Cebula szalotka, perłowa
Re: Cebula piętrowa i inne mniej znane
W tym wątku można tam znaleźć wiele informacji o szalotkach.
Czeka mnie jeszcze przesadzanie cebuli Shimonita, wielkiej siedmiolatki wielkości pora.
Czeka mnie jeszcze przesadzanie cebuli Shimonita, wielkiej siedmiolatki wielkości pora.
Re: dymka cebuli szalotki, perłowej, kartoflanki-gdzie dostać?
Moje szalotki wysuszone, czekają na posadzenie wiosną. Jak zwykle najlepszy plon dały szalotki bananowe, trochę mniejszy Longor i Mikor.
Zebrałam też trochę nasion.
Zebrałam też trochę nasion.
Polecam wszystkim do uprawy na działce cebulę szalotkę.Szalotka to cebula gniazdowa Szalotkę można uprawiać podobnie jak cebulę dymkę. W porównaniu do cebuli zwyczajnej ma jednak nieco mniejsze wymagania glebowe i klimatyczne - udaje się na gorszych stanowiskach i może zimować bez przykrywania.Można ją wysadzać do gruntu zarówno jesienią jak i wiosną. Trzeba jednak pamiętać, że ze względu na płytki system korzeniowy, szalotka ma duże wymagania wodne, zwłaszcza na początku wegetacji.
Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. Możemy ją spożywać na surowo, smażyć, suszyć lub mrozić, nie obawiając się utraty cennych wartości odżywczych
Sam uprawiam tą cebulę na działce od kilku lat,podarował mi kilkanaście cebulek sąsiad ,wykorzystywana jest w kuchni do różnych sałatek,a w okresie zimowym jest idealna do uprawy w doniczce na świeży szczypiorek.
Więcej na temat uprawy cebuli szalotki w poniższym linku
http://poradnikogrodniczy.pl/szalotka-c ... zialke.php
Szalotka jest ceniona za łagodny smak, najłagodniejszy ze wszystkich warzyw cebulowych. Możemy ją spożywać na surowo, smażyć, suszyć lub mrozić, nie obawiając się utraty cennych wartości odżywczych
Sam uprawiam tą cebulę na działce od kilku lat,podarował mi kilkanaście cebulek sąsiad ,wykorzystywana jest w kuchni do różnych sałatek,a w okresie zimowym jest idealna do uprawy w doniczce na świeży szczypiorek.
Więcej na temat uprawy cebuli szalotki w poniższym linku
http://poradnikogrodniczy.pl/szalotka-c ... zialke.php
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
janhel41, czy sadzisz dymkę szalotki jesienią i jak się to sprawdza
. Czy nie idzie w kwiatek
. Ja w tym roku trochę posadziłam, zebrałam i myślę czy by najmniejszych nie posadzić teraz, ale obawiam się, że mi padną
.

Janhel41, napisałeś, że szalotka to najłagodniejsza z cebulowych, jaką masz odmianę, bo ja przy obieraniu moich płaczę jak przy zwykłej cebuli.
Ja cebule szalotke zawsze sadzę na wiosnę. Moja szalotka jest z Holandi. Ta cebula nigdy nie wyrasta w pędy kwiatowe. Z jednej cebuli wyrasta kilka i nie jest mała. Jest to cebula która ładnie się przechowuje na wiosnę.Polecam.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Przymierzam się do posadzenia cebuli szalotki,będę sadziła w tym samym terminie co czosnek,czyli pod koniec pażdziernika.Szalotki mam dwa rodzaje jedna podłużna druga okrągła.Posadzę większe cebulki(ponoć lepiej zimują)mniejsze zostawię na wiosnę.Sadzić mam zamiar trochę głębiej niż na wiosnę.Na wiosnę przykryję włókniną.Jak czytałam to plon ma być większy od tych sadzonych wiosną.Z wiosennego sadzenia zawsze miałam dużo cebulek,ale takie mizerne.
Re: Cebula szalotka, perłowa
Dorota11, możesz napisać nazwę odmiany Twojej szalotki, jak duża rośnie?
A jaka jest relacja między cebulą szalotką a śmietką? Tzn., czy jest na nią mniej podatna niż zwykła cebula? U mnie śmietka kasuje 95% cebul zwykłych. Siedmiolatki prawie nie rusza.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
U mnie szalotki śmietka nie ruszała,ale nie wiem czy to jest zasada.
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A może ktoś ma sprawdzoną odmianę szalotki "bananowej" ? Chodzi mi o podłużną.
Szalotka z Holandi jest zaprawiana i jej smietka nie atakuje.
- krismiszcz
- 500p
Jeszcze raz ponawiam pytanie, ale teraz mam chociaż zdjęcie 
Szukam coś takiego:

Szukam coś takiego:

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ja miałam taką cebulkę. Poszukam torebeczki.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- krismiszcz
- 500p
jokaer byłbym bardzo wdzięczny ;)