Storczyki szymki :)
- iwka2
- 500p
- Od: 1 mar 2009, o 15:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki szymki :)
Dendrobium ładnie rozrośnięte,będzie cieszyć oko jak zakwitnie,a co do miltonii,to tego storczyka miałam raz,wiem tylko że trzeba uważać zeby go nie przelać,bo raczej za dużo wilgoci nie lubi,mój został przelany,ale pięknie pachniał jak padał deszczyk latem
Pozdrawiam Iwona
Iwka ten był ewidentnie zalany, mam tylko nadzieje, że długo to nie trwało.
Ostatni egzemplarz, kupiony razem z miltonią w komplecie, phalenopsis kwitnący na biało,
ma nawet dwa pędy kwitnące - zastanawiam się, czy ich nie obciąć.
Tu chyba nie obejdzie sie bez reanimacji w kamykach, korzeni żywych brak

Zarówno miltonia, jak i ten falek rosły w podłożu z przewagą spagnum, pewnie dlatego te korzonki nie wytrzymały.
Wyjęłam je z doniczek, usunęłam maksymalnie podłoże i zostawiłam do przeschnięcia.
Przeszukam jeszcze forum, żeby nie zaszkodzić bardziej roślinkom i zaczynam walkę o korzonki, listki i w końcu pędziki.
Ostatni egzemplarz, kupiony razem z miltonią w komplecie, phalenopsis kwitnący na biało,
ma nawet dwa pędy kwitnące - zastanawiam się, czy ich nie obciąć.
Tu chyba nie obejdzie sie bez reanimacji w kamykach, korzeni żywych brak

Zarówno miltonia, jak i ten falek rosły w podłożu z przewagą spagnum, pewnie dlatego te korzonki nie wytrzymały.
Wyjęłam je z doniczek, usunęłam maksymalnie podłoże i zostawiłam do przeschnięcia.
Przeszukam jeszcze forum, żeby nie zaszkodzić bardziej roślinkom i zaczynam walkę o korzonki, listki i w końcu pędziki.
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
Wspaniałe zakupy
Dendrobium jest bardzo fajnie rozrośnięte i na pewno niedługo zakwitnie ( tego życzę
)
Co do falka to gorąca polecam keramzyt ( ja aktualnie jednego reanimuje i przyniosło to wspaniałe efekty w niedługim czasie
)
A miltonię też próbowałbym w keramzycie tylko nie może być cały czas mokry tylko musi przesychać przed kolejnym podlaniem . Ja osobiście też mam miltonię, straciła już jedną pseudobulwę ( bo kropelka wody dostała się miedzy listek i zgniła więc uwarzaj na to
, ) i siedzi sobie w akwarium i zaczyna puszczać korzonki nowe
.
Ps. też poluję na dendrobium

Dendrobium jest bardzo fajnie rozrośnięte i na pewno niedługo zakwitnie ( tego życzę

Co do falka to gorąca polecam keramzyt ( ja aktualnie jednego reanimuje i przyniosło to wspaniałe efekty w niedługim czasie

A miltonię też próbowałbym w keramzycie tylko nie może być cały czas mokry tylko musi przesychać przed kolejnym podlaniem . Ja osobiście też mam miltonię, straciła już jedną pseudobulwę ( bo kropelka wody dostała się miedzy listek i zgniła więc uwarzaj na to

Ps. też poluję na dendrobium

Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
Piotrze zakupy wspaniałe, szkoda tylko, że od razu do kamieni
Adamie reanimacja rozpoczęta, storczyki umieszczonew kamykach, wkrótce fotki reanimków.

Adamie reanimacja rozpoczęta, storczyki umieszczonew kamykach, wkrótce fotki reanimków.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu, mnie te punktowe plamki na oparzenia nie wyglądają
Zrób tak jak radzi Kasia 74
Czy one są na starych, czy na wszystkich przyrostach ? Piękny okaz, bardzo rozrośnięty
Miltonia biedna zalana, wszystkie korzonki chyba zgniłe
Phalaenopsis też biedulek
Na pocieszenie powiem Ci, że przez takie przypadki dużo się uczymy
Powodzenia 

Czy one są na starych, czy na wszystkich przyrostach ? Piękny okaz, bardzo rozrośnięty

