Taki - sobie ogród
- Olusia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród
Dalie wykopujemy , jak pierwszy przymrozek zniszczy część nadziemną.
Karpom to nie zaszkodzi.
Karpom to nie zaszkodzi.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Dalie jeszcze kwitną i mają czas do pierwszego przymrozku. Przyznaję, ze trochę drżałam, bo zapowiadali w nocy tylko 1stC.
Różnie to bywa. 2 lata temu 20 października jeszcze stały. W zeszłym roku tak długo nie stały. Przymrozek zniszczył części naziemne.
Dzisiaj kilka dalii już oznaczyłam w razie mrozu, bo jak zetnie to dalie są nie do poznania.
Aga! Prosiłaś o ciag dalszy dalii. Proszę bardzo!
Tu fenomen! Z jednej karpy wychodza pojedyncze i pełne kwiaty. Podejrzewam , ze to mutacja jakać po podzieleniu karpy.

I kolejna wisienka obkopana i posadzone cebule. Pod nią planowałam posadzić clamatisa. ale to dopiero na wiosnę.
Została jeszcze jedna i trochę cebul, ale chyba wysiada mi kręgosłup i nie wiem, czy dam radę. Może synka uda się wydelegować.

A takie grzybki mi wyrosły przed domem:

I to by było na tyle!
CDN
Różnie to bywa. 2 lata temu 20 października jeszcze stały. W zeszłym roku tak długo nie stały. Przymrozek zniszczył części naziemne.
Dzisiaj kilka dalii już oznaczyłam w razie mrozu, bo jak zetnie to dalie są nie do poznania.
Aga! Prosiłaś o ciag dalszy dalii. Proszę bardzo!

Tu fenomen! Z jednej karpy wychodza pojedyncze i pełne kwiaty. Podejrzewam , ze to mutacja jakać po podzieleniu karpy.

I kolejna wisienka obkopana i posadzone cebule. Pod nią planowałam posadzić clamatisa. ale to dopiero na wiosnę.
Została jeszcze jedna i trochę cebul, ale chyba wysiada mi kręgosłup i nie wiem, czy dam radę. Może synka uda się wydelegować.

A takie grzybki mi wyrosły przed domem:

I to by było na tyle!
CDN
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
Dzięki Miłko
Ja dziś byłam na ogrodzie, ale on już mi się szykuje do snu zimowego
Miałam nadzieję, że zakwitły sierotki z LM, ale tylko Arabian Night ma pączek, może jutro się pokaże. Reszta nadal "niewiadomoco"

Ja dziś byłam na ogrodzie, ale on już mi się szykuje do snu zimowego

Miałam nadzieję, że zakwitły sierotki z LM, ale tylko Arabian Night ma pączek, może jutro się pokaże. Reszta nadal "niewiadomoco"
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Ojej! Jaki fikuśny ten grzybek
Wygląda jak... ośmiorniczka

Wygląda jak... ośmiorniczka

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Współczuję dolegliwości kręgosłupowych, wiem, co mówię
Nsjlepsze lekarstwo to masaż ręczny

Nsjlepsze lekarstwo to masaż ręczny

- takasobie
Aga! jeśli sierotki z LM mają pączki - nie trać nadziei! Ma być słonecznie więc może zdażą zakwitnąć. Najgorszy jest chwilowy przymrozek. Wtedy wszystko się mrozi i nic już z tego nie ma. Ja też mam kilka sztuk, które jeszcze nie zakwitły.
I mam taką sztukę, która dostała takich liści jak Rosa rugosa. Mimo, że była wysadzona w maju - nie zakwitła!
Planuję wszystkie dalie, które nie zakwitły w tym roku powsadzać wiosną do donic. To będzie ich ostatnia szansa.
Przy daliach warto podczas wsadzania sypnąć im do dołka trochę kompostu i np granulowanego obornika. Jak mają dużo pokarmu, szybciej i zdrowiej rosną i szybko zakwitają.
Gosia! Ten grzybek to dzieżka pomarańczowa! Pamiętam jak byłam mała byłam z mamą na wczasach w Szczyrku. Podczas spacerów po okolicach zajmowałam sie głównie podziwianiem tych grzybków. I miłe wspomnienie do mnie wróciło. Ponoć są jadalne, ale ja dziękuję!
Jola! Najgorsze jest to, że kręgosłup nie boli mnie od kopania w ogrodzie, a od siedzenia za biurkiem
Muszę poszukać masażysty!
Wczoraj kolejna wisienka została obkopana! To już wszystkie.
Domagałam się od synka mielonych gałęzi więc przyciął pięknie śliwę.
Tak więc mam opitolone 3 drzewa, tylko jeszcze jedna śliwa została.
Renkloda nie wymaga cięcia w tym roku.
Wyobraźcie sobie, że przyciął, pomielił i posprzątał po sobie
Wokół wisienki powsadzałam wszystkie cebule jakie mi pozostały i chyba już koniec jesiennych nasadzeń.
To by było na tyle!
CDN
I mam taką sztukę, która dostała takich liści jak Rosa rugosa. Mimo, że była wysadzona w maju - nie zakwitła!

