Storczyki Storczykowej cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
tishja
50p
50p
Od: 20 maja 2008, o 15:58

Re: Storczyki Storczykowej cz. 3

Post »

Ale ile frajdy będziesz mieć jak zakwitnie Ci ta siewka? Sama chętnie skrzyżowałabym niektóre faliki żeby sprawdzić co z nich wyjdzie :roll:

MM śliczniusi ten biały w różowe kropeczki też... a zdjęcia robisz rewelacyjne ;:63
Delikatne drobinki na białym wygalają super.
Pozdrawiam
Justyna
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zabka_Monis pisze:Piękne storczyki i piękne zdjęcia ;:108 A storczyk z trzeciego zdjęcia od dołu jest najładniejszy :) Jest on woskowy? :)
Trzeci od dołu to Phal. pink panther, nie jest woskowy, ale to całkiem fajny Phal., bo kwitnie na pięciu pędach i puścił 2 keiki (jeden już oddzielony). Kwiaty są już wyblakłe, bo kwitnie od kilku miesięcy.
Ale ile frajdy będziesz mieć jak zakwitnie Ci ta siewka? Sama chętnie skrzyżowałabym niektóre faliki żeby sprawdzić co z nich wyjdzie

No na pewno, zwłaszcza, że to nastąpi po tylu latach czekania, o ile siewka nie uschnie w międzyczasie... Ale Vandy na szczęście są dużo mniej wrażliwe niż Phal. i nie usychają z byle powodu. Straciłam tylko parę, jedną od nawozu, 2 od deszczówki i jedną, bo jej się woda wlała między liście przy kąpaniu.
Co do krzyżowania Phal., sama tez próbowałam, i to nie raz (po raz pierwszy 5 lat temu), miałam kilka torebek nasiennych, ale wysiew w domowych warunkah jest bardzo trudny, bardziej się opłaca kupić dorosłe rośliny (gotowe siewki tez można, w słoiku lub już wyjęte, bywają w internecie i na wystawach). Efekty krzyżowek na pewno byłyby bardzo ciekawe, zwłaszcza jakby krzyżować botaniczne lub Phal. z Vandami (kiedyś zapyliłam pyłkiem Vandy Phalaenopsisa i miałam torebkę nasienną), ale wysiew do prostych nie należy, bo trzeba mieć specjalne pożywki itp.

Ale cieszę się, że podobają wam się zdjęcia, które robię :). Uwiecznianie storczyków sprawia mi dużą przyjemność, pokazywanie zdjęć także, bo w prawdziwym świecie nie mam się komu pochwalić storczykami, które są moją największą pasją.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu jakbyś chciała się rozstać z jednym keiki tego Phal to ja chętnie :oops:

Nam możesz się chwalić każdym listkiem ,korzeniem no i pędem i kwiatami. Nikt Cię tu nie wyśmieje - przeciwnie :) Każdy się zachwyca Twoją kolekcją i fotkami ;:108 :wink:
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Dusiu,podpisuję się pod tym co napisała Monia.Nie zdarzył mi się dzień,żeby nie zajrzeć do Ciebie.

Pokazuj,pokazuj jak najczęściej.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
olcia1
200p
200p
Od: 29 cze 2010, o 16:19

Post »

witaj Storczykowa nie wiem od czego zacząć :?: :shock: , jestem w szoku i musze pozbierac myśli.
Po przejrzeniu twojego wątku stwierdzam z czystym sumieniem ,że jeszcze u nikogo nie widzałam tak pięknych storczyków a zdjęcia są boskie.. Przez Ciebie siedze i mam łzy w oczach bo ja tez chcę jakiegoś phala woskowego choc jednego ale nigdzie ich nie widzę, chociaż ostatnio widziałam woskowego białego w czerwone łatki ale go nie wziełam bo był drogi około 30zł a teraz bardzo załuję :twisted:
Na początku pisałaś,że masz cymbidia, kwitną Ci?
A i jezeli mogę to bardzo proszę o pomoc, podlewając sabotka odzywką poparzyłam mu liście nią i ma takie brzydkie plamy na nowych rozetkach :cry: czy to mu przeszkodzi w wypuszczeniu przyrostów?

