Epiphyllum i jego hybrydy cz.1

Zablokowany
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Epiphyllum i kaktusy epifityczne-pokażcie swoje roślinki.

Post »

Moje EPI też się ukorzeniają, lub są zamówione, też wszystko to szczepki lub młodziutkie sadzonki.
Kilka ma 2 lata , kilka kwitło ale inne to dopiero puszczają odrosty.
Trzeba czekać na efekt uprawy. ;:65
Wspaniały widok jak kwitnie 2 lub 3 odmiany na raz , jak zakwitną kiedyś wszystkie odmiany w tym samym czasie w moim
domu :?: :?: :?:
Nie mogę sobie tego wyobrazić. ;:83
BOŻENA
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O, z USA... i taniej wychodzi niż na eBay'u mając na uwadze koszty przesyłki? Brzmi obiecująco :wink: Masz może jakieś namiary na źródła u których się zaopatrujesz i są godne polecenia?
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bo-enka
Epies zwykle kwitną wiosna-początek lata. W zasadzie w podobnym czasie więc jest nadzieja że się "zejdą" w terminie kwitnienia.
Hodujesz swoje rośliny w domu?
One nie są małe - jak dorosną potrafią być ogromnymi "krzakami". Sam zastanawiam się gdzie je postawię jak już dorosną...

Obrazek

Pozdr.
hen_s
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur89
Z USA "import" prywatny. Ale... Są tanie sklepy internetowe gdzie można zakupić w naprawdę dobrej cenie super sadzonki.
Jeśli trzeba służę linkiem.

Tyle, że o tej porze roku sprowadzanie sadzonek to marnowanie pieniążków. Wiem o tym ze swojego i cudzego doświadczenia. Ja osobiście sprowadzam i ukorzniam pędy epies tylko do lipca, potem w nadzwyczajnych okolicznościach czyli z przymusu. :wink:
Teraz żaden pęd się nie ukorzeni, ba, zagnije... A do wiosny tak daleko. Nawet jeśli będzie próbował żyć to zblednie, "wyciągnie" się, też występuje duże prawdopodobieństwo opanowania go przez szkodniki. Każda roślina potrzebuje słońca do życia. Kaktusy w szczególności.
Więc... Byle do wiosny...

Pozdr.
hen_s
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem, wiem, że teraz pora nieodpowiednia :wink: Sam mam teraz przestój z roślinami - nie dotyczy to nasion. Nie mniej czas dobry na przeglądanie ofert tak, by już mieć jako takie plany na wiosenne zakupy. Nie pogniewam się jeśli podasz kilka linków :)
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Bo-enka
500p
500p

Post »

hen_s pisze:Bo-enka
Epies zwykle kwitną wiosna-początek lata. W zasadzie w podobnym czasie więc jest nadzieja że się "zejdą" w terminie kwitnienia.
Wiem. wiem że późną wiosną i latem. nie mogę się doczekać ściany kwiatów.
No akurat tak się złożyło że mam swój dom ( dość duży ), tak że Epi mają dużo miejsca.
To że mogą być wielkie też wiem, moja młoda ( półtora roczna )sadzonka ma przyrosty już 65 cm, a następne już ma po 7 cm, razem 5 przyrostów, a to nie koniec bo widzę że będzie więcej.
Czy Twoje Epi trzymasz na dworze w lecie?
Moje całe lato na dworze pod folią. ;:138
BOŻENA
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo-enka
To widzę nie przelewki. :)
Na poważnego hodowcę trafiłem co to ma i możliwości i rośliny. Doskonale :!:

Swoje dorosłe rośliny trzymam całe lato podwieszone w doniczkach u sufitu na moim odkrytym balkonie. To jest wystawa zachodnia i dają radę. :wink:
Inne zamierzam ustawić (zamiast pelargonii żony) przy balustradzie.
Te co mniejsze i dopiero ukorzeniające się pędy stoją na najwyższej półce w szklerence. Tam są bezpieczne - nie przemarzną zimą.

O "ścianie kwiatów" nie pisz proszę. To naprawdę kapryśne rośliny i chciaż doświadczony ze mnie hodowca mam z nimi dużo kłopotów. A znam ludzi którzy się do nich przez niepowodzenia zniechęcili.
Dlatego nie zapeszajmy. Oby było dobrze.

Pozdr.
hen_s
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehe, witaj w klubie zachodnich balkonów :wink: Nie przypalają się twoje epi od słońca? Ja swoje trzymam w inspekcie za folią jak resztę kaktusów. Jedne Epiphyllum ackermanii mocno się rozrosło i w następnym roku będe musiał znaleźć mu jakieś optymalne miejsce poza inspektem. Też myślałem o podwieszeniu ale fakt braku ochrony przed popołudniowym bombardowaniem promieniami słonecznymi troche komplikuje moje plany :? Także twoje obserwacje byłyby pomocne.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur89
Kilka linków :roll:
Toć to nie jest chyba na to miejsce...
Żadnych krypto reklam i tym podobnych nie uprawiam. :D

Poszukaj w necie. Ooo, tutaj np.
http://www.epies.net/cgi-bin/evoque?evo ... 1244835168
Ceny rzędu 5-8 $ chyba nie szokują? A przesyłkę można w kilka osób zrobić wtedy taniej...