Planuję wszystkie dalie, które nie zakwitły w tym roku powsadzać wiosną do donic. To będzie ich ostatnia szansa.
Przy daliach warto podczas wsadzania sypnąć im do dołka trochę kompostu i np granulowanego obornika. Jak mają dużo pokarmu, szybciej i zdrowiej rosną i szybko zakwitają.
Gosia! Ten grzybek to dzieżka pomarańczowa! Pamiętam jak byłam mała byłam z mamą na wczasach w Szczyrku. Podczas spacerów po okolicach zajmowałam sie głównie podziwianiem tych grzybków. I miłe wspomnienie do mnie wróciło. Ponoć są jadalne, ale ja dziękuję!
Jola! Najgorsze jest to, że kręgosłup nie boli mnie od kopania w ogrodzie, a od siedzenia za biurkiem

Wczoraj kolejna wisienka została obkopana! To już wszystkie.
Domagałam się od synka mielonych gałęzi więc przyciął pięknie śliwę.
Tak więc mam opitolone 3 drzewa, tylko jeszcze jedna śliwa została.
Renkloda nie wymaga cięcia w tym roku.
Wyobraźcie sobie, że przyciął, pomielił i posprzątał po sobie

Wokół wisienki powsadzałam wszystkie cebule jakie mi pozostały i chyba już koniec jesiennych nasadzeń.
To by było na tyle!
CDN
Miłka
- pamelka
To zupełnie tak jak u mnie. Biurowa praca + dojazd i zrobiło mi się min. 10 godz. siedzącychtakasobie pisze: Jola! Najgorsze jest to, że kręgosłup nie boli mnie od kopania w ogrodzie, a od siedzenia za biurkiemMuszę poszukać masażysty!
![]()

Potem pojawiły się problemy, szkoda czasu na rehabilitacjię proponowaną przez lekarzy, jakieś lampy, prądy

Seria ręcznych masaży raz na jakiś czas i będzie dobrze

- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
A ja nie mam syna
a pupę to wnukowi wycieram ..
Może kiedyś odwdzięczy się pomocą na działce.

Może kiedyś odwdzięczy się pomocą na działce.
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przecudne zdjęcia takie radosne nie widac na nich zbliżającej się zimy , a pierwsza motyla fotka najcudniejsza 

- takasobie
Już obiecałam sobie koniec nasadzeń jesiennych, ale i tak miałam w planie dokupić lilii trąbkowych.
No i ... pojechałam do "Botanika".
Kupiłam 2 różowe i 2 żółte trąby.
I clematisa 'Mikelite'. Nie wiem czy dobry, ale posadziłam pod bonzajem jak planowałam.
Wycieranie dzieciom pupy to inwestycja na przyszłość! Gwarantuję!
Mój synek ze swoim dziełem. Piła już odłączona, własnie odkładał, a ja mu powiedziałam, że niech stanie to mu zrobię zdjęcie!

I parę kwiatków. Złocień od Ani AnniaJ. Rzeczywiście jest piękny jak Anka zapewniała!

Złotlin kwitnie po raz pierwszy. Jest młodziutki więc wiosną jeszcze nie miał kwiatków.
Od Majki mam złotlin Picta. Nie mogę się doczekać jego kwiatków

I dalijka, ale nie sierota. No może półsierota. Sadzona w czerwcu, kupiona na wyprzedaży w LM.
I to by było na tyle!
CDN
No i ... pojechałam do "Botanika".
Kupiłam 2 różowe i 2 żółte trąby.
I clematisa 'Mikelite'. Nie wiem czy dobry, ale posadziłam pod bonzajem jak planowałam.
Wycieranie dzieciom pupy to inwestycja na przyszłość! Gwarantuję!
Mój synek ze swoim dziełem. Piła już odłączona, własnie odkładał, a ja mu powiedziałam, że niech stanie to mu zrobię zdjęcie!

I parę kwiatków. Złocień od Ani AnniaJ. Rzeczywiście jest piękny jak Anka zapewniała!

Złotlin kwitnie po raz pierwszy. Jest młodziutki więc wiosną jeszcze nie miał kwiatków.
Od Majki mam złotlin Picta. Nie mogę się doczekać jego kwiatków

I dalijka, ale nie sierota. No może półsierota. Sadzona w czerwcu, kupiona na wyprzedaży w LM.

I to by było na tyle!
CDN
Miłka
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Ja na razie inwestuję i wycieram
Twoja latorośl już ładnie podchowana
I też dziś kupiłam clematisa (tylko Doctor Ruppel) i też planuję posadzić pod drzewkiem - żółtą mirabelką.
Złocień pierwsza klasa

I też dziś kupiłam clematisa (tylko Doctor Ruppel) i też planuję posadzić pod drzewkiem - żółtą mirabelką.
Złocień pierwsza klasa

- takasobie
Ankha! Dlaczego "tylko" Doctor Ruppel? Przecież jest taki ładny!
Clematisy nie są jeszcze (
) moja pasją, ale okazały się przydatne do ozdobienia i ożywienia kilku miejsc.
Planuję tą starą altanę poprzykrywać pnączami i jakoś to będzie wyglądać do rozbiórki
A synuś wygląda trochę dziwnie na tym zdjęciu, bo założył okularki ochronne. A zdjęcie po zmniejszeniu wygląda trochę niewyraźnie.
Clematisy nie są jeszcze (

Planuję tą starą altanę poprzykrywać pnączami i jakoś to będzie wyglądać do rozbiórki

A synuś wygląda trochę dziwnie na tym zdjęciu, bo założył okularki ochronne. A zdjęcie po zmniejszeniu wygląda trochę niewyraźnie.
Miłka
- pamelka
Właśnie dr Ruppel jest bardzo ładny
Mój biedak kupiony na wyprzedaży biedował cały sezon, a teraz przed mrozami pokazał pączka
zimolubny jakiś?

- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Miłka
Ależ on jest cudny
Chodziło mi o to- Ja zrobiłam tak samo, też kupiłam clematisa, też pod drzewko, ale nie 'Mikelite' TYLKO Doctor Ruppel