Gratuluję pięknej kolekcji i zyczę takich dalszych kwitnien
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu jakbyś chciała się rozstać z jednym keiki tego Phal to ja chętnie

Jedno keiki mogę sprzedać, ale muszę poczekać, aż pusci dobre korzonki. To już oddzielone od kilku miesięcy bez przerwy kwitnie jednym i tym samym kwiatkiem.
olcia1 pisze:witaj Storczykowa nie wiem od czego zacząć :?: :shock: , jestem w szoku i musze pozbierac myśli.
Po przejrzeniu twojego wątku stwierdzam z czystym sumieniem ,że jeszcze u nikogo nie widzałam tak pięknych storczyków a zdjęcia są boskie.. Przez Ciebie siedze i mam łzy w oczach bo ja też chcę jakiegoś phala woskowego choc jednego ale nigdzie ich nie widzę, chociaż ostatnio widziałam woskowego białego w czerwone łatki ale go nie wziełam bo był drogi około 30zł a teraz bardzo załuję :twisted:
Na początku pisałaś,że masz cymbidia, kwitną Ci?
A i jezeli mogę to bardzo proszę o pomoc, podlewając sabotka odzywką poparzyłam mu liście nią i ma takie brzydkie plamy na nowych rozetkach :cry: czy to mu przeszkodzi w wypuszczeniu przyrostów?

Gratuluję pięknej kolekcji i zyczę takich dalszych kwitnien
Bardzo się ciesze, że moja kolekcja aż tak ci się spodobała :)). Co do Cymbidiów, jeszcze mi niekwitły, kupione były kilka miesięcy temu, jakiś czas temu zostały podzielone, 6 planuję sprzedać, o ile moja B. ich nie zmarnuje. Woskowe Phal. są piękne, ale czasami bywają po sklepach, warto się rozejrzeć. Mozna je poznać po tym, ze się lekko świecą i mają grube, sztywne płatki.
Co do Paphiopedilum, na pewno będzie normalnie puszczał przyrosty.

A dzisiaj sobie kupiłam 3 nowe Phalaenopsis! Za chwilę wstawię zdjęcia :)).
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia moich nowych nabytków:
Parę wspólnych zdjęć moich nowości:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różowy z pomarańczową warżką:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nakrapiany, wielki Phalaenopsis (najdłuższy liść ma prawie 30 cm):
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bordowy, woskowy Phalaenopsis:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Wszystkie nowości piękne ;:138 Takiego ciemnego też mam, ale "paskuda" nie chce mi zakwitnąć :evil:
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Cudowne nowości ;:138
Ten ciemny o moje marzenie...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że mój będzie chetnie kwitl :). Był taki tylko jeden. W ogole każdy z tych, co kupiłam, był tylko 1. Ale byl w sumie duży wybór, liczne Phalaenopsisy, dużo różnych rózowych, białych, żółtych, widziałam tez ze 2 valery, trochę było czerwonawych i ciemnorózowych, parę żyłkowanych... Piękne były. Wiele mi się podobało, ale te 3 najbardziej. Był jeszcze jeden cudny, ale bardzo zabiedzony, z oklapłymi kwiatami. Byłam mile zaskoczona, zwłaszcza, ze były po 15 zł, takie piekne, pełnowymiarowe Phal. Były tez giganty, ale za 79. I było jeszcze parę Cambrii chyba za 29.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Dusiu piękne jak wszystkie ;:138 a ten bordowy cudo :shock: ;:224
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Storczykowa pisze:
Dusiu jakbyś chciała się rozstać z jednym keiki tego Phal to ja chętnie

Jedno keiki mogę sprzedać, ale muszę poczekać, aż pusci dobre korzonki. To już oddzielone od kilku miesięcy bez przerwy kwitnie jednym i tym samym kwiatkiem.
A w jakiej cenie byś mi go kiedyś upchnęła ? :D

Nowości przecudne! Zwłaszcza ten bordowy . Widziałam kiedyś takiego w Brico Marche, lecz nie mogłam sobie wtedy pozwolić na zakup... A Twoje wszystkie trzy nie dość, że tanie to zdrowe i okazałe ;:108
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusia wspaniałe nowości. Niech Ci długo kwitną. ;:138 ;:138 ;:138
Tego jednego jeszcze nie ma
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Bladoróżowy delikatny,woskowy pełen ekspresji.Piękne,piękne.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusiu,wszystkie nowości masz przepiękne ;:138 Najbardziej podoba mi się ten jaśniutko różowy :D cudny jest.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”