Aaaa, w międzyczasie coś dopisałeś.
O zachodnich balkonach.
Niby się rośliny nie przypalają ale... nie wszystkie dobrze to znoszą. Te z cienkimi pędami gorzej, te z grubymi lepiej. póki co nie mam wypadów a to najważniejsze. :D
Akurat u mnie ackermanii jest na pełnym słońcu OK.
Załączam fotki.

Obrazek Obrazek

Pozdr.
hen_s
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Bo-enka
500p
500p

Post »

Jaki tam ze mnie hodowca.
Urzekł mnie Epi znajomej do tego stopnia że postanowiłam spróbować mieć SWOJE takie rośliny ( nie znałam nazwy nawet )
To było jakieś 2 lata temu, to żaden ze mnie hodowca.
Moje doświadczenie jest w powijakach z Waszym.
Ale nie powiem, metodą czytania i własnymi eksperymentami co do warunków uprawy, uprawa EPI sprawia mi przyjemność, od kiedy
nie mam z nimi żadnych problemów.
Ale teraz przez te 2 lata wiem że warto samemu nauczyć się metodą prób, hodowli epiphyllum.
Przyznam że nie bardzo znam nazwy odmian Epi ( nie są konieczne ) ale szukam odmian które mnie interesują ze względu na kolor, kształt rozety kwiatu, kształt płatków i ich wielkość, kilka innych czynników też biorę pod uwagę.
Ja byłam zniechęcona jak nie umiałam sobie poradzić z ziemią do ich uprawy.
Rośliny stały w rozwoju.
Ziemia którą osobiście robię ( kompostowa ) jest najlepsza, oczywiście potem robię mieszankę.
BOŻENA
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Epiphylla piękne rośliny, ale żeby sobie pozwolić na szersze zainteresowanie tymi roślinami potrzeba sporo miejsca. Tym bardziej jeśli pasją są ogólnie kaktusy - te epifityczne i nie epifityczne. Na razie pozwoliłem sobie na jedną sztukę E. ackermanii i już zabiera sporo miejsca. Ale co tam kwiaty wszystko wynagradzają. :D
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo-enka napisała:
Jaki tam ze mnie hodowca.
Urzekł mnie Epi znajomej do tego stopnia że postanowiłam spróbować mieć SWOJE takie rośliny ( nie znałam nazwy nawet )
To było jakieś 2 lata temu, to żaden ze mnie hodowca.
Każdy kiedyś od czegoś zaczynał. Ja też - 30 przeszło lat temu zobaczyłem pierwsze kaktusy w warszawskich kwiaciarniach. Ważny jest zapał i chęć aby się nauczyć tego co potrzebne do hodowli naszych ulubieńców. Nie chcę ABSOLUTNIE pretendować do miana specjalisty w tematach o których piszemy (ostatecznie jestem tu dosłownie chwilę) ale to o czym wspominam jest ważne w uprawie każdej rośliny. Inaczej ją zwyczajnie zmarnujemy.
Przyznam że nie bardzo znam nazwy odmian Epi ( nie są konieczne ) ale szukam odmian które mnie interesują ze względu na kolor, kształt rozety kwiatu, kształt płatków i ich wielkość
Tutaj się z Tobą zupełnie nie zgadzam. Nazwa jest naprawdę ważna! Nawet po to aby się ewentualnie podzielić z innym zapaleńcem. :wink:
Jednak głównie po to abyś wiedziała co hodujesz i jak traktować swojego ulubieńca. One nie są jednakowe! Nie są jednakowe tak w wyglądzie jak i w hodowli. Ponieważ pochodzą z różnych stref klimatycznych potrzebują różnych warunków do uprawy. Innego nasłonecznienia (to możesz naocznie zobaczyć - co "pasuje" jednym to zupełnie nie odpowiada drugim gatunkom), innej ziemi.

Ja preferuję lekko gliniastą ziemię, oczywiście uzupełnioną innymi komponentami.

Słowo o wielkości roślin.
Pewnie, że to jak dorosna spore krzaki, niektóre nawet duże. Jednak nie wszystkie dorastają do dużych rozmiarów a i przez cięcie możemy je formować. Dlatego na razie je hodujmy a potem martwić się będziemy gdzie je postawić. :D

Pozdr.
hen_s
Bo-enka
500p
500p

Post »

hen_s --masz rację co do tego że należy znać nazwy.
Tylko wytłumacz mi po co ?
Rozumiem że ktoś szuka EPI z nazwy tej odmianowej i wtedy nie musi widzieć kwiatów, to oczywiste.
Nie jestem co do tych koniecznych nazw przekonana, aby je znać.
Podaj argument że należy znać, bo jeden to ja już przytoczyłam.
A inne ? ;:24
BOŻENA
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Toć napisałem w poprzednim wątku - po to aby wiedzieć skąd są i jak je uprawiać!

A i dla siebie chociażby aby wiedzieć co masz i co z naszych pędów wyrośnie. One bardzo podobne jak nie kwitną.
Ściągasz foto kwiatu z netu, wiesz na co czekasz więc wybór tej właśnie rośliny (gatunku) nie jest na chybił-trafił a świadomy, trafny. Dostajesz to czego chcesz, oczekujesz na to czego pragniesz.
Dla mnie to ważne.
goska28
200p
200p
Od: 13 kwie 2008, o 18:55

Post »

Ja mam swoje epi które nie kwitnie i ma dużo drobnych liści tak jakby wąsy czy trzeba je wycinać i dlaczego ma mało grubych liści???
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”