Storczyki busybees:)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sylcia199
500p
500p
Od: 25 paź 2012, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki busybees:)

Post »

:wit

Piękne falki :D Mam podobną mini ;:173

Gratuluję odświeżenia wąteczku :heja
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50

Post »

;:172
Beatko przeglądając Twój wątek znalazłem bardzo dużo ciekawych fotek, chwilami trudno było oczy oderwać. Jeśli chodzi o keiki to ja odłączałen gdy miał dwa lub trzy dobrze wykształcone korzonki długości około 2-3 cm.
Miniaturka bardzo ładna, a zdjęcie porównujące super. Na Mini Marka choruję, nie wiem jak długo trzeba będzie czekać na kwiatek z sadzonki kupionej w słoiczku.
Jest to moja pierwsza wizyta u Ciebie, ale nie ostatnia.
Powodzenia.
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p
Od: 21 lip 2010, o 10:22

Post »

Karnova, sylcia, stefanku bardzo dziękuję za odwiedziny a storczyki za pochwały :)
stefanek pisze:Jeśli chodzi o keiki to ja odłączałen gdy miał dwa lub trzy dobrze wykształcone korzonki długości około 2-3 cm.
w przyszłym tygodniu zajrzę dokładnie do ich korzonków i zobaczymy może uda się je rozdzielić...oby :)
stefanek pisze:Na Mini Marka choruję, nie wiem jak długo trzeba będzie czekać na kwiatek z sadzonki kupionej w słoiczku.
z tego co się orientuję na kwitnienie sadzonek trzeba czekać od 18 do 24 miesięcy czyli raczej długo ale...jaka satysfakcja :)

Kochani, ponawiam pytanie, czy to co widac na cosikowym dendrobium to nowy przyrost?
i jeszcze jedno....ile czasu potrzeba aby basal keiki zakwitł po odseparowaniu go od rośliny matecznej?
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p

Post »

Beatko jeśli chodzi o Phalki to umnie zakwitły już po około12miesięcach od posadzenia.
Powodzenia
;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p

Post »

Dziękuje stefanku ;:196
Nie będę dziś miała dostępu do neta, przeprowadzamy się więc może jutro, pojutrze będzie mnie więcej :D
Będę was poczytywac w miarę jak mi na to mój telefon pozwoli :wink:
Miłego dnia kochani ;:7
Pozdrawiam i zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36640" onclick="window.open(this.href);return false;
Beata.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko, na dendrobium moim zdaniem: zdecydowanie przyrost ;:215
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p

Post »

Cieszę się bardzo Janeczko od długiego czasu tylko sechl więc juz pogodzilam się ze stratą obydwóch a tu proszę jeden ma dwa przyrosty a następny jeden...może nie wszystko stracone :heja
Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Pytanie, jak teraz powinnaś postępować dalej, by te młode przyrosty nie zaschły. Mnie się już tak właśnie zdarzyło i nie wiem jaki błąd popełniłam. D. białe pewnie w tym roku nie zakwitnie, bo nie mam młodych przyrostów.
Beatko, może ktoś znający się na rzeczy nas podczyta i coś zaradzi? Przerzuce też wątki w poszukiwaniu odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Jeśli chodzi o młode przyrosty to są one bardzo wrażliwe na gnicie, trzeba uważać przy podlewaniu aby ich nie zamoczyć ;) 18-24 miesiące na kwitnienie u takiej siewki ze słoiczka? To nie tak dużo, myślałam, ze ze 4 lata poczekam ;:306 Nie mam pojęcia jak dużo czasu potrzebuje basal keiki na zakwitnięcie, moje już kwitło, ale kupiłam z basal keiki ;) Wydaje mi się, że musi być samodzielne, czyli przede wszystkim sporo własnych korzonków.. z tego co wiem keiki rozwijają się szybciej gdy są jeszcze złączone z rośliną macierzystą, dlatego warto je trzymać na tyle długo na ile to możliwe, bez straty dla któregokolwiek :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Witam :wit Piękne masz storczyki i ładnie rozwija się Twoja kolekcja ;:108 Tak wybarwionych falków jeszcze nie widziała, urzekła mnie zwłaszcza miniaturka (sama poluję na jakąś w rozsądnej cenie) :wink: Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów :wit
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
busybees
100p
100p

Post »

Blueberry Witaj :)
Dzięki za odwiedziny i miłe słowa, jak tylko się ogarnę wrzucę więcej ślicznotek, wpadaj częściej ;:304
gianna pisze:Pytanie, jak teraz powinnaś postępować dalej, by te młode przyrosty nie zaschły.
Beatko, może ktoś znający się na rzeczy nas podczyta i coś zaradzi? Przerzuce też wątki w poszukiwaniu odpowiedzi.
masz racje Janeczko i teraz właśnie okazuje się jak bardzo przydałaby się nazwa roślinki :(
W necie jest bardzo dużo o pielęgnacji dendrobium ale jest też kilka odmian a każda z nich ma inne potrzeby, no cóż za głupotę trzeba płacić ;:145
Dufin pisze: 18-24 miesiące na kwitnienie u takiej siewki ze słoiczka? To nie tak dużo, myślałam, ze ze 4 lata poczekam ;:306
Też byłam pewna że dłużej ale taką informację dostałam od sprzedawcy....chyba że to chwyt marketingowy :evil:

U mnie już po przeprowadzce, przynajmniej teoretycznie bo w praktyce wciąż dookołą tylko góra pudeł ;:oj
Jak wiadomo storczyki tego bardzo nie lubią i obawiam się, że wiele z nich niestety szybciej przekwitnie, natomiast dobra strona tego taka że teraz mamy wiecej okien po stronie południowej więc więcej słoneczka ;:138 ....i na dodatek wieeelki ogródek co stwarza możliwości na greenhouse :D
Pozdrawiam i zapraszam
Beata.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Beatko, gratuluję nowego lokum ;:215 . Niech się dobrze mieszka Tobie i Twoim storczykom .
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Ooooj! To większej ilości okien serdecznie zazdroszczę, pięknie Ci się teraz odbuduje kolekcja :D tylko latem trzeba pomyśleć o cieniowaniu, tez mam południowe okno i już zamontowałam firaneczki z zasłonami bo same rolety nie dają rady ;:224 Ogródka Ci także zazdroszczę ;:167 W taką piękną pogodę, to sama przyjemność wyjść i podziabać koło domku :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Gratuluję nowego lokum ;:63 i czekam na zdjęcia kolejnych piękności ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p

Post »

Batko gratulacje nowego miejsca zameldowania i duzej ilości okien.
Przy oknach południowych trzeba pamiętac o cieniowaniu i podniesieniu wilgotności.
Powodzenia
;:3
Pozdrawiam Stefanek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”