuj go, czy coś się nie dzieje. Możesz też po prostu zostawić gałązki jeśli ci nie przeszkadzają. Co do reszty pielęgnacji nic się nie zmienia, roślina będzie rosła nadal, może się też zdarzyć że nie zakwitnie przez dłuższy czas - będzie odpoczywać po tych wszystkich hormonach którymi ją naszpikowano i raczej inwestować w korzenie i liście
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
agnieszka_
1000p
1000p
Od: 21 gru 2012, o 18:54

Post »

:wit
Pięknego storczyka dostałaś . Powodzenia , niech zdrowo rośnie i kwitnie .
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki :lol: daję mu wolną rękę. Niech się aklimatyzuje do nowych warunków. Obserwuję go ,ale nie przesadzam z pochwałami,żeby nie zapeszyć. niech sobie kwitnie ;:138
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Słusznie ;:108 Storczyki są roślinami które lubią żeby lekko o nich zapomnieć. Zyt dużo uwagi nie robi im dobrze :wink:
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Popieram zalecenia Natali ,Ja uśmierciłem wszystkie moje storczyki -jakieś ścierwo wdało się w korzenie .Chyba podstawa to dużo ;:3 -morderca Storczyków . ;:145
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Olku ;:108 one nie lubią ostrego słońca, ale rozproszone światło.Chyba tylko pelargonie kochają słońce.Zobaczymy jak mu u mnie będzie .Czas pokaże. Powiem szczerze,że bałam się storczyków, że są trudne w hodowli .Na razie jest dobrze .Już ma 10 dni i ;:173 jeszcze żyje.
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Teorii o chowaniu storczyków jest dużo .Niedawno byłem u znajomego ,ma kilka storczyków ,wszystkie stoją na południowym parapecie ,nie mogłem uwierzyć jak pięknie rosną ;:oj ,przedłużone pędy kwiatowe całe obsypane wielkimi pąkami . Jak ma rosnąć i kwitnąć to rośnie .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olku u mnie stoi na parapecie od strony zachodniej. Dzisiaj zauważyłem ,że paki robią się coraz większe czyli będą następne kwiaty.Wow jestem pod wrażeniem :roll:
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Niby zawsze piszą że storczyki (a konkretnie phalenopsisy) lubią półcień ale to nie do końca jest prawda :roll: Większość moich też stoi na zachodnim parapecie, 2 zarażone przędziorem od południa, ale jakieś 1,5m od okna, więc słońce ich nie przypali. Ale miałam okazję widzieć już wspaniałego storczyka, całego w kwiatach który stał na parapecie pd-wsch, z tym, że to był parter, więc nie grzało aż tak mocno jak na piętrze. Różne cuda się zdarzają :roll:
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalio, kwiaty nie mówią i musimy sami obserwować czy im dobrze czy tez źle na danym miejscu. A cuda, jak piszesz, faktycznie się zdarzają.Dużo też zależy od człowieka, bo przecież to kwiaty sztucznie wyhodowane.W naturze sobie same radzą.
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04

Post »

Moje storczyki stoją z dala od słońca, nawóz daję w dawkach i częstotliwościach zalecanych. Kwitną ale więcej niż skromnie. Obserwuję za to storczyki na oknach u trzech różnych osób. Soją od południa ( wszystkie mieszkania na parterze ), nie przesadzane od zakupienia więc korzenie rosną piętrowo poza doniczką. Wypytywałam o nawożenie i okazuje się, że dostają zwykły florowit w normalnych dawkach jak do wszystkich kwiatków a jedna osoba dosypała do doniczki kompostu. Storczyki mają po kilka rozgałęzionych kwitnących pędów. Od następnego podlewania czyli w sobotę moje dostaną nawozu i wóz albo przewóz, dosyć cackania z odrębnym stężeniem.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stefii nie można się za dużo cackać ze storczykami. Takie mam zalecenia od forumowiczów.Roślinki same sobie poradzą. Tylko zapewnić im odpowiednią ilość picia i światła. Zobaczymy.Mój rozwija nowe pąki :lol:
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Storczyki potrafią być znacznie bardziej wytrzymałe niż niektórzy twierdzą ;:108 Ciasne doniczki to one lubią chociaż piętowe korzenie to może już przesada... Chociaż widziałam już egzemplarz który rósł... bez podłoża :shock: I radził sobie całkiem nieźle. Dodam jeszcze że to był zwykły falek, nie żaden ze storczyków które hoduje się bez podłoża, tylko z podkladką.
Pozdrawiam, Natalia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”