Miltonia biedna zalana, wszystkie korzonki chyba zgniłe

Phalaenopsis też biedulek

Na pocieszenie powiem Ci, że przez takie przypadki dużo się uczymy

Lucynko na młodych przyrostach plam nie ma, ale będę go obserwować, na razie jest odizolowany.
Miltonia i falek zupełnie bez korzonków.
Reanimacja rozpoczęta, jutro muszę jeszcze dokupić żwirek dla miltonii, żeby wypełnić pojemnik.
Zdjęcia reanimków, gdyby ktoś mógł ocenić, czy robię to dobrze, byłabym wdzięczna

Miltonia i falek zupełnie bez korzonków.
Reanimacja rozpoczęta, jutro muszę jeszcze dokupić żwirek dla miltonii, żeby wypełnić pojemnik.
Zdjęcia reanimków, gdyby ktoś mógł ocenić, czy robię to dobrze, byłabym wdzięczna

Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Jak na moje oko to OK
Nie wsadzone za głęboko, powinno być dobrze
Coś się dzieje z liśćmi na starych przyrostach Nobile i wyglądają różnie u różnych osób
Zastanawiam się czy to nie błędy w uprawie zanim do nas trafiają, bo gdyby to było zaraźliwe to młode liście też miałyby plamy
Obserwuj i tyle 

Coś się dzieje z liśćmi na starych przyrostach Nobile i wyglądają różnie u różnych osób

- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Super...
chyba nawet Reanimujesz te roślinki w takich samych salaterkach, jak ja ;)
Ściskam kciuki za reanimki
chyba nawet Reanimujesz te roślinki w takich samych salaterkach, jak ja ;)
Ściskam kciuki za reanimki

Bardzo fajnie zaaranżowałaś tę reanimację
Oby ci zdrowo rosły

Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
Justynko reanimację przeprowadzam w rodowych kryształach
Chyba tylko z sentymentu nie wyrzucone, teraz się idealnie nadaja do reanimacji.
Lucynko też się trochę zmartwiłam, jak się dokładniej przyjrzałam tym plamom, ale stoję na straży w pogotowiu jest oprysk, moze uda sie kupić Biosept w razie czego.
Piotrze skorzystałam z pomysłów zaczerpniętych z tego forum i dodatkowo o szczegóły pytałam zorientowanych na pw,
za co im serdecznie dziękuję

Lucynko też się trochę zmartwiłam, jak się dokładniej przyjrzałam tym plamom, ale stoję na straży w pogotowiu jest oprysk, moze uda sie kupić Biosept w razie czego.
Piotrze skorzystałam z pomysłów zaczerpniętych z tego forum i dodatkowo o szczegóły pytałam zorientowanych na pw,
za co im serdecznie dziękuję

Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
- moniczka82+
- 100p
- Od: 22 lip 2011, o 08:21
- Kontakt:
Kasia, Kasia nie było mnie tu 3 dni a tu tyle nowości!!
Nio po pierwsze Miltonie pięknie przygotowuje się do kwitnięcia, po drugie gratuluje dendrobium i innych nowości muszę przyjechać i zobaczyć okazy
Mam nadzieję Kasia, że reanimacja się uda!!! A wiesz jak ja wczoraj na zakupy poszłam to storczyków prawie już nie było
Pozdrowionka!
Nio po pierwsze Miltonie pięknie przygotowuje się do kwitnięcia, po drugie gratuluje dendrobium i innych nowości muszę przyjechać i zobaczyć okazy

Mam nadzieję Kasia, że reanimacja się uda!!! A wiesz jak ja wczoraj na zakupy poszłam to storczyków prawie już nie było

Pozdrowionka!
Pozdrawiam, Monika
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45820" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45820" onclick="window.open(this.href);return false;
Moniczko bo ja wszystkie wykupiłam

Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia

Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
Piotrze wybór był w zasadzie żaden, zaledwie kilka phalenopsisów białych i różowych,
do tego jedno dendrobium, które pokazałam wcześniej, z, mam nadzieję, poparzonymi listkami.
Tylko ten jeden falek, dla Moniczki właśnie, był innego koloru
do tego jedno dendrobium, które pokazałam wcześniej, z, mam nadzieję, poparzonymi listkami.
Tylko ten jeden falek, dla Moniczki właśnie, był innego koloru

Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
- Anno
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 20:50
- Kontakt:
Życzę zdrowia reanimkom, i dziękuję za wizytę na moim wątku 

